Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Prelec i Kolinger su još 'živi': Pobjeda kluba kojeg je Hajduk izbacio na putu do kultnog četvrtfinala Kupa prvaka

Vrijeme Čitanja: 2min | čet. 12.05.22. | 19:41

Do kraja prvenstva ostala su još samo dva kola.

Do kraja prvenstva Danske ostala su još dva kola. Dok se u Ligi za prvaka vodi grčevita borba između Kopenhagena i Midtjyllanda za naslov, nama je puno zanimljivija borba za ostanak u kojoj klub kojeg vodi Ivan Prelec, a u kojem igra Denis Kolinger traži spas. Riječ je o klubu koji je u pet navrata osvojio naslov prvaka Danske, a u Hrvatskoj, posebno među navijačima Hajduka, poznat je kao suparnik Bijelih na putu prema opjevanom četvrtfinalu Kupa prvaka 1979.

Tada je sustav najelitnijeg europskog klupskog natjecanja bio drukčiji od današnje Lige prvaka. Na turniru su se natjecali samo prvaci država. Tako da je prvak Jugoslavije u prvom kolu mogao dobiti Liverpool, Ajax, ali i malteški Hibernians, odnosno islandski Valur. Hajduk je u prvom kolu dobio tadašnjeg (a i aktualnog) prvaka Turske Trabzonspor (ukupna pobjeda 2:0), a u drugom su Bijeli igrali protiv prvaka Danske, Vejlea.

Prva utakmica igrala se u Danskoj, Ivica Šurjak, Mišo Krstičević i Nenad Šalov otvorili su Hajduku put prema četvrtfinalu s 3:0 pobjedom. Vejle je u uzvratu slavilo s 2:1, no prolaz Hajduka nikada nije doveden u pitanje. Hajdukov put te sezone završio je u tom opjevanom četvrtfinalu. Kasniji finalist (poraz 0:1 od Nottingham Foresta) HSV je u Hamburgu slavio 1:0, a Hajduk je na Poljudu pobijedio 3:2, ali je zbog pravila gola u gostima zaustavljen u natjecanju i Bijeli nisu igrali polufinale protiv Real Madrida.

Vratimo se na Vejle, klub kojeg vodi bivši trener Gorice, Istre 1961 i Dinama II Ivan Prelec slavio je s 1:0 protiv glavnog konkurenta za ostanak Aarhusa golom Emmanoulidisa u 14. minuti i tako ostao u igri za ostanak. Da je utakmica završila neriješeno, Vejle bi ispao iz lige. Bivši protivnik Hajduka sada, dva kola prije kraja, ima tri boda manje od Aarhusa, do kraja još gostuje kod Nordsjaellanda i dočekuje Odense, a Aarhus gostuje kod Viborga, a u posljednjem kolu dočekuje Nordsjaelland.

Denis Kolinger odigrao je svih 90 minuta.



Tagovi

VejleIvan PrelecDenis KolingerDanskadanska nogometna liga

Ostale Vijesti