Preminuo talijanski George Best

Vrijeme Čitanja: 2min | sub. 04.04.20. | 20:30

Jedan od najvećih nerealiziranih talenata otišao je u dobra spominjanja...

Vendrame nije ostvario karijeru koju će pamtiti nogometni zaljubljenici diljem Europe, ali je zbog svog načina života bio prozvan talijanskim Georgeom Bestom. Odrastao je u domu za nezbrinutu djecu, a izlaz iz djetinjstva u kojem ga život nije mazio pronašao je u nogometu. Talent je naslutio u mlađim kategorijama Udinesea, a zbog osebujnog stila i načina igre bio je idol gotovo svakog kluba za kojeg je igrao.

Kažu talijanski mediji da je Vendrame jedan od najvećih talijanskih talenata koji se nisu realizirali u 70-im godinama prošlog stoljeća iako su se njegove igračke vještine cijenile od najranijih dana. Čuveni predsjednik Juventusa Giampiero Boniperti ga je uspoređivao s Kempesom, a Vendrame sa svojim hippyjevskim stilom života nogomet shvaćao kao usputnom zabavom.

Od poznatijih klubova nastupao je za Sienu, Napoli, Vicenzu i Padovu, a više od ostvarenog tijekom igračke karijere pamte se njegove anegdote koje je prepričavao u knjigama koje je objavljivao. Tako je, piše u svojoj knjizi "Se mi mandi in tribuna godo" (Uživat ću ako me pošalješ na tribinu) na jednoj utakmici svoje Padove protiv Cremonesea, nezadovoljan načinom na koji igrali njegovi suigrači, uzeo loptu i počeo ih driblati. Kada je došao pred svoj gol predriblao je i vratara, a iako se zaustavio ispred gol linije takva je scena toliko šokirala jednog navijača da je preminuo od srčanog udara.

„Kako je moguće da srčani bolesnik dođe gledati me kako igram“, rekao je Vendrame nakon utakmice.

O tome koliko je bio osebujna ličnost govori još jedna anegdota iz doba kada je igrao za Padovu. Uoči gostovanja kod Udinesea, kluba u kojem je ponikao i koji se borio za plasman u Serie B, jedan od predstavnika Friulana mu je ponudio sedam milijuna lira da "tankira" utakmicu.

„Prihvatio sam, jer puno puta sam igrao loše i – besplatno“, rekao je pravdavši se da su tada jedina primanja od Padove bili 22 tisuće lira po osvojenom bodu.

Ipak, kada je došao na Friuli domaći navijači su ga vrijeđali i zviždali kada bi spiker pročitao njegovo ime, a Vendrame se toliko naljutio da se predomislio. Epilog? Njegova padova je pobijedila 3:2, Vendrame je postigao dva pogotka a drugi izravno iz kornera uz silnu provokaciju domaćim tifosima. Kako? Prije nego je u korneru udario loptu i zabio pogodak obrisao je nos o korner zastavicu!

Čuvena je i njegova izjava da jedina stvar zbog koje žali u svojoj nogometnoj karijeri je trenutak kada je pokušao gurnuti loptu kroz noge svog idola Giannija Rivere...

Iako je u karijeri osvojio samo jedno prvenstvo i to ono u Serie D (tada peti razred talijanskog nogometa), navijači na Čizmi žale za njegovom osebujnom ličnošću kakve su endemi u današnjem nogometu.

(foto:Screnhoot youtube)


Tagovi

SienaEzio VendrameNapoliVicenzaPadovaSerie BSerie CSerie D

Ostale Vijesti