Giampiero Sposito/Action Images
Giampiero Sposito/Action Images

Prva utakmica Mourinha u Italiji: Nakon ludnice penala pobijedio Romu i osvojio prvi trofej na Apeninima

Vrijeme Čitanja: 2min | sri. 05.05.21. | 14:57

Totti je promašio ključni penal i propustio upropastiti Mourinhov debi na Interovoj klupi.

Jose Mourinho se vratio u Italiju. Od 1. srpnja preuzima klupu Rome s kojom je potpisao ugovor do 2024. Slavni rimski klub naslov prvaka čeka od 2001. te u Portugalca polažu nade da će donijeti četvrti Scudetto u Vječni grad. Mourinhu će ovo biti drugi mandat na klupi talijanskog prvoligaša. Od 2008. do 2010. vodio je Inter s kojim je u dvije sezone ostvario impresivne rezultate - dva Scudetta, jedan talijanski kup, jedan superkup i, dakako, jedan naslov prvaka Europe. Tog 22. svibnja 2010. Nerrazzuri su svladali Bayern na Santiago Bernabeuu s 2:0 i to je ujedno bila posljednja Mourinhova utakmica na klupi milanskog diva.

A prvu utakmicu koju je Mourinho vodio na klupi talijanskog prvoligaša odigrala se 24. kolovoza 2008. na Giuseppe Meazzi. U talijanskoj Supercoppi, prvak Inter je dočekao osvajača talijanskog kupa, njegov, dakako, novi klub.

Sjajna Interova ekipa predvođena Zlatanom Ibrahimovićem u špici, veteranskim kapetanom Javierom Zanettijem u vezi i Juliom Cesarom na golu, dočekala je prije 11 god Romu koju je s kapetanskom trakom predvodio Daniele De Rossi, budući da je Francesco Totti utakmicu započeo na klupi za pričuve.

Inter je odlično otvorio utakmicu s prilikama Ibrahimovića da bi u 16. Sulley Muntari zabio ja 1:0 vodstvo domaćina, naklon što je pospremio loptu koja se odbila od prečke poslije udarca Maicona. Inter je dominirao prvim poluvremenom, a domaćini su bolje otvorili i nastavak. Međutim, u 59. De Rossi pogađa sjajan gol za izjednačenje

Rezultat 1:1 na semaforu stajao je do 83. kada Mario Balotelli izlazi sam pred Donija i matira ga za novo vodstvo Intera.

I kada se činilo da će Mourinho slaviti u svojem debiju na klupi Intera, Mirko Vučinić je u 90. pogodio glavom na asistenciju Davida Pizzara iz kornera.

Inter je u produžecima bio opasniji suparnik, a posebno inspiriran bio je Balotelli. No, Roma se uspjela obraniti te su o pobjedniku odlučivali penali.

U prve dvije serije pogodili su oba Romina (Vučinić i Julio Baptista) i Interova igrača (Ibrahimović i Balotelli), da bi nakon gola Cassetija, penal promašio Dejan Stanković. De Rossi je Romu doveo na korak do pobjede, a Inter je u igru vratio Maxwell. Totti, koji je u igru ušao u 84. minuti, imao je priliku Romi donijeti naslov i upropastiti Mourinhov debi na klupi Intera. No, Cesar je skinuo udarac rimskom Kralju i omogući Cambiassu da poravna rezultat.

U šestoj seriji pogodili su Pizzaro (Roma) i Jimenez (inter), a u sedmoj Juan je promašio za Vučicu, a Zanetti donio Interu četvrti superkup te Mourinhu prvi trofej u Italiji.

S obzirom na to da je Roma izgubila u osmini finala Talijanskog kupa 2020/21, Mourinho sigurno neće otvoriti Rominu epizodu utakmicom protiv Intera u superkupu, no tko zna, možda sudbina spoji ova dva kluba u prvom kolu Serie A 2021/22.



Tagovi

Jose MourinhoInterRomaZlatan IbrahimovićFrancesco TottiMario Balotelli

Ostale Vijesti