@Reuters
@Reuters

Raspad velikana u dva tjedna: Werder ostao bez deset igrača, zarada minimalna, problemi nikad veći

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 17.08.21. | 17:49

Četverostruki prvak izabrao preživljavanje ispred ekspresnog povratka u Bundesligu i neizvjesne budućnosti

Teški dani za tri njemačka velikana u 'Zweitei'. HSV se u Bundesligi II nalazi već tri godine, ne može se vratiti u elitu i čini se da je iz godine u godinu sve slabiji, s manjim šansama da krene uzlaznom putanjom; Schalke se bori s dugom većim od 200 milijuna eura; Werder rasprodaje kako bi začepio rupe i time značajno smanjio šanse za ekspresni povratak u Bundesligu. Preživljavanje i zdrave osnove ispred neizvjesne budućnosti u eliti? Možda je to pravi put...

Prerano je suditi, ali ni rezultati u prva tri kola ne obećavaju: HSV je osmi, Schalke je 10., Werder 11.. Svi već imaju poraz i samo po četiri boda.

Momčad s Wesera ušla je, prema analizama stručnjaka i kladionica, u ovu sezonu kao prvi favorit za top 3, Međutim, nakon svega što je momčad doživjela u posljednjih desetak dana, čini se da im se piše crno.

Zbog loše financijske politike - i, naravno, ispadanja iz lige - Werder Bremen mora prodati najbolje igrače. Odmah nakon završetka najgore sezone u posljednja tri desetljeća (i drugog ispadanja iz elitne njemačke divizije u povijesti), veterani Niklas Moisander i Theodor Gebre Selassie napustili su Weser; Milot Rashica prodan je Norwichu za 11 milijuna eura (a ne tako davno odbili su 20 milijuna od Leipziga), a u prva dva tjedna kolovoza uslijedio je "bijeg" bez presedana iz Bremena.

Kofere su pakirali Josh Sargent (također Norwich, 9.5 milijuna), Ludwig Augusstinson (Seville, 5.5 milijuna), Johannes Eggestein (Antwerpen, milijun), Patrick Erras (Holstein Kiel, 250 tisuća), Yuya Osako (Vissel Kobe, bez odštete), Stefanos Kapino (Arminia Bielefeld, nepoznata odšteta) ...

I to nije kraj popisa. Kako Kicker danas izvještava, uprava Werdera pod pritiskom financijskih problema odlučila se odreći najvrjednijeg igrača, najvažnijeg projekta kluba, prema predviđanjima budućeg reprezentativca Njemačke - Maximiliana Eggesteina (24). Prije nešto manje od dvije godine ovaj je tip na tržištu vrijedio čak 30 milijuna eura, a sve što će na njemu Werder uspjeti zaraditi ovog ljeta je, čini se, 10 milijuna.

Freiburg je kupac i dovodi Eggesteina kao zamjenu za Baptistea Santamarij, koja je prije nekoliko dana prodana Rennesu za 14 milijuna.

Kad se zbroje sve ove brojke, ukupno će Werder zaraditi 40 milijuna eura, što bi trebalo pokriti minuse. No, veliko je pitanje kakav rezultat u nastavku sezone može ostvariti ovako oslabljena i smanjena momčad.

Dojam je - ne previše , iako postoje neki nagovještaji da će napad pojačati najbolji strijelac Eredivisie prošle sezone, Georgios Giakoumakis (26), Grk koji je za Venlo postigao čak 26 golova.

I opet, dojam je da je poznatom klubu potrebno mnogo više od jednog kvalitetnog napadača kako bi se cijela slika popravila.

Uz Hamburger, Werder je najveći klub na njemačkom sjeveru. Četiri je puta osvojio Bundesligu (posljednji put 2004. s našim Ivanom Klasnićem i Ivicom Banovićem, Ailtonom, Valdezom, Schulzom, Micoudom, Ismaelom, Krstajićem, Lisztesom, Borowskim, Charisteasom, Reinkeom), domaći kup u šest navrata, pa čak i Kup pobjednika kupova 1992., a 2009. igrali su i finale Kupa UEFA-e. Ukupno 15 značajnih trofeja.

Na nove će se, čini se, dugo načekati....

(2.40) Karlsruher (3.25) Werder (2.80)

Preuzeto s mozzartsport.com


Tagovi

Werder2. Bundesliga

Ostale Vijesti