Srećko Niketić/Pixsell
Srećko Niketić/Pixsell

Rezime sezone - Istra 1961: Povijesni iskoraci i korak prekratki za Europu

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 01.06.23. | 09:00

Istra 1961 sezonu je završila na petom mjestu, uz učinak od 11 pobjeda, 13 remija i 12 poraza. To je bilo dovoljno za 46 bodova, uz gol razliku 36-38

Bila je to godina rekorda za Istru 1961. Puljani su prvi put kraj sezone dočekali mirno, bez stresa u borbi za ostanak, ne samo to, bili su do predzadnjeg kola i u borbi za Europu. Nije im nedostajalo puno, tek poneki bod, malo više sreće u nekim utakmicama, no, i ovo peto mjesto, definitivno, velik je iskorak za pulskog prvoligaša. Ali, i logičan slijed rada i napretka na Aldu Drosini. Gonzalo Garcia odradio je na klupi svoju drugu sezonu, iskotistio kontinuitet i povjerenje koje je dobio od klupskih čelnika, a odlična je posao odradio i sportski direktor Saša Bjelanović. Istra je u protekloj sezoni bila klub, koji je je pokupio simpatije mnogih u hrvatskom nogometu, zbog igre i rezultata. Uspjeli su Puljani pobijediti sve četiri najbolje hrvatske momčadi, Dinamo, Hajduk, Osijek i Rijeku, pritom su ostvarili i prihode od transfera Maura Perkovića u Dinamo, a sam je Garcia postao cijenjen među strukom i kolegama, u nekim neslužbenim razgovorima i kandidat za klupe nekih od najboljih naših klubova.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Dakako, imala je Istra svojih boljih i lošijih razdoblja u sezoni, posebno je loš bio početak. Garcia se našao u situaciji da do početka prvenstva nije još imao kompletiranu momčad, igrači su stizali u zadnji tren, ništa tada nije slutilo na jednu rekordnu sezonu. Tri poraza u prva tri kola, samo pet bodova u prvih šest kola. No, kako je prvenstvo odmicalo, Istra je bila sve bolja, sve bliže vrhu, ali što se borbe za Europu tiče, ipak nije izdržala. No, pitanje je, koje si mnogi postavljaju na Drosini, kako bi izgledala ljestvica da Ante Erceg nije napravio glupost i napao suca u utakmici s Rijekom i dobio devet utakmica kazne? Trebalo je Istri neko vrijeme da se oporavi od tog šoka, da se prilagodi igri bez najboljeg igrača i strijelca. Erceg je završio sezonu s 11 pogodaka, Istra s 46 bodova, više nego ikad u Ligi 10.

JESU LI OSTVARENI CILJEVI?

Apsolutno. Istrin je cilj, kao i prije svake sezone, bio ostanak u HNL-u, uz pritajenu želju da to ne bude deveto, već neko mjesto iznad njega. Puljani su napravili i više od očekivanja, osvojili su peto mjesto, ali ono najvažnije, igrali su bez pritiska i borbe za egzistenciju veći dio sezone. Uza sve to, trener Garcia uspio je na HNL scenu postaviti neka nova lica, etablirati mlade igrače poput Perkovića, koji je otišao u Dinamo, Lisice, Caceresa, Bakrara..., koji bi uskoro također mogli transferima donijeti mir u pulsku blagajnu.

IGRAČ SEZONE? - Lovro Majkić

Imao je Garcia puno raspoloženih igrača, koji su nosili Istru kroz sezonu. Odlični Hujber, Galilea, Caceres, Petrusenko, Mlinar, već spomenuti Erceg ili Bakrar, koji je u proljetnom dijelu prvenstva bio izuzetno raspoložen. Zapamtit ćemo iz pulske sezone i Kadušića i Marešića. Ali, jedan je čovjek ipak iskočio. Lovro Majkić privatizirao je 'jedinicu', bio konstanta, branio u 35 utakmica i u čak njih 17 sačuvao praznu mrežu. Majkić je bio jedan od najboljih vratara sezone, pamte se mnoge njegove briljantne obrane. U intervjuu za Germanijak Gonzalo Garcia rekao je da je Majkić za njega sigurno jedan od dvojice, trojice najboljih golmana lige i velika Istrina vrijednost za iduće sezone. Majkiću su 23 godine, doista ima perspektivu.

TKO JE PODBACIO? - Bradarić, Duvnjak, Naveira...

Tomislav Duvnjak, produkt Dinamove škole i Luka Bradarić, Hajdukovo dijete, stigli su u Istri na početku sezone i očekivalo se da bi u Pui mogli napraviti pravi iskorak u svojim karijerama. No, dogodilo se suprotno, nijedan ni drugi nisu se previše nametnuli, niti preuzeli glavne uloge u momčadi. Duvnjak je u 12 utakmica upisao tek 313 minuta, a Bradarić u šest minuta svega 267 minuta. U viziji Gonzala Garcije tako su neki drugi igrači dobili šanse i iskoristili ih maksimalno. Nešto se više očekivalo i od Unaija Naveire, igrača Athletic Bilbaa koji je došao na posudbu na zimu, međutim, taj veznjak nije odigrao niti jednu minutu. Možda iduće sezone sva trojica budu imali značajniji učinak.

ŠTO SU NAPRAVILI IGRAČI NA KOJE SE OBRAĆALA POZORNOST?

Uglavnom, osim spomenute trojice, nitko nije odveć podbacio, svi su Istrini igrač sezonu završili u plusu. Mauro Perković još na polusezoni otišao je u Dinamo, Ante Eceg oživio je karijeru i zabio 11 golova, trebao bi samo promijeniti ponašanje, Bakrar je odigrao također jako dobru sezonu i postao meta Dinama. Mlinar i Petrusenko bili su stup momčadi u veznom redu, iza njih je također jako dobra sezona.

OCJENA TRENERU?

Gonzalo Garcia zaslužio je za ovu sezonu ocjenu 4+. Do čiste petice dijelio ga je još tak europski iskorak, ali i neki sitni propusti tijekom utakmica, u kojima je možda nedostajalo i njegova iskustva pa je Istra znala pred kraj primiti golove, koji su odnosili bodove. Najviše se pamti onaj dvoboj u Gorici, u kojem je Istra dominirala, uvjerljivo vodila, a onda pred kraj izgubila 5-4 i možda baš u tom dvoboju izgubila korak za Europom. No, bez obzira na to, Garcia je zaslužio pohvale, Istra je igrala prepoznatljivo, gotovo protiv svih jednako, nije se branila i držala u bunkeru, već je igrala na pobjedu. Garcia je pokazao što za trenera i momčad znači kontinuitet, u svojoj drugoj sezoni na Drosini napravio je vidljiv pomak u svim segmentima. I nije ni čudno da ima ponude iz HNL-a i inozemstva.

TKO ODLAZI, TKO DOLAZI?

E, sad počinje težak posao za sportskog direktora Sašu Bjelanovića. Jer, Istrini dobri rezultati donijeli su i upite i ponude za igrače i trenera, mnoge od njih bit će teško zadržati. Bakrar se spominje u kontekstu Dinama, Hujber i Petrusenko u kontekstu Hajduka. Galilei je istekao ugovor, a Marešić, Mahmoud, Boultam i Naveira bili su igrači na posudbama. Još je uvijek otvoreno i pitanje ostanka Gonzala Garcije, iako ima važeći ugovor, postoji naznaka da bi mogao napustiti Drosinu. Što se dolazaka tiče, teško je još govoriti išta konkretno, no, jasno je da će Puljani opet trebati nekoliko novih igrača, ako žele nastaviti s iskoracima u HNL okruženju. Cilj je i da momčad bude složena prije početka sezone, a ne da se sklapa kad se prvenstvo već zahukta. Dugo ljeto, prepuno izazova za Istru!



Tagovi

Istra 1961Rezime sezoneGonzalo GarciaAnte Erceg

Ostale Vijesti