CIRO DE LUCA Action Images
CIRO DE LUCA Action Images

Rapsodija na 'Maradoni': Mertensove majstorije srušile Sarrija i Lazio (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 28.11.21. | 22:39

Gosti iz metropole ekspresno su potopljeni već u prvom dijelu.

Napoli je s 3:0 slavio protiv Lazija, isprao gorak okus nakon dva uzastopna prvenstvena kola bez piobjede i odvojio se na vrhu tablice Serie A.

Bila je ovo veoma lijepa večer za njihove navijače. Najprije je Milan na San Siru poražen od Sassuola što im je otvorilo priliku da steknu bodovnu prednost nad Rossonerima. U goste je na Stadio Diego Armando Maradona stigao Lazio predvođen Maurizijem Sarrijem, nekada omiljenim, a sada omraženim likom u gradu pod Vezuvom.

Napolitani su sigurno bili izuzetno nabrijani mogućnošću osvete nad svojim bivšim trenerom koji je u njihovim očima izdao rodni Napulj preuzimanjem Juventusa 2019. godine. Međutim, prije upuštanja u borbu sa Sarrijevim izabranicima na travnjaku, morale su se ispoštovati važne ceremonijalne obveze.

Prepunim tribinama je pomoću pokretne platforme predstavljen Maradonin kip koji će se ubuduće nalaziti na gradskoj Piazzi Municipio iznad postolja s natpisom D10S. Još jedan spomenik argentinskom čarobnjaku, koji je Napoli u dva navrata vodio do Scudetta, biti će postavljen ispred stadiona.

S obzirom na rasplet večerašnje utakmice u prvih nekoliko minuta, očito je igrače Luciana Spallettija posebno inspiraralo ovo podsjećanje na slavnu povijest kluba i grada.

Prva dva udarca u okvir vrata Pepea Reine bila su dovoljna da Napoli povede s 2:0. Najprije je u sedmoj minuti mrežu gostujuće momčadi proparao Piotr Zielinski nakon ubačaja Hirvinga Lozana.

Tri minute kasnije Fabian Ruiz je dugom loptom pronašao Lorenza Insignea, ovaj proslijedio loptu Driesu Mertensu, a najbolji strijelac u povijesti Napolija je lažnjakom izbacio Patrica i poentirao.

Lazio je bio šokiran ovom inicijalnom ofenzivom domaćina i nije uspijevao ozbiljnije priprijetiti domaćinima koji su strpljivo gradili napade iz zadnje linije ili okomitim dodavanjima tražili hitronoga krila Insignea i Lozana. Sarrijeva momčad najbliže je pogotku bila u 26. minuti kada je Luis Alberto sjajno tukao iz voleja, ali je David Ospina nestvarnom paradom izvadio njegov udarac iz samih rašlji.

Tri minute kasnije, već je 3:0. Mertens je iz prve matirao Reinu sjajnim plasiranim udarcem s vrha kaznenog prostora. Belgijancu je ovo bio 139. pogodak u dresu Napolija po čemu je najbolji strijelac u povijesti kluba. Marek Hamšik protivničke je mreže tresao 121 put, a Maradona 115.

Napoli je do kraja prvog dijela suvereno kontrolirao posjed, a sličan scenarij nastavio se i nakon odmora. Kada bi Lazio i došao do lopte, ne bi pronalazili put kroz obranu domaćina. Sarri je u 61. minuti u igru umjesto Sergeja Milinković-Savića uveo Tomu Bašića, a Spalletti je malo kasnije izvadio Mertensa. Bila je ovo prilika da cijeli stadion ogromnim pljeskom zahvali svom ‘Ciri’ kojem je među lokalnim navijačima prije nekoliko godina ukazana čast na način da je iz Driesa ‘prekršten’ u jedno od najpopularnijih muških imena na jugu Italije.

Napoli je do kraja utakmice igrao s dojmljivom lakoćom. Rijeđe su tražili okomita rješenja, ali su umijeće podjednako dobro demonstrirali vještim čuvanjem posjeda. Fabian Ruiz se u 85. minuti našao nečuvan na 25 metara od vrata, bez oklijevanja potegnuo i naciljao donji kut vrata za konačnih 4:0.

Spallettijeva momčad je večeras dokazala da je nakon 14 odigranih kola zasluženo na vrhu Serie A. U idućem kolu Napoli će gostovati kod Sassuola, a Lazio će dočekati Udinese.

REZULTATI 14. KOLA SERIE A:

Petak

Cagliari – Salernitana 1:1

Subota

Empoli – Fiorentina 2:1

Sampdoria – Verona 3:1

Juventus – Atalanta 0:1

Venezia - Inter 0:2

Nedjelja

Udinese – Genoa 0:0

Milan – Sassuolo 1:3

Spezia – Bologna 0:1

Roma – Torino 1:0

Napoli – Lazio

 


Tagovi

NapoliLazioSerie ADries MertensDiego Armando Maradona

Ostale Vijesti