Reuters
Reuters

Ratovi zvijezda: Galacticosi uzvraćaju udarac (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 18.08.21. | 13:30

Tko je najbolja 'zvijezdana postavava' svih vremena?

Paris Saint Germain odradio je jedan od najboljih prijelaznih rokova u povijesti nogometa. Za relativno malo novaca potrošenih na transfere, 'samo' 60 milijuna eura plaćenih za Achrafa Hakimija, PSG je ovog ljeta u svoje redove, izuzev marokanskog beka, doveo Lea Messija, Sergia Ramosa, Gianluigija Donnarummu i Georgina Wijnalduma. Sve kao slobodne igrače.

S obzirom na to da u PSG-u već igraju Neymar, Mbappe, Veratti, Marquinhos, Icardi i ostali, s pravom se momčad iz Grada svjetlosti smatra jednom od najboljih, najglamuroznijih i najzvjezdanijih u povijesti nogometa. Ako ne računamo Barcelonu iz perioda 2009. do 2012., kada su okosnicu momčadi činili igrači ponikli u Barceloninoj školi nogometa, samo je jedan klub na svijetu dovođenjem superstarova stvorio na papiru ovako atraktivnu momčad. I to u tri navrata.

Riječ je, dakako, o Real Madridu.

Galácticos je termin skovan početkom 21. stoljeća za skupu, atraktivnu i prije svega glamuroznu ekipu Real Madrida kojeg je početkom 2000. preuzeo Florentino Perez. Treba napomenuti da su se originalni Galacticosi počeli stvarati prije nego što je Perez preuzeo upravljačku palicu nad madridskim velikanom. Dolaskom u klub Perez je u svojoj momčadi naslijedio veliki broj igrača koji su 1998. i 2000. osvojili naslov prvaka Europe.

Glavna zvijezda kluba bio je 'domaći dečko' Raul Gonzalez. U prvoj momčadi se afirmirao Guti, a Iker Casillas je godinu ranije debitirao za prvu momčad Los Blancosa. S karijerom se polagano opraštao Fernando Hierro, a momčad su još krasile zvijezde poput Roberta Carlosa, Fernanda Morentesa, Claudea Makelelea, Stevea McManamana, Michela Salgada....

No, era Galacticosa počela je dolaskom Pereza koji je u kampanji prilikom kandidature za predsjednika kluba Realovim članovima obećao najveće zvijzde. Nakon što su ga 'sociosi' prvi put izabrali Realovim predsjednikom, Perez je doveo jedno od najšokatninijih pojačanja u povijesti nogometa. Generalno se rijetko događa da igrači prelaze u redove najvećeg rivala, a još rjeđe da to u direktnom transferu odrade najveće zvijezde svoga vremena

Perez je otvorio eru originalnih Galacticosa dovođenjem Luisa Figa iz Barcelone za 60 milijuna ura, što je u tom trenutku bio najveći transfer u povijesti nogometa (dva tjedna ranije Lazio je za tada rekordnih 56.81 milijune Eura doveo Hernana Crespa iz Parme).

Figo je transfer rekord držao godinu dana, a srušio ga je njegov novi suigrač Zinedine Zidane koji je za 77.5 milijuna eura prešao iz Juventusa u Real Madrid. Sa Zidaneom i Figom Real je 2002. stigao do trećeg naslova prvaka Europe u posljednjih šest godina, no to Perezu nije bilo dovoljno te je na ljeto 2002., neposredno nakon što je s Brazilom osvojio naslov prvaka svijeta i bio najbolji strijelac turnira, doveo 'pravog' Ronalda za 45 milijuna eura.

Navijači Intera bili su bijesni. Klub se brinuo oko svoje zvijezde koja je najveći dio vremena u crno-plavom dijelu Milana provela na štakama, strpljivo su čekali njegov povratak, a onda kada se vratio, i ponovno bio najbolji napadač svijeta, prešao je u redove superbogatih Galactiosa.

Proces stvaranja originalnih Galacticosa završio je 2003. dovođenje tada ne najboljeg, ali svakako najpopularnijeg igrača svijeta Davida Beckhama za 37.4 milijuna eura iz Manchester Uniteda. Iduće godine momčad je nadograđena Michaelom Owenom, a u 2005. dovedeni su Robinho i Sergio Ramos.

U nastavku smo složili dvije momčadi sastavljene od zvjezdanih igrača koje su u periodu od 2000. do 2006. igrali za originalne Galacticose (napominjemo kako nisu svi igrači iz naših proizvoljnih postava nužno u isto vrijeme bili u klubu).

A ti Galacticosi su se zapravo raspali nakon što je Perez prodao Makelelea u Chelsea, što je u svojoj poznatoj izjavi rekao legendarni kapetan kluba Fernando Hierro. Nakon što je francuski veznjak prešao u London, Real više nije osvojio trofej, a tada je krenula 'era' Bluesa....

Perez je napustio predsjedničku fotelju Kraljevskog kluba 2006., da bi se vratio 2009. kada kreće druga era Galacticosa...

Perez je naime povratkom u klub potrošio 250 milijuna eura na petoricu igrača - C. Ronaldo ga je koštao 94 milijuna eura, Kaka 67, Xabi Alonso 35.5., Benzema 30 i Royston Drenthe 14. Godinu kasnije doveden je Angel Di Maria (25 milijuna), zatim 2012. Luka Modrić (32 milijuna), 2013. Gareth Bale (100 milijuna) i 2014. James Rodriguez (76 milijuna). Rezime: četiri Lige prvaka, četiri Svjetska klupska prvenstva, tri europska Superkupa, tri prvenstva Španjolske, dva osvojena nacionalna Kupa i tri Superkupa.

No, ako bismo pogledali dalje u prošlost, možemo reći kako originalni Galacticosi, iako tada taj termin još nije bio skovan datiraju iz perioda 1955. do 1960. kada je Real Madrid osvojio prvih pet naslova prvaka Europe. Ta momčad imala je možda i jači napad od Galacticosa s početka tisućljeća, jači napad od Reala s u eri C. Ronalda, jači napad od Barcelone iz perioda kada su u špici igrali Ronaldniho, Messi i Henry, a i jači napad od današnjeg PSG-a kojeg čine Messi, Neymar i Mbappe.

Na krilnim, pozicijama tada su igrali Raymond Kopa i Gento, u vrhu napada 'stroj za golove' Ferenc Puškaš, a 'Messi tog doba' Alfredo Di Stefano igrao je 'što je trebalo'.


 


Tagovi

Real MadridParis Saint-GermainRaulCristiano RonaldoRonaldoLionel MessiKakaZinedine ZidaneLuis FigoAlfredo Di StefanoFerenc PuskasDavid BeckhamRoberto Carlos

Ostale Vijesti