REUTERS/Ian Walton
REUTERS/Ian Walton

Prijateljstvo nije nestalo, ali je zato rivalstvo nastalo: City pobjedom komplicira prvenstvo, a u prilog im ide i loša forma Topnika

Vrijeme Čitanja: 6min | sri. 15.02.23. | 08:05

Arteta i Guardiola su bivši suradnici, veliki prijatelji i još veći trenerski umovi koji dijele mnoge sličnosti u svojim razmišljanjima te će današnji ogled, koji se igra za puno više od obična 'tri boda' vjerojatno odlučiti jedna mala sitnica u pripremi utakmice ili pak individualna inspiracija jednog od igrača u crvenom ili svijetlo plavom dresu .

Zaostala utakmica 12. kola Premier lige će ove srijede, usprkos tome što je na rasporedu i Liga prvaka, definitivno biti nogometni, a čak i sportski, događaj dana! Na Emiratesu će snage odmjeriti Arsenal i Manchester City, prva i druga momčad engleskog prvenstva, a sudar je to ne samo dvaju fenomenalnih momčadi već i dva ponajbolja trenera današnjice, bivših suradnika i velikih prijatelja, Mikela Artete i Pepa Guardiole.

Današnji trener Arsenala je u igračku mirovinu otišao na koncu sezone 15./16. Posljednjih pet sezona u svojoj igračkoj karijeri nosio je dres kluba kojeg danas trenira, ali je zato trenerski zanat izučavao u Manchester Cityju gdje je stigao na poziv Pepa Guardiole. Tri i pol godine Arteta je radio kao Guardiolin pomoćnik, zajedno su osvojili pet trofeja, dok je po odlasku iz kluba 40-godišnjak iz San Sebastiana u svoju trofejnu riznicu dodao još dvije 'kante' (FA Cup 19./20., Engleski superkup 20./21.). S druge strane, Guardiola je, nakon što je ostao bez svojeg najboljeg prijatelja, osvojio još pet trofeja, dok je današnja utakmica sudar najvećih favorita za ovosezonski naslov prvaka Engleske te bi uvelike mogla usmjeriti Artetu prema treće, trofeju na klupi Arsenala, odnosno Guardiolu prema 12. trofeju na klupi Cityja.

Topnici u ovaj ogled ulaze s tri boda više, ali i utakmicom manje od Manchester Cityja. U slučaju da danas uspiju slaviti otišli bi na +6, s tim da prednost može narasti i na +9 ukoliko i u zaostaloj utakmici 7. kola uspiju svladati Everton koji im dolazi na Emirates. Ta utakmica odigrat će se 1. ožujka, ali prije tog ogleda Artetine trupe očekuju još ligaški ogledi protiv Aston Ville (24. kolo, 18. veljače, Villa Park) te Leicestera (25. kolo, 25. veljače, King Power).

Građane pak u naredna dva tjedna očekuju okršaji u tri različita natjecanje. U prvenstvu će snage, nakon Arsenala, odmjeriti s Nottingham Forestom (24. kolo, 18. veljače, City Ground Nottingham) i Bournemouthom (25. kolo, 25. veljače, Vitality Stadium), u Ligi prvaka ih očekuje okršaj s RB Leipzigom (1. utakmica osmine finala, 22. veljače, Red Bull Arena), a u FA Cupu s Bristol Cityjem (osmina finala, 28. veljače, Stadion Ashton Gate).

Topnici su ispali iz Liga kupa, iz FA Cupa ih je prije nešto manje od tri tjedna izbacio baš Manchester City, dok ih u Europi očekuje utakmice nokaut faze Europske lige. Ali, Englezi kao Englezi, ako nije riječ o Ligi prvaka, europska natjecanja ne znače im previše…

Premier liga je majka svih natjecanja engleskim navijačima, ali Guardiola razmišlja drugačije. Kad bi mogao, on bi bez razmišljanja zamijenio naslov prvaka Engleske onim Lige prvaka. U slučaju da ove sezone njegova momčad ne ode do kraja u domaćem prvenstvu ili nekom od kupova (FA Cup ili Liga kup), ali zato 'uhati trofej' završi na Emiratesu, njegova bi misija bila kompletirana, osvojio bi sve što se osvojiti moglo te bi punog srca mogao napustiti klupu kluba na kojoj radi velike stvari proteklih nešto više od šest i pol godina.

Podsjetimo, prije nešto manje od 10 dana je Premier liga optužila City za teško kršenje financijskih pravila. Prijetilo se oduzimanjem bodova, selidbom u niži rang, ali zasad je sve ostalo samo na prijetnjama. Inače, Guardiola je rekao kako će, ako bude dokazano da mu je vodstvo kluba lagalo, 'sutra' napustiti klub, ali on je i dalje na klupi Cityja te zasad nema nikakvih naznaka da moglo doći do prekida suradnje.

Arteta pak uživa veliko povjerenje čelnika kluba, ali ovog siječnja ipak nije dobio igrača kojem se toliko nadao. Mihajlo Mudrik bio je 'na korak do' Arsenala, ali je na kraju ipak završio u Chelseaju. Objasnili su iz Šahtara kako ponuda Chelseaja nije bila veća, već je model plaćanja bio povoljniji. I samo zbog toga je Mudrik, igrač za kojeg Jovićević ističe da će se jednog dana boriti za Zlatnu loptu, završio na Stamfrod Bridgeu, a ne Emiratesu. U zimskom prijelaznom roku Građani su doveli Perronea (Velez, 11 milijuna eura), a Topnici Kiwiora (Spezia, 25 milijuna eura), Trossarda (Brighton, 24 milijuna eura) te Jorginha (Chelsea, 11 milijuna eura). Arteta se tako mora zadovoljiti 'utješnim nagradama', a prema prvotnim najavama, nijedan od 'novaka' neće startati utakmicu koja će poprilično usmjeriti nastavak prvenstva.

Uoči utakmice, novinari Independanta su 'okrenuli' Vincenta Kompanyja, legendu Manchester Cityja koji danas radi kao glavni trener Burnleyja, trenutno vodeće momčadi Championshipa. Kompany je dugi niz godina bio kapetan Građana, a malo je onih koji mogu više toga ispričati o odnosu Artete i Guardiole dok su bili u Cityju.

„Od samog početka se vidjelo kako je Mikel 'gladan'. On je, po okončanju igračke karijere, bio prepun energije, bio je spreman učiti, dijeliti svoje ideje, a City je bilo idealno okruženje za njega u tom trenutku. Ni najmanje nisam iznenađen da mu ide sjajno na klupi Arsenala, a siguran sam da će tako i nastaviti.“

Što se tiče današnje utakmice, Topnicima će nedostajati Jesus, za kojeg je Arteta rekao kako dobro napreduje te da sve više i više radi s loptom, te Smith Rowe, Elneny i Nelson koji ipak nemaju status prvotimaca. Gosti će sigurno biti lišeni usluga Stonesa, dok je Haalandov nastup i dalje upitan.

„Trenutno ništa ne znam“, kratko je poručio Guardiola dan prije utakmice na konferenciji za medije.

Valja naglasiti kako Arsenal u ovaj ogled ne ulazi u najboljoj formi. U posljednje tri utakmice upisali su dva poraza (Manchester City, Everton) te jedan remi (Brentford), dok je City skupio četiri pobjede (Aston Villa, Arsenal, Wolves, Tottenham) te jedan poraz (Tottenham). Arsenal je posljednji put slavio protiv Građana još u srpnju 2020. (2:0), da bi nakon tog ogleda City upisao šest uzastopnih pobjeda!

Današnji ogled sudit će Anthony Taylor, 48-godišnjak rodom iz – Manchestera. Posljednja utakmica bila mu je ona na klupskom SP-u kada je u finalu Real Madrid svladao Al-Hilal, a zanimljivo je i kako ove sezone nije sudio nijednu utakmicu Cityju, ali zato je dvije Arsenalu. U obje su utakmice Topnici slavili (Brighton, Manchester United), a nastavku tog niza Arteta se nada i dalje.

Očekivani sastavi:

Arsenal (4-2-3-1): Ramsdale - White, Saliba, Gabriel, Zinchenko - Xhaka, Partey - Saka, Odegaard, Martinelli – Nketiah

Manchester City (4-3-3): Ederson - Lewis, Dias, Laporte, Ake - De Bruyne, Rodri, Gundogan - Mahrez, Haaland, Foden



Tagovi

ArsenalManchester CityPep GuardiolaMikel ArtetaPremier liga

Ostale Vijesti