Ipa-Pixsell
Ipa-Pixsell

Reprezentacija više nije svetinja: Još jedan afrički wunderkind propušta Afrički kup nacija

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 28.12.21. | 08:47

Stigla su neka nova vremena.

Za mnoge igrače, pa i one najvišeg svjetskog kalibra, nošenje reprezentativnog dresa predstavlja najveću moguću satisfakciju, veću i od dresa kluba za kojega igra i koji ga plaća 'masnu lovu'. Poznata je priča o Aljoši Asanoviću koji je 1990. od predsjednika njegovog tadašnjeg kluba Metza Carla Molinarija posudio privatni avion kako bi prisustvovao prvoj utakmici moderne hrvatske reprezentacije protiv SAD-a na Maksimiru.

"Naravno da je to trenutak koji ću pamtiti cijeli život, nešto posebno, nešto je obilježilo moju karijeru. Bilo je s Hrvatskom puno lijepih trenutaka, ali taj je uz bronce iz Francuske bio najljepši", rekao je tada Asanović.

"Iznimna mi je čast i zadovoljstvo biti s reprezentacijom, osjećam neizmjernu sreću i ponos predstavljati Hrvatsku, slušati njezinu himnu i nositi njezin dres", rekao je nedavno Luka Modrić nakon što je postao rekorder po broju nastupa za hrvatsku reprezentaciju.

No, vremena se, čini se, mijenjaju. Danas mladi igrači, ne svi doduše, reprezentativne obaveze nerijetko gledaju kao smetnju u svojem razvoju. Konkurencija je danas nemilosrdna i neka teža ozljeda zadobivena igrajući za reprezentaciju mladom igraču može prilično zakomplicirati karijeru. S Afrikancima je uvijek bio problem taj jer se njihovo kontinentalno prvenstvo, Afrički kup nacija, igrao početkom godine, kada su europski klubovi u punom pogonu i kada kreću u juriš prema željenom plasmanu na kraju godine.

Ipak, to nije sprječavalo Samuela Eto'oa, Didiera Drogbu, Georgea Weaha, braću Toure, danas Mohammeda Salaha, Sadia Manea i druge, da se odazovu reprezentativnom pozivu i početkom godine umjesto za svoje klubove, krenu u boj za najbolju državu koljevke civilizacije.

Prekjučer smo objavili vijest kako mlada zvijezda Barcelone Ezzalzouli Abdessamad, skraćeno Ez Abde, pregovara s nogometnim savezom Maroka i izbornikom Vahidom Halilhodžićem oko propuštanja Afričkog kupa nacija kako bi se maksimalno fokusirao na klupske obaveze. Barcelona u periodu Afričkog kupa nacija, koji se igra od 9. siječnja do 6. veljače, igra pregršt utakmica, između ostalog i Superkup protiv Real Madrida.

Mladi Marokanac, koji se etablirao u prvih 11 Barcelone dolaskom Xavija, ne želi ispustiti svoje mjesto, što bi se moglo dogoditi ako ga mjesec dana neće biti u kadru Barce.

Maroko Afrički kup nacija otvara protiv Gane za koju je trebala zaigrati mlada zvijezda Rome, 18-godišnji Felix Afena-Gyan. No, prema pisanju Ganasoccernet.com-a, ljubimac Josea Mourinha, odbio je poziv izbornika svoje države i ostat će u Romi kako bi se nastavio 'razvijati na adekvatan način', tvrdi nogometni web portal iz Gane.

Afena-Gyan je već ranije obio poziv za dvije utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo protiv Zimbabwea i Južne Afrike. Njegov agent Oliver Arthur rekao je da mladi Ganac još uvijek nije spreman za igranje za nacionalnu vrstu, da se želi nastaviti razvijati pod Joseom Mourinhom, no da će, kada se osjeti spremnim, prihvatiti poziv izbornika Gane.

Afrički kup nacija održava se u Kamerunu, branitelj naslova je Alžir, a na turniru sudjeluje 16 reprezentacija.


Tagovi

Felix Afena-GyanAfrički kup nacija

Ostale Vijesti