Ivo Cagalj/PIXSELL
Ivo Cagalj/PIXSELL

Rezime prijelaznog roka: Mierez najskuplje pojačanje, Dinamo otkupio Mišića, Hajduk i Rijeka dovodili besplatno

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 05.09.21. | 12:57

Pogledajte kako su ovog ljeta trgovala najveća četiri hrvatska kluba

Ljetni prijelazni rok prije nekoliko je dana i službeno završio pa je vrijeme za pregled svih ulaznih transfera velike četvorke HNL-a tijekom proteklih mjeseci. Najviše igrača potpisala je Rijeka, njih čak 12, dok je Dinamo bio najskromniji, doveo je svega četvoricu pojačanja.

Krenimo zato od momčadi s Rujevice. Brojna su imena došla bez odštete, poput prvog vratara Nediljka Labrovića i krilnog napadača Princea Ampema, koji su nakon selidbe iz Šibenika brzo pronašli svoje mjesto u sastavu Gorana Tomića. Na Šubićevcu su odbili potpisati nove ugovore i dobili su slobodne ruke za traženje idućeg angažmana.

Riječani nisu morali platiti ni vratara Martina Zlomislića (Široki Brijeg), Bernarda Karricu (Dinamo II), Lindona Selahija (Twente) te ruskog beka Mikhaila Merkulova (Rubin Kazan). Na posudbe su stigli Issah Abass (Mainz), Anton Krešić (Atalanta) te Haris Vučkić (Real Zaragoza), a ovdje je i Jetmir Ameti iz druge momčadi Nuremberga, samo ostaje pitanje je li Albanac stigao trajno ili na kaljenje.

Novac su izdvojili za dvojicu igrača. Najskuplje pojačanje prijelaznog roka im je kolumbijski napadač Jorge Obregon, koji je iz Varaždina stigao za pola milijuna eura. Veznjak Mato Stanić, donedavni igrač Širokog, koji je protiv prve minute krenuo protiv Osijeka, stajao ih je 150 tisuća eura. Najskuplji igrači Rijeke ostaju Darko Velkovski i Robert Murić s tržišnom vrijednošću od dva milijuna eura, a trenutni prvi sastav vrijedan im je devet i pol milijuna eura.

Jasno je da Nenad Bjelica želi momčad za sam vrh tablice pa ne iznenađuje informacija da su Osječani u proteklom prijelaznom roku srušili rekord što se tiče odštete za kupnju nekog igrača. Ramon Mierez trajno je stigao iz španjolskog Alavesa za dva i pol milijuna eura. Slijedi ga Karlo Bartolec iz Kopenhagena u transferu vrijednom 250 tisuća eura, a ostala su pojačanja stigla besplatno.

Redom su to Amer Hiroš (Mladost Kakanj), Ivan Fiolić (KRC Genk), Šime Gržan (Istra 1961) i Slavko Bralić (Vojvodina), a na posudbi u Gradskom vrtu je veznjak Hajduka Darko Nejašmić.

Najvrjedniji član svlačionice upravo je Ramon Mierez s tržišnom cifrom od pet milijuna eura. Slijedi ga mađar Laszlo Kleinheisler s tri, dok je treći novi reprezentativni vratar Ivica Ivušić s dva i pol milijuna. Kad se zbroje cijene početnih 11, Bijelo-plavi su “teški” 20.9 milijuna eura.

Što se Hajduka, pak, tiče, i Splićani su dosta igrača uspjeli dovesti bez da su za njih platili. Navijačima je zasigurno jedan od najdražih Mađar Gergo Lovrencsics iz Ferencvarosa, a besplatno su također stigli Josip Vuković (Osijek), Marco Fossati (Monza) te stoper Josip Elez (Hannover 96).

Nije poznato za koju je cifru iz Brightona stigao Slovenac Jan Mlakar, ali zato je jasno tko drži prvo mjesto po odšteti u ovom prijelaznom roku na Poljudu. Filipa Krovinovića klub je Benfici platio milijun i pol eura, a kad pričamo o najvrjednijim igračima u samoj svlačionici, Stipe Biuk prvi je s četiri, a Marko Livaja drugi s tri i pol milijuna eura. 18.4 milijuna ukupna je vrijednost prvog sastava Hajduka.

Za kraj Dinamo, koji je imao najmanje aktivno ljeto, bez nekih novih lica. Najviše su dali za Josipa Mišića, veznjaka koji je dosad bio na posudbi, isplativši lisabonskom Sportingu dva milijuna eura. Australski Hrvat Deni Jurić, drugi od dva igrača za koje su dali odštetu, koštao ih je milijun eura, koliko je pripalo Šibeniku. Besplatno su stigli bivši igrači Duje Čop (Standard Liege) te Emir Dilaver (Caykur Rizespor).

Najvrjedniji igrač Modrih prema zadnjim podacima Transfermarkta nije ni Bruno Petković ni Mislav Oršić, koji su “teški” 12 miliijuna, nego vratar Dominik Livaković s cijenom od 15 milijuna eura. Dakle, više od cijele ekipe Rijeke. Sve skupa, riječ je o vrijednosti od 84.3 milijuna eura.


Tagovi

Dinamo ZagrebHajdukOsijekRijekaPrva HNL

Ostale Vijesti