Haaland, Ronaldo @Reuters
Haaland, Ronaldo @Reuters

Ronaldo protiv ‘Ronalda 2.0’, Pep ovog puta neće kemijati, engleski Pedro ‘na sreću po goste' ozlijeđen (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 6min | ned. 02.10.22. | 08:00

Izgleda kako je Portugalac grubo pogriješio kad ljetos nije bio spreman prihvatiti kako više nije za najvišu nogometnu razinu, dok je s druge stane dolazak norveškog stroja za golove bio toliko dobar potez Građana da bi se, ako ostane u klubu barem nešto duže od onoga što je najavio njegov otac Alfie i ako ga ozljede zaobiđu, jednog dana na taj transfer moglo gledati kao jedan od najboljih u povijesti.

“Mislim da Erling jednog dana želi osjetiti čari svih pet najboljih liga svijeta. Dakle, najviše što bi se mogao zadržati u nekoj ligi je tri ili četiri godine. Dvije i pol godine u Njemačkoj, isto toliko u Engleskoj, pa Španjolska, Italija, Francuska…”, kroz smijeh je rekao Alfie Haaland, 49-godišnjak rodom iz Byrnea koji iako iza sebe ima čak devet sezona u Engleskoj i 34 nastupa za Norvešku više nije ‘bivši reprezentativac’ već ‘samo’ Erlingov otac. Njegova izjava u dokumentarcu ‘Haaland - The big decision’ sigurno neće obradovati one vjerne simpatizere Cityja, usprkos tome što je Haaland na kraju izabrao baš Etihad kao svoj budući dom nakon što je došlo vrijeme za odlaskom iz BVB-a. Neki su govorili ‘ako Ibra nije mogao kod Pepa, neće ni Haaland’, ali ti isti ‘stručnjaci’ već nakon prve dvije ili tri utakmice Haalanda u Cityju su naglo promijenili svoje mišljenje.

Dok Cityjev norveški stroj za golove radi besprijekorno, onaj Unitedov iz Portugala više nije tako dominantan kao što je to bio slučaj unazad 15 i više godina. Nije problem kvaliteta, ona je postojeća i dalje. Nisu problem ni dijelovi, svi su na broju. Nije problem ni motivacija, takve mašine uvijek su isporučivale, ali ono što ih je promijenilo je vrijeme. A na ovom svijetu se gotovo sve može kupiti osim vremena…

(1.35) Man. City (5.30) Man. United (8.0)

Cristiano Ronaldo nalazi se u najvećoj krizi u svojoj karijeri. Ne samo da ne zabija, već se rijetko nađe u velikoj šansi. Kad lopta ne ide prema njemu i kad on nije prvotna meta nekog dodavanja ili ubačaja, nerijetko se vidi i njegovo nezadovoljno, pomalo čak i bezobrazno mahanje rukama. Kao da želi reći ‘daj mi loptu, znaš da ću zabiti’. Možda nekada da, ali danas… Nije Ronaldo što je nekada bio.

Naravno, bio je i ostat će jedan od najvećih koji su ikada igrali nogomet. Rekorde koje je srušio ne može se nabrojati da se neki ne zaboravi. Ne namjerno, već samo zato što ih je toliko da unaprijed čovjek zna da će nešto smetnuti s uma. Vjerojatno jedina osoba koja ih pamti apsolutno sve je on sam…

Erling Braut Haaland tek je krenuo s karijerom. Ovo mu je sedma seniorska karijera, ljetos je proslavio 22. rođendan, a već sad se može pohvaliti sa 149 pogodaka u svim klubovima i natjecanjima. Usporedbe radi, Ronaldo Nazario, jedan od najboljih napadača svih vremena, u klupskoj karijeri zabio je 131 pogodak više. A igrao je do 35…

Ove sezone, brojke Haalanda su Cityju su sljedeće – 10 utakmica, 14 pogodaka i jedna asistencija. Ove sezone, brojke Ronalda u Unitedu su sljedeće – 8 utakmica, jedan pogodak. Daljnja analiza bila bi bespotrebna.

Iako bi se na prvu reklo da je City veliki favorit, pregledom prošlih 10 međusobnih ogleda da se vidjeti kako Crveni vragovi znaju kako omastiti brk u ogledu s gradskim rivalom. Naime, čak četiri puta je United slavio protiv Cityja unazad tri i pol godine, Građani imaju jednu pobjedu više u međusobnim ogledima u istom vremenskom period, a samo jedna utakmica završila je bez pobjednika. Prošle sezone, City je slavio u oba navrata, a u posljednjem ogledu posebno su inspirirani bili De Bruyne i Mahrez koji su dvaput poentirali.

(1.35) Man. City (5.30) Man. United (8.0)

Ove sezone United je startao veoma loše, ali izgleda kako je slavlje protiv Liverpoola bila prekretnica. Nakon te 2:1 pobjede na Teatru snova, Crveni vragovi upisali su četiri pobjede i jedan poraz, s tim da je De Geina mreža u tri navrata ostala netaknuta. Što se tiče Cityja, oni su sezonu otvorili porazom od Redsa u Community Shieldu, da bi nakon toga upisali sedam pobjeda i tri remija. Samo je Arsenal trenutno bolji od njih u Premier ligi, ali budući da imaju najbolji napad (23 postignuta pogotka) i najčvršću obranu (6 primljenih pogodaka), mnogi vjeruju da je samo pitanje dana kad će se Topnici okliznuti, a Građani to iskoristiti i preuzeti vrh.

Ako Guardiolu nešto može mučiti uoči današnje utakmice onda su to problemi u posljednjoj liniji. Stones je definitivno ‘out’, dok će se o nastupu Laportea odlučiti neposredno prije početka utakmice. Phillips ima problema s ramenom, ali i da je na 100 posto, upitno je bi li ovoljetno pojačanje iz Leedsa startalo.

(1.35) Man. City (5.30) Man. United (8.0)

Što se tiče gostiju, Greenwood je i dalje pod suspenzijom, rezervni vratar Dubravka muči se s ozljedom, a isto vrijedi i za Martiala, Wan-Bissaku, Van de Beeka i Rashforda. Potonji bi navodno mogao ‘stisnuti zube’ i startati danas, a onaj koji sigurno neće nastupiti, što možda i nije takav hendikep gledamo li njegovu recentnu formu, je kapetan Harry Maguire.

“Ja ga treniram i moram stati iza njega. Ali, da se ne bismo krivo razumjeli, ja ću stati njemu u obranu zato što vjerujem u njega, ne zato što moram”, rekao je Erik ten Hag nakon što je kapetan Uniteda ponovno postao dežurni Pedro u engleskim medijima. Doduše, otočki mediji ovaj put, začudo, ne pretjeruju, jer Maguire zaista igra jako loše te ne bi bilo nikakvo iznenađenje da Nizozemac ubuduće bude gledao na Varanea i Martineza kao startere i kad se Maguire oporavi od ozljede mišića.

“On je sjajan igrač s izvrsnim karakterom. Posljednje vrijeme je primio mnogo kritika na svoj račun, ne znam jesam li ikada vidio da se nekoga kritizira više od njega”, riječi su Lukea Shawa, engleskog reprezentativca koji je od standardnog prvotimca postao zamjena za Malaciju koji je ljetos stigao u Manchester United iz Feyenoorda za 15 milijuna eura.

Od svih igrača Uniteda, Ronaldo i Maguire dvojica su igrača koje mediji posljednje vrijeme zaista ne štede. Portugalcu poručuju kako je pogriješio kad ljetos nije odlučio prihvatiti poziv iz SAD-a, Kine ili Emirata, dok se s kapetanom jednog od najvećih engleskih klubova izruguju do te mjere da postaje neukusno. Baš onako kako tamošnji mediji to najbolje znaju…

(1.35) Man. City (5.30) Man. United (8.0)

Današnja utakmica ni u kojem slučaju neće ništa odlučiti niti dugoročno promijeniti. United bi eventualnom pobjedom sigurno vratio kakvo-takvo povjerenje navijača, dok će se pobjeda Cityja smatrati očekivanim raspletom situacije,

No, derbiji su uvijek posebna priča, Oni se ne igraju, oni se pobjeđuju. Oba trenera su motivirana, obje momčadi su u relativno dobrim formama. Očekujemo sjajnu utakmicu, a na neki način smo sigurni da ćemo istu i dobiti. Uostalom, kad nismo?

Očekivani sastavi:

Manchester City (4-3-3):

Manchester United (4-2-3-1):


Premier liga, 9. kolo

Subota, 1. listopada

Arsenal – Tottenham 3:1

Bournemouth – Brentford 0:0

Crystal Palace – Chelsea 1:2

Fulham – Newcastle 1:4

Liverpool – Brighton 3:3

Southampton – Everton 1:2

West Ham – Wolves 2:0

Nedjelja, 2. listopada

Man. City – Man. Utd. 15.00

Leeds United – Aston Villa 17.30

Ponedjeljak, 3. listopada

Leicester – Nottingham Forest 21.00

*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

Manchester CityManchester United

Ostale Vijesti