Ivana Ivanovic/PIXSELL
Ivana Ivanovic/PIXSELL

Rijekin jedini cilj u Jadranskom derbiju – pobjeda! Radeljić naglašava: “Pritisak ne utječe na nas” (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 7min | ned. 07.04.24. | 08:00

Jadranski derbi se igra na rasprodanoj Rujevici s početkom u 19.30 sati (Max Sport 1), a detaljnije ga je najavio dobri div u svlačionici Rijeke i Sopićeva velika uzdanica u posljednjoj liniji, Stjepan Radeljić.

Ove nedjelje, kao veliko finale 29. kola HNL-a, snage će na rasprodanoj Rujevici odmjeriti prva i treća momčad prvenstva, Rijeka i Hajduk. Navijači ovih dvaju momčadi dugo su čekali ovaj susret, a iako su prije početka drugog dijela sezone u Splitu vjerovali kako bi baš na Kvarneru mogli staviti točku na i te odigrati jednu od svojih važnijih utakmica u borbi za naslov prvaka kojeg čekaju 19 godina, četiri mjeseca kasnije ispostavilo se kako ova utakmica ne samo da može Hajduk definitivno izbaciti iz svake priče o mogućem osvajanju naslova, već Riječanima može biti toliko velik vjetar u leđa da je to teško opisati.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Rijeka ovog proljeća igra gotovo pa savršeno. Pokazala je Sopićeva družina jednu ‘makijavelističku’ crtu, onu s kojom jasno svima demonstriraju kako ih ne zanima ništa drugo osim pobjede i da će sve napraviti kako bi došli do nje. To je njihov cilj, a ako treba sustavno lomiti protivnika, u nenogometnim uvjetima pokazati snagu karaktera ili pak slaviti nekim eurogolom kakve se na HNL travnjacima ne viđa često, oni su na sve spremni. Ne biraju sredstva, pucaju iz svih raspoloživih snaga i samo zato što su kao cjelina nevjerojatno snažni su danas tu gdje jesu. I to potpuno zasluženo!

Iako će mnogi primarno apostrofirati riječki napad i taj nevjerojatan arsenal pucača s kojima Sopić rukuje, ono u čemu je momčad s Kvarnera bila još impresivnija je obrana. Četvorica riječkih stopera - Matej Mitrović, Emir Dilaver, Stjepan Radeljić i Niko Galešić - igraju čudesno ove sezone, Sopić doslovno ne može pogriješiti koga god odluči poslati na teren, ali svoje prste u njihovim konstantnim i izvrsnim predstavama ima i Nediljko Labrović. Kapetan Rijeke komandira obranom poput najboljih svjetskih generala, a njemu je potpuno svejedno tko će činiti stoperski par ispred njega i tko će ‘jurcati’ uz linije. Nediljko je ‘glava obitelj’, za stolom, odnosno terenom i svlačionicom, je njegova ‘prva i posljednja’. Od njega se očekuje da, baš kao dosad, primjerom vodi svoje suigrače, ali i da obrani onu jednu ili dvije lopte s kojima će gosti pokušati nauditi domaćinu. Ako Rijeka uspije još jednom sačuvati svoju mrežu netaknutom, cijeli Kvarner živi u uvjerenju da pobjeda neće doći u pitanje. Tko će ga zabiti, Franjo, Toni, Niko ili Marco, je potpuno nevažno...

Što se tiče kartona, u tom segmentu Rijeka je ‘čista’, dok je Marko Pjaca zbog ozljede koljena jedini u redovima domaćina koji je za ovaj ogled upitan. Kako na nedjeljno jutro stoje stvari, veća je vjerojatnost da će utakmicu započeti na klupi, što u prijevodu znači da bi onda na lijevo krilo mogao preseliti Janković. Micanje njega iz sredine znači će uz Fruka u sredini zaigrati Hodža, ali ako Marko ipak ‘digne palace gore’, onda bi se sve trebalo vratiti na originalne postavke.

Ostatak momčadi se, više-manje, zna. Upitno je samo tko će startati na stoperskim pozicijama, ali u ovom trenutku dojam je kako ipak blagu prednost imaju ‘klinci’ Galešić i Radeljić u odnosu na iskusne Mitrovića i Dilavera. Iako, tko će znati što je trener Rijeke ovaj put ‘smislio’.

Stjepan Radeljić najavio je utakmicu protiv Hajduka, a za početak je istaknuo kako nema smisla filozofirati već da njegova momčad jednostavno mora krenuti po sva tri boda!

“Očekujem sjajnu utakmicu, mi imamo priliku da se dodatno odvojimo od Hajduka. Nema sad smisla nešto filozofirati, moramo krenuti po pobjedu i nadam se da će tako na kraju i biti. Mislim da će utakmica biti čvrsta, Hajduk ima nekih svojih problema, ali mi se time ne moramo zamarati već trebamo gledati samo sebe. Igramo doma, imat ćemo veliku podršku naših navijača, oni su naša dodatna snaga, a mi ćemo sigurno ostaviti srce na terenu.”

S eventualnom pobjedom Rijeka bi otišla na +10 u odnosu na Hajduk, što bi u prijevodu značilo da su oni definitivno ispali iz borbe za naslov prvaka.

“Neki će to tako reći, ali sve dok postoji šansa, svi će se boriti, tako i oni. Ne vjerujem da će odustati dok ih ‘matematika’ drži u igri. Sigurno da će im biti teško ako mi uspijemo slaviti i otići na +10. Oni u drugom dijelu sezone igraju nešto slabije nego u prvom dijelu kad su bili stvarno dominantni. Nakon ova dva poraza od Dinama, sada im slijedi Rujevica, što znači da je pred njima sigurno jedan težak zadatak.”

Usprkos svim nedaćama koje imaju, Hajduk i dalje ima klasne igrače u svojim redovima.

“Svaka utakmica donosi drugačiju taktiku, drugačiju pripremu. Prije svake utakmice odradimo temeljitu analizu, a ja vjerujem da svakog igrača veseli kad igra utakmice protiv kvalitetnih protivnika. Nedostaje im nekoliko važnih igrača, to nije tajna, ali Hajduk je Hajduk, svi ostali igrači koje imaju u svojim redovima su iznimno kvalitetni. Naše je razmišljanje da obrana mora sačuvati čistu mrežu, a što se tiče napada, ha, zabit ćemo nešto, ako Bog da.”

Rijeka ima četiri sjajna stopera, a najčešći ‘partner u zločinu’ našeg sugovornika, Niko Galešić, ove se sezone nametnuo s nekoliko eurogolova. Stjepane, je li ‘vrime’?

“Haha, ne znam, vidjet ćemo u nedjelju. Možda i bude.”

U novijoj povijesti kluba se nekoliko puta događalo da baš stoperi (Krešić, Elez) zabijaju – i to ključne pogotke – u Jadranskim derbijima.

“Rijeka je oduvijek imala sjajne igrače, baš kao što je to slučaj i danas. Nije ni najmanje bitno tko će zabiti, bitno je da mi pobijedimo. Sad, hoću li to biti ja li netko drugi… Samo neka mi uzmemo tri boda, lako za ostalo.”

Ozračje u svlačionici?

“Atmosfera je sjajna. Jasno da pričamo o tome da bismo mogli otići do kraja. Znamo gdje se nalazimo, mali pritisak postoji, ali sve to ne utječe na nas. Jasno nam je da ako želimo osvojiti prvenstvo i Kup moramo pobijediti sve do kraja i to je to.”

Hajduk na Rujevicu dolazi nakon dva vezana poraza od Dinama na Poljudu…

“Gledali smo obje utakmice. Mogu reći da su ta dva okršaja bili dosta tvrdi, a odlučeni su na kraju individualnom kvalitetom. U obje utakmice je Dinamo bio bolji u prvom, Hajduk u drugom dijelu, ali Dinamo je svoje prilike iskoristio, a Hajduk svoje nije.”

Dinamo je s tom pobjedom u Splitu postao glavni konkurent Rijeci u borbi za naslov?

“Oni su tu cijelo vrijeme. Svima nam je jasno kakav je Dinamo klub i kakve igrače imaju, ali mi smo fokusirani samo na sebe. Idemo utakmicu po utakmicu.”

Rijeka je i dalje u igri za ‘sve’, ali isto tako i dalje može ostati bez ‘ičega’…

“Upravo tako. Sezona je dosad bila savršena, pred nama je još 10 utakmica, a jasno je da je naš cilj da na kraju osvojimo oba trofeja. Utakmice protiv Dinama su bitne, ali isto vrijedi i za sve ostale utakmice budući da pobjeda uvijek nosi tri boda.”

Koliko igrače Rijeke, koji su već ‘ohoho’ vremena na vrhu, motiviraju izjave poput one Kulenovićeve otprije neki dan kad je istaknuo kako Dinamo ‘ide po sve’?

“OK je takvo razmišljanje, svaki igrač želi osvojiti sve. Oni su u naletu, razumijem njegovu izjavu, ali mi u svlačionici ne želimo takve stvari naglas govoriti. Da se razumijemo, mi također imamo cilj osvojiti i Kup i prvenstvo, ali vidjet ćemo što će na kraju biti.”

Protiv kojeg napadača u HNL-u si imao najviše problema?

“Livaja i Petković.”

Nakon svake pobjede Rijeke, u svlačionici bude veliko slavlje. Tko je izabrao tu pjesmu ‘Freed from desire’ kao slavljeničku?

“To nam je postao neki ritual, tako slavimo poslije svake pobjede i nadam se da će se ta pjesma puštati u našoj svlačionici svakog tjedna do kraja sezone. Čiji je zvučnik? Tko ga prvi ugrabi, njegov je. Pjesma je tu već neko vrijeme, ne znam tko ju je izabrao, ali eto, posljednje vrijeme ju nešto češće slušamo i nadam se da će se to nastaviti”, poručio je za kraj stasiti stoper Rijeke.

Spomenimo kako je ova utakmica ujedno i 174. Jadranski derbi, odnosno 101. u HNL-u, a službena Rijeka podsjetila je na jednu zanimljivost koja kaže da su za Rijeku u jadranskim derbijima pogotke postizali su otac i sin Rade i Marko Vešović, braća Ahmad i Anas Sharbini te stric i nećak Janko i Niko Janković.

Sudačka delegacija dolazi iz Rumunjske, a iako je prvotno pravdu trebao dijeliti István Kovács, on se prije nekoliko dana ozlijedio pa je tako u njegove cipele uskočio Horațiu Feșnic. Pomoćnici su Vasile Florin Marinescu i Mihai Ovidiu Artene, četvrti sudac Calin-Iulian Calin, a u VAR sobi Catalin Sorin Popa i Ciprian Dansa. Spomenimo i kako je delegate utakmice Željko Podrug (Zagreb), kontrolor za suđenje Draženko Kovačić (Križevci), a časnik za sigurnost Marko Svilić.

Očekivani sastav Rijeke (4-1-4-1):




Tagovi

Jadranski derbiHNK RijekaRijekaHajdukHrvatska nogometna ligaHNL

Ostale Vijesti