Ivana Ivanović/Pixsell
Ivana Ivanović/Pixsell

Sahiti probio sjajnog Čavlinu i donio veliko olakšanje na Poljud! Bijeli sigurno dočekuju derbi kao lideri HNL-a

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 23.09.23. | 21:10

Hajduk se mučio, Lokomotivin vratar branio, ali nije uspio zaustaviti Sahitijev udarac (1-0).

Sahitijeva bomba donijela je radost i olakšanje na Poljud, Lokomotiva nije ponovila Istru i Goricu, iako je na vratima imala sjajnog Nikolu Čavlinu, nije uspjela zaustaviti povratak Hajduka u pobjedničke vode. Tih je 1-0 Hajduku kao kuća, velika pobjeda uoči derbija s Dinamom, koji je prije nedjeljnog dvoboja s Rudešom na minus pet. Ono što je jasno, a Hajduku bilo i jako važno, Modri će u Split sigurno stići sa zaostatkom na ljestvici!

Hajduku je pobjeda bila 'pod mus', s takvim su imperativom, nakon dva uzastopna poraza i tjedna prepunog priča o krizi i neslaganjima u svlačionici, ušli su Bijeli u tih 90 minuta. Vidio se taj grč u igri Lekine momčadi, malo toga ponudio je Hajduk u prvih 45 minuta, iako će plošna statistika reći da je bio bolji, opasniji. Međutim, nije tu bilo puno velikih prilika, Lokomotiva je odlično držala poziciju, ravnopravno se nosila na sredini, pokušala zaprijetiti iz kontranapada.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Pamti se tako Sahitijev pokušaj s 20-ak metara, silovito, ali Nikola Čavlina na vratima 'lokosa' sjajno je reagirao. I najavio da bi to mogla biti njegova večer. Pucao je jednom Livaja, zapravo, bilo je to nešto između udarca i centaršuta da drugu stativu... Pokušao je i Sigur izdaleka, ali daleko iznad grede. Lokomotiva je imala nekoliko udaraca, uglavnom blokiranih, nije do kraja istjerala prijetnju, kao što niti Šotiček nije uspio do kraja pobjeći obrani Hajduku na samom izdisaju prvog dijela, hitao je u kontru, dva na jedan, Uremović je u zadnji tren uklizao i spriječio pogodak gostiju. Nije poljudska publika bila zadovoljna igrom svojih ljubimaca, čuli su se i zvižduci po ulasku igrača u svlačionicu, Hajduk ni po čemu nije djelovao kao momčad, koja zna kako doći do pobjede, štoviše, Lokomotiva se činila kao strana, koja zna što želi i da ima recept kako ostvariti svoje želje.

Inače, Ivan Leko u prvih 11 uvrstio je Josipa Eleza, bio je starter prvi put nakon 11 mjeseci, zaigrao je od prve minute i Dajaku, upravo se o njemu zadnjih dana pričalo kao igraču, koji je bio sudionik sukoba, ili razmirica u svlačionici Hajduka. Leko ga je gurnuo u vatru, šaljući i time poruku da nema nikakvih problema u momčadskim odnosima, ako ih je i bilo. Nije se Dajaku previše iskazao, još uvijek traži formu, bio je odsječen, njegov je doprinos bio vrlo mali.

Iako, u nastavku se Hajdukova slika promijenila. Bijeli su krenuli odlučnije, svjesni da moraju zabiti, da moraju uzeti tri boda uoči velikog derbija na Poljudu iduće nedjelje, jer, još jedan kiks dodatno bi rasplamsao nervozu. I, zabio je Krovinović već u 47.minuti. Tuci se poskliznuo i izgubio loptu na svojih 20 metara, Livaja i Benrahou pripremili matnu situaciju Krovinoviću, koji je pogodio suprotan kut. Veliko je bilo slavlje 'hajdukovaca', ali je kratko trajalo, iz VAR sobe sitgla je 'poslanica' da je u pitanju malo zaleđe, ostalo je 0-0. Lokomotiva je dobila novu šansu i zamalo iskoristila zbunjenost Bijelih nakon poništenog pogotka. Prvo se Bartolec sjurio kroz obranu, sve do šesanesterca, gađao je suprotan kut i zamalo promašio. A onda je konfuzna Hajdukova obrana gurnula u šansu Goričana, njegov je udarac obranio Lučić, u nastavku akcije pucao je i Šotiček, zaustavio je i njega Lučić.

Kao da je to bila zadnja opomena Hajduku da se trgne, da krene. Leko je u 58.minuti napravi tri izmjene, na klupu je poslao i već spomenutog Dajakua, a Sahiti je otišao na lijevu stranu. I, nakon sat vremena, Hajduk je preuzeo dominaciju i kontrolu na Poljudu, Lokomotiva je sve teže izlazila sa svoje polovice, pucao je Sahiti preko gola, Livaja je pogodio glavom vratnicu, bilo je zaleđe, ali je bilo i jasno da je pritisak sve jači. Livaja je imao šansu utakmicu, a Čavlina obranu utakmice! Najbolji Hajdukov igrač našao se sam pred Lokomotivinim vratarom, pucao, ali Čavlina je majstorski obranio. I polako se pretvarao u junaka utakmice, jer Bijeli mu nikako nisu mogli zabiti.

Sve dok se nije ukazao Emir Sahiti! I on postao junak. Tko zna koji prekid, tko zna koje izbijanje iz šesnaesterca, Sahiti je dobio loptu na 20-ak metara od gola, napravio korak dva prema sredini, opalio i pogodio! Za trans na Poljudu, veliki je teret pao s Hajdukovih leđa. Do kraja nisu gosti uspjeli ozbiljnije zaprijetiti, štoviše, ostali su u 85. minuti i s igračem manje, Mersinaj je u samo nekoliko minuta dobio dva žuta kartona! Premda, nekoliko ubačaja u šesnaesterac Lučića u samoj završnici izazvalo je nelagodu kod Hajdukovih igrača i trenera Leke, no ovog puta Hajduku nije pokleknuo u nadoknadi. Već upisao prevažnu pobjedu.

HAJDUK - LOKOMOTIVA 1-0

Split. Stadion: Poljud. Gledatelja: 12404. Sudac: Patrik Kolarić (Čakovec). Pomoćnici: Kruno Šarić (Županja) i Deni Grofelnik (Valpovo). VAR: Marin Vidulin (Kanfanar). AVAR: Luka Pajić (Rijeka).

Hajduk (4-2-3-1): Lučić – Mikanović (od 58. Moufi), Uremović (od 74.Ferro), Elez, Melnjak – Sigur (od 58.Žaper), Krovinović – Sahiti (od 90. Kalik), Benrahou, Dajaku (od 58.Trajkovski) - Livaja. Trener: Ivan Leko.

Lokomotiva (4-2-3-1): Čavlina – Bartolec (od 83. Bartolec), Kalaica, Mersinaj, Milićević – Bubanja (od 83.Kanižaj), Marić – Goričan (od 66.Fetai), Mudražija (od 46.Bulatović), Šotiček (od 83. Smakaj) - Tuci. Trener: Silvijo Čabraja.

Strijelci: 1-0 - Sahiti (76.)

Žuti kartoni: Sahiti, Krovinović (Hajduk): Mudražija, Mersinaj (Lokomotiva)

Crveni kartoni: Mersinaj (85., drugi žuti)




Tagovi

HajdukNK LokomotivaHNLIvan LekoSilvijo Čabraja

Ostale Vijesti