REUTERS/Lee Smith
REUTERS/Lee Smith

Ronaldo nije dostigao Eusebija, ali tu je Bruno Fernandes! Portugal je u drugom krugu, Urugvajcima je pogodak velika enigma

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 28.11.22. | 22:00

U drugom poluvremenu, koje je bilo mnogo bolje od prvog, Bruno Fernandes je s dva pogotka (2:0) riješio Urugvaj i odveo Portugalce u osminu finala

Utakmica u prime timeu, to odmah znači da se očekivalo puno. Logično, Portugal i Urugvaj favoriti su skupine, bio je to jedan do derbija prvog kruga. U Rusiji su Urugvajci izbacili Portugal u osmini finala, već je i to bilo dovoljno da se ova utakmica iščekuje s velikim interesom. Pogotovo nakon one golijade, koju su priredile Južna Koreja i Gana. Međutim, bio je to u prvih 45 minuta vrlo siromašan nogomet. Jedini trenutak koji je malo povećao puls jest Bentancurova šansa u 32.minuti. Došao je sam pred Dioga Costu, htio mu provući loptu kroz noge, ali portugalski je vratar zaustavio udarac i spasio mrežu. Sve osim toga nepotrebno je i spominjati. Niti pravog poteza, niti prilika, tek udarci Williama Carvalha i Joaa Felixa preko gola s 20-ak metara. S druge strane, nakon kornera je glavom Gimenez pucao preko grede. I, to je to.

Promijenio je Fernando Santos malo momčad u odnosu na prvu utakmicu, a li Rafael Leao je opet počeo na klupi. Vjerojatno portugalski izbornik nije vjerovao njegovoh brzini i prodornosti protiv urugvajskog, teško probojnog zida. Na lijevom je boku zaigrao Mendes umjesto Guerreira i, nažalost, bit će jedan od onih koji će ovo nepamtljivo poluvrijeme jako dobro zapamtiti. Ozlijedio je mišić i morao napustiti teren, ušao je pred kraj prvih 45 minuta Guerreiro, Mendes je u suzama otišao u svlačionicu. Malo, premalo je pokazao Portugal s obzirom na napadačku kvalitetu u momčadi, Urugvaj je, pak, igrao u svom stilu, čvrsto, sigurno pa, možemo reći i dosadno.


Ipak, nastavak je počeo uzbudljivije. Prvo su urugvajci prezentirali svoj nogometni DNK s dva oštra starta na centru, jedan na Joau Felixu, drugi na Rubenu Nevesu, koji je ostao nekoliko minuta i ležati na tlu. Fernando Santos već je razimišljao o novoj zamjeni zbog ozljede, no, Neves je nastavio susret. Potom je u teren utrčao neki nadobudnik, s nekakvom zastavom, ali redari su ga brzo uhvatili i, tko zna, gdje je sad. Zna li itko?

REUTERS/Dylan MartinezREUTERS/Dylan Martinez

Potom je Portugal zaprijetio, prvi je put popustila urugvajska obrana, Joao Felix s lijeve je strane gađao prvi kut, ali je pogodio vanjski dio mreže. Ali, već dvije minute kasnije, Portugalci su ipak poveli. Bruno Fernandes je ubacio, Ronaldo visoko skočio i. činilo se, okrznuo loptu glavom, dovoljno za pogodak. Već mu je upisan deveti gol na SP-u, izjednačio bi se s čuvenim Eusebiom. No, kasnije je gol ipak upisan Bruni Fernandesu, dakle, Ronaldo nije dotaknuo loptu. Priliku za izjednačenje s Eusebiom imat će u utakmici protiv Južne Koreje.

Urugvaj na ovom turniru još nije odigrao ništa, nije zabio gol, imao je tek jedan bod i bilo je vrijeme da se krene. Godin i Vecino su izašli, na teren su zakoračili De Arrascaeta i Pellistri, počeo je Urugvaj konkretnije napadati. Premda, najveću opasnost opet je zakuhao Portugalov vratar Diogo Costa, voli se zaigrati. Protiv Gane je zamalo primio gol za 3:3 zbog poigravanja u sudačkoj nadoknadi, a sad je malo nedostajalo da se lopta koju je ispucavao odbije od Valverdea u mrežu. Ušli su i Luis Suarez i Maxi Gomez, umjesto Cavanija i Nuneza, bila je to zadnja napadačka nada urugvajskog izbornika. S druge strane, ušao je i Leao, Portugal je tražio drugi gol, koji bi prelomio utakmicu.

I odmah je Urugvaj bio nadomak izjednačenju. Maxi Gomez je u jednom od prvih dodira s loptom iz prve pucao s 20-ak metara, pogodio je vratnicu! Treći put u dvije utakmice Urugvajci su pogodili gredu ili vratnicu, ali još uvijek nisu zatresli mrežu. Pritisnuli su sad Portugalce, Suarez je nakon prekida bio u šansi, pucao je iz gužve, s nekoliko metara pokraj gola, a onda se De Arrascaeta našao pred Diogom Costom, ali portugalski vratar bio je spreman.


Preživio je Portugal taj pritisak, izdržali su igrači Fernanda Santosa i, ne samo, zadržali prednost nego je i povećali. Nakon gledanja snimke iranski je sudac igranje rukom Gimeneza proglasio kaznenim udarcem, Bruno Fernandes je zabio s bijele točke i potvrdio pobjedu .Pucao bi Cristiano Ronaldo da je bio na terenu, ali izišao je ranije. Portugal je već nakon dva kola siguran putnik u drugi krug.A Urugvaju slijedi teška borba s Ganom, ali ako žele ponovno proći skupinu, morat će, prije svega, zabiti pogodak! Zasad nisu Urugvajci stigli dalje od okvira gola. Možda im se otvori u trećem kolu. Inače, ua samoj završnici mogao je Bruno Fernandes zabiti još dva gola, prvi put mu je obranio Rohcet, drugi put pogodio je vratnicu. U velikoj je formi Bruno Fernandes, igra sjajna turnir zasad.

Spomenimo i da je portugalski stoper Pepe postao treći najstariji igrač koji je zaigrao na SP-u, a da nije vratar. Ima 39 godina i 275 dana, stariji su od njega tek Atiba Hutchinson koji je protiv Hrvatske imao 39 godina i 292 dana te zasad nedostižni Kamerunac Roger Milla, koji je igrao s 42 godine i 39 dana.


Portugal - Urugvaj 2:0

Lusail. Stadion: Lusail. Sudac: Alireza Faghani (Iran). Gledatelja: 88.668.

PORTUGAL: Diogo Costa - Cancelo, Ruben Dias, Pepe, Nuno Mendes (od 42. Guerreiro) - Bruno Fernandes, Ruben Neves (od 69. Leao), William Carvalho (od 82. Palhinha) - Bernardo Silva, Ronaldo (od 82. Goncalo Ramos), Joao Felix (od 82. Nunes): Izbornik: Fernando Santos.

URUGVAJ: Rochet - Coates, Godin (od 62. Pellistri), Gimenez - Varela, Valverde, Vecino (od 62. De Arrascaeta), Bentancur, Olivera (od 86. Vina) - Nunez (od 72. Gomez), Cavani (od 73. Suarez). Izbornik: Diego Alonso.

Strijelci: 1:0 - Bruno Fernnades (54.), 2:0 - Bruno Fernandes (90.+3, 11m)

Žuti kartoni: Ruben Neves, Joao Felix, Ruben Dias (Portugal); Bentancur, Olivera (Urugvaj)

Crveni kartoni:

Oglas

SP 2022

Rezultati i raspored:

Skupina A

1. kolo

20. studenoga

Katar – Ekvador 0:2

21. studenoga

Senegal – Nizozemska 0:2

2. kolo, 25. studenoga

Katar – Senegal 1:3

Nizozemska – Ekvador 1:1

3. kolo, 29. studenoga

Ekvador – Senegal 1:2

Nizozemska – Katar 2:0

 

Skupina B

1. kolo, 21. studenoga

Engleska – Iran 6:2

SAD - Wales 1:1

2. kolo, 25. studenoga

Wales – Iran 0:2

Engleska – SAD 0:0

3. kolo, 29. studenoga

Wales – Engleska 0:3

Iran – SAD 0:1

                                              

Skupina C

1. kolo, 22. studenoga

Argentina – Saudijska Arabija 1:2

Meksiko – Poljska 0:0

2. kolo, 26. studenoga

Poljska – Saudijska Arabija 2:0

Argentina – Meksiko 2:0

3. kolo, 30. studenoga

Poljska – Argentina 0:2

Saudijska Arabija – Meksiko 1:2

 

Skupina D

1. kolo, 22. studenoga

Danska – Tunis 0:0

Francuska - Australija 4:1

2. kolo, 26. studenoga

Tunis - Australija 0:1

Francuska - Danksa 2:1

3. kolo, 30. studenoga

Australija – Danska 1:0

Tunis – Francuska 1:0

 

Skupina E

1. kolo, 23. studenoga

Njemačka – Japan 1:2

Španjolska - Kostarika 7:0

2. kolo, 27. studenoga

Japan - Kostarika 0:1

Španjolska – Njemačka 1:1

3. kolo, 1. prosinca

Japan – Španjolska 2:1

Kostarika – Njemačka 2:4

 

Skupina F

1. kolo, 23. studenoga

Maroko – Hrvatska 0:0

Belgija – Kanada 1:0

2. kolo, 27. studenoga

Belgija – Maroko 0:2

Hrvatska – Kanada 4:1

3. kolo, 1. prosinca

Hrvatska – Belgija 0:0

Kanada – Maroko 1:2

 

Skupina G

1. kolo, 24. studenoga

Švicarska – Kamerun 1:0

Brazil – Srbija 2:0

2. kolo, 28. studenoga

Kamerun – Srbija 3:3

Brazil – Švicarska 1:0

3. kolo, 2. prosinca

Srbija – Švicarska (Doha) 2:3

Kamerun – Brazil (Lusail) 1:0

 

Skupina H

1. kolo, 24. studenoga

Urugvaj – Južna Koreja 0:0

Portugal – Gana 3:2

2. kolo, 28. studenoga

Južna Koreja – Gana 2:3

Portugal – Urugvaj 2:0

3. kolo, 2. prosinca

Gana – Urugvaj 0:2

Južna Koreja – Portugal 2:1

 


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

PortugalUrugvajska nogometna reprezentacijaPortugalska nogometna reprezentacijaKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.

Ostale Vijesti