REUTERS/Miguel Vidal
REUTERS/Miguel Vidal

Ronaldo najavio, Ristovski pogriješio, Bruno ostvario: Svjetsko prvenstvo neće proći bez Portugala (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 29.03.22. | 22:22

Reprezentacija Sjeverne Makedonije je hrabro ušla u susret, pobjednika je usmjerila velika greška Dinamovog Stefana Ristovskog

Neke utakmica jednostavno vrijede više.

Nekada je u pitanju novac, nekada prestiž, nekada plasman na veliko natjecanje. Sjeverna Makedonija, koja je u kvalfikacijskom ciklusu za Mundijal u Kataru pokazala kako nastup na Europskom prvenstvu nikako nije bio slučajan, svoju je utakmicu generacije zaradila pobjedom protiv Italije, i to usred Sicilije u sklopu dokvalifikacija za Katar. Sjeverna Makedonija je, u devedeset minuta neprestane opsade njena gola koji junački čuva Dimitrievski, preko jedne kontre zabila gol odluke i tako si otključala vrata koja nude odlazak na Bliski Istok.

Posljednja stepenica, nakon prolaska protiv Italije bila je ujedno i najteža. Portugal, vođen Cristianom Ronaldom uz nove snage koje su itekako kvalitetno popunile sve pozicije, neizostavan su sastojak svih velikih natjecanja, i čini se da je Ronaldo bio u pravu kada je na pressici upravo to rekao. Portugal je danas odigrao koliko treba i uz veliki propust Stefana Ristovskog stigao do pobjede koja ih vodi na Mundijal. Makedonci će morati pričekati na novu priliku. Konačni rezultat 2:0

Očekivao se furiozan start domaćeg Portugala koji je na stadionu Dragao pred psvojim navijačima imao dvanaestog igrača. Ipak, Makedonci su se postavili u kvalitetni defenzivni blok i momčadski branili prostor kako bi ultra-kvalitetni i opasni napadači poput Jote i Brune Fernandesa imali što manje prostora za stvarati višak. To im je uglavnom i polazilo za rukom.

Portugal je tek sporadično prijetio u prvih dvadesetak minuta. Pokušao je Ronaldo u 13.minuti, ali njegov udarac je otišao malo pored desne vratnice. Ubrzo puca i Jota glavom, ali niti to nije bilo dovoljno da se svlada Dimitrievski. Trajalo je ispitivanje snaga dobrih pola sata uz povremene opasne izlete gostiju prema naprijed, gdje su uglavnom pokušavali pucati izvana kako bi iznenadili Costu na golu.

I baš kad se učinilo da su gosti izbacili Portugal iz ritma i poremetili im planove ranog pogotka i mirnog privođenja utakmice kraju, Stefan Ristovski radi kardinalnu grešku i poklanja gol Portugalu. Pokušao je, iz posve benigne situacije prebaciti loptu na lijevu stranu, ali ona dobiva čudnu putanju i završava u nogama Brune Fernandesa. On pak radi dupli pas sa Ronaldom, a na takvom otvoreno prostoru, dvojac je nezaustavljv. Bruno je naciljao lijevi kut i bez poteškoća zabio gol kraj sjajnog Dimitirevskog koji u ovom slučaju nije mogao ništa.

Tu je ujedno i stala opasnost iz kontranapada Makedonaca. Santosevi izabranici su sakrili loptu, uzeli posjed i mirno priveli prvo poluvrijeme svome kraju.

U drugom dijelu, koje je krenulo s tek jednom promjenom u redovima Makedonije (izašao je Miovski, izašao M.Ristovski), Makedonci nisu uspjeli agresijom otvoriti šansu za izjednačenjem. Portugal se pokazao preiskusnim da bi dopustio neki zalutali metak, gosti nisu uspjeli uputiti niti jedan udarac po golu u šezdeset minuta nogometa, što dovoljno govori o superiornosti Cancela, Pepea, Pereire i Mendesa koji su danas činili obrambeni blok Portugala.

Taman kad je utakmica pomalo utihnula, Fernandes je započeo i završio akciju nakon što je netko izgubio loptu na trideset metara od gola. Nevjerojatan trk, uz puno prostora i pametno pozicioniranje, kumovali su drugom pogotku gdje vratar Dimitrievski jednostavno nije mogao ništa.

S drugim pogotkom je utihnula gotovo pa sva akcija na travnjaku. Imali smo jednu spornu situaciju gdje su Makedonci mogli dobiti i jedanaesterac, ali sudac Anthony Taylor nije pokazao na bijelu točku.

Sve u svemu, Sjeverna Makedonija podignute glave napušta Portugal. Ronaldo i društvo idu u Katar, dok će Sjeverna Makedonija, ohrabrena dobrom igrom u kvalifikacijama, gotovo sigurno u bližoj budućnosti ugledati Mundijal ili barem još jedno Europsko prvenstvo.

Ova generacija to zaslužuje.


Tagovi

Sjeverna MakedonijaPortugalkvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022. godine

Ostale Vijesti