REUTERS/Abdelhak Balhaki
REUTERS/Abdelhak Balhaki

Poznati svi sudionici Svjetskog prvenstva u futsalu, iznenađenja u Africi i Aziji!

Vrijeme Čitanja: 2min | pon. 29.04.24. | 11:45

Hrvatska s nestrpljenjem očekuje Mundijal koji će se od 14. rujna do 6. listopada ove godine održati u Uzbekistanu

Hrvatska futsalska reprezentacija prije dva tjedna izborila je plasman na svoje prvo Svjetsko prvenstvo nakon 2000., i tek drugo u povijesti, te postala jedna od sedam europskih reprezentacija koje će se u Uzbekistanu boriti za najbolju futsalsku naciju svijeta. Osim Hrvatske, Europu će na Svjetskom prvenstvu predstavljati aktualni prvak svijeta i Europe Portugal, zatim Španjolska (kao jedni od favorita turnira), Francuska (debitant), Ukrajina, Nizozemska i reprezentacija s jakim azijsko-brazilskim 'štihom' Kazahstan.

Još ranije, plasman na Svjetsko prvenstvo izborili su Brazil (prvaci Južne Amerike i najuspješnija futsal nacija svih vremena), Argentina (aktualni viceprvak svijeta), Paragvaj, Venezuela i Novi Zeland kao jedini predstavnik Oceanije.

Pretprošli tjedan plasman u Uzbekistan izborile su četiri sjevernoameričke reprezentacije, prvak Panama, zatim, Kuba, Guatemala i Kostarika, nominalno najjača sjevernoamerička reprezentacija koja je kontinentalni turnir završila na četvrtom mjestu.

A da se futsal-karta svijeta polagano mijenja, potvrđuju rezultati na dva preostala kontinenta. Maroko je očekivano obranio naslov prvaka Afrike, turnir su završili sa svih pet pobjeda i ukupnom gol-razlikom 37-6, čime su potvrdili da su jedna od najjačih reprezentacija svijeta i svojevrsni 'dark horse' Svjetskog prvenstva. Osim Maroka, Afriku će u Uzbekistanu predstavljati viceprvak Angola i - Libija koja je nakon boljeg raspucavanja šesteraca u utakmici za broncu (i posljednje afričko mjesto na Svjetskom prvenstvu) svladala Egipat, nominalno drugu najjaču afričku reprezentaciju koja će propustiti Futsal Mundijal.

No, najveće iznenađenje na kontinentalnim prvenstvima (koja, izuzev Europe, služe i kao kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo), dogodilo se u Aziji. Prvak kontinenta iz 2022. Japan ispao je u grupnoj fazi natjecanja nakon što je izgubio od Kirgistana 2-3 i remizirao s Tadžikistanom 1-1, dok su Futsal Samurai jedinu pobjedu upisali protiv Južne Koreje (5-0). Naslov prvaka Azije osvojio je Iran, a na Svjetsko prvenstvo koje se igra na najvećem i najmnogoljudnijem svjetskom kontinentu još su se plasirali viceprvak Tajland, domaćin Uzbekistan (brončani na Azijskom kupu), Tadžikistan (četvrti) i Afganistan, koji je u četvrtfinalu izgubio od Tadžikistana nakon produžetaka, a onda je u razigravanju za peto mjesto pobijedio Irak i Kirgistan, oba protivnika s 5-3.

S jučer odigranom utakmicom između Afganistana i Kirgistana kompletiran je popis od 24 reprezentacije koje će se u rujnu i listopadu sučeliti u tri uzbekistanska grada (gradovi domaćini još nisu definirani), a svoj premijerni nastup na svjetskim prvenstvima imat će Afganistan, Tadžikistan, Novi Zeland i Francuska. Hrvatska je do sada sudjelovala na jednom Svjetskom prvenstvu, 2000. u Gvatemali kada je turnir završila kao peta reprezentacija svijeta. (N.R.)

Sudionici Svjetskog prvenstva u futsalu (14. rujna - 6. listopada, Uzbekistan)

Afrika: Maroko, Angola, Libija

Azija: Uzbekistan, Iran, Tajland, Tadžikistan, Afganistan

Europa: Hrvatska, Portugal, Španjolska, Francuska, Kazahstan, Ukrajina, Nizozemska

Južna Amerika: Argentina, Brazil, Paragvaj, Venezuela

Sjeverna Amerika: Kostarika, Panama, Kuba, Gvatemala

Oceanija: Novi Zeland

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

svjetsko prvenstvo u futsaluSvjetsko prvenstvo u futsalu 2024FutsalfutsalHrvatska futsal reprezentacija

Ostale Vijesti