Screenshot Youtube
Screenshot Youtube

Romantika: Henri Belle karijeru nastavlja u Nepalu!?

Vrijeme Čitanja: 2min | sri. 27.10.21. | 11:50

Nekad je bio hit igrač 1.HNL, a iako je sanjao klubove iz vrha Lige petice, karijeru će nastaviti, a možda i zaključiti, na vrhu svijeta.

Prije točno 10 godina Henri Belle bio je hit igrač 1. HNL. Brzonogi Kamerunac stigao je u Istru 1961 iz Union Douale, s tim da je jednu godinu proveo na posudbi u švedskom Oreberu. Te godine su u Istru stigli igrali poput Siniše Linića, Ivora Weitzera, Ivana Rodića, Matea Sušića i Eliomara, dok je Belle doveden kao igrač s kojim se malo riskira, a može se puno dobiti.

Nije Kameruncu puno trebalo da se ustali u prvoj momčadi Istre 1961 te da od većine prethodno navedenih pojačanja u Istri 1961 ostavi veći trag, ali Belle se osim na terenu poprilično isticao i van njega te je nerijetko dovodio sebe u probleme zbog nestašnih odluka koje trenerima ne bi najbolje 'sjele'. U nekoliko navrata Belle je prekršio klupski pravilnik te je na sve moguće načine tražio način kako da ode iz Pule.

Iako se spominjao interes Hajduka, koji je navodno u paketu htio dovesti njega, Stipu Bačelića – Grgića i Hrvoja Milića, Belle je u konačnici završio u tadašnjem ambicioznom prvoligašu RNK Splitu.

Žužul je za Kamerunca izdvojio 235 tisuća eura, a u Splitu se zadržao pune tri sezone da bi onda kao slobodan igrač preselio u turski Boluspor. Belle je u svojim najboljim danima imao tržišnu vrijednos od 1.2 milijuna eura, a u HNL-u je ukupno skupio 104 nastupa, 19 pogodaka i 17 asistencija.

U Turskoj se nije previše zadržao te je kasnije igrao još u Bjelorusiji i Tunisu prije nego li je u siječnju 2019. godine stigao u ciparski Cihangir GSK. Budući da je riječ o amaterskom klubu jasno je da je od 'ozbiljnog' nogometa odavno odustao, a da je željan neke nove avanture vidi se i po izboru njegovog novog kluba.

Naime, Belle će uskoro karijeru nastaviti u Nepalu. Ime njegovog novog kluba je Machhindra F.C. iz glavnog grada Katmandua, ali to je ionako manje bitno. Jasno je da će Kamerunac postati nova najveća zvijezda tamošnjeg nogometa, ali pitanje je koliko se njemu on uopće igra.

Kao njegovo najveće postignuće u karijeri tamošnji mediji navode pogodak Dinamu u pobjedi Istre 1961 nad Plavima koja datira još iz travnja 2011. godine, a istom klubu zabio je i u dresu RNK Splita, ali Crveni na kraju nisu uspjeli zadržati 0:2 prednost s poluvremena te je na kraju Dinamo u drugom poluvremenu okrenuo utakmicu i slavio rezultatom 4:2.

Belle je neosporno bio veliki talent, ali jednako tako i problematičan karakter. Nogomet mu nikad nije bio na vrhu liste prioriteta, ali i takav je jedan od rijetkih stranaca koji su u HNL-u skupili više od 100 nastupa.

Sanjao je vrh Liga petice, a danas će igrati na vrhu svijeta. Prava romantika…



Tagovi

Henri BelleIz drugog kuta

Ostale Vijesti