Rijetko viđen transfer – iz 3. HNL u borbu za Europu u češku ligu

Vrijeme Čitanja: 2min | pon. 17.02.20. | 09:47

Velik skok u karijeri preko noći mladog nogometaša.

Neki se nogometaši godinama probijaju iz hrvatskih nižih liga prema prvoligaškom angažmanu, nakon čega slijedi borba za transfer u inozemstvo. S druge strane, postoje igrači čija se kvaliteta ranije prepozna pa oni preko noći „preskoče“ nekoliko razreda te iz polu-amaterskog nogometa dobiju priliku boriti se za plasman u europska natjecanja poput Europske lige.

Jedno takvo ime je Ivan Sušak, 22-godišnji vratar koji je donedavno branio za NK Zagorec, šestoplasiranu momčad 3. hrvatske nogometne lige Središte. Mladi Metkovac je u ovom prijelaznom roku otišao u Češku i to u redove prvoligaša koji si bori za ulazak u play-off  u kojemu bi mogli izboriti plasman u Europu sljedeće sezone.

Riječ je o SK Dynamu iz Čeških Budejovica, trenutno šestoplasirane momčadi 1. Lige. To mjesto je i posljednje mjesto koje vodi u play-off za naslov prvaka. Uvjerljivo vodeća momčad lige je Slavia iz Praga sa 54 boda, Plzen ima 13 manje, a nakon njih slijedi sedam kluba „stisnutih“ u samo pet bodova razmaka. Proljetni dio sezone u Češkoj počeo je tek ovog vikenda, a Dynamo je slavio sa 3:0 protiv Mlade Boleslav.

Zanimljivo, u Češkim Budejovicama, mladom Sušaku mentor će biti legendarni Jaroslav Drobny koji i sa 40 godina na leđima drži mjesto u udarnoj postavi ovog kluba. Tamo će ga dočekati i bivši igrač Rijeke i Šibenika, Matej Mršić.

Sušak je seniorsku karijeru počeo u GOŠK-u iz Gabele, a u Hrvatskoj je igrao za niželigaške klubove, Sesvete, Trnje, Rudeš, i Dugo Selo, prije nego je minulog ljeta potpisao za Zagorec. Inače, Metkovčanin je prošle jeseni proveo tjedan dana na probi u Budejovicama, gdje je očito zadovoljio te su mu oni ove zime ponudili trajnu suradnju.

Osim Drobnog, konkurencija će mu biti i 37-godišnji Zdenek Križek, dok je mladi Martin Janaček (19) van travnjaka do kraja sezone zbog ozljede. Sušak se već našao u zapisniku na klupi protiv Mlade Boleslav, što znači da je već 'promaknut' u drugog vratara momčadi.

 

 

Pogledajte TEČAJEVE Germania Sport kladionice.

POVRATAK NA NASLOVNICU

(Foto: Pixsell)


Tagovi

3. HNLSK Dynamo Češke BudejoviceNK ZagorecIvan Sušak

Ostale Vijesti