Germania
Germania

“Pazza Inter Amala” moglo bi odzvanjati gradom do ranih jutarnjih sati, Inter pobjedom dolazi do 20. Scudetta!

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 22.04.24. | 08:00

Slavljem u Derbyju della Madonnina Nerazzurri će prestići gradskog rivala po broju naslova prvaka Italije, a sve Rossonere posebno plaši što Pioli zna da čak ni kad bi njegova momčad uvjerljivo slavila (u što malotko vjeruje), on svakako na kraju sezone – pakira kofere.

Svi oni koji Milano zovu svojim rodnim gradom ne mogu reći da su imali mogućnost izbora kluba kojeg će simpatizirati za vrijeme svojeg života. Neke tako od rođenja odijevaju u crno-plave kombinacije, dok su oni drugi u crveno-crnim. Nema tu izbora, nema tu kome što bolje paše, boje su to utkane u krvna zrnca svake obitelji i od njih ne može pobjeći.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Prije godinu dana Gazzetta dello Sport je napravila veliko istraživanje u kojem su pokušali doznati ima li u Milanu i Italiji više onih koji žive crno-plavu ili pak crveno-crnu boju. Iako će neki reći kako njihovo istraživanje nije dovoljno kvalitetno provedeno (odnosno da je uzorak premali), prema njihovim informacijama 55 posto ispitanika iz Lombardije, regije čije je središte upravo Milano, sebe je okarakteriziralo simpatizerima Rossonera. Milan, dakle, u Lombardiji ima malu premoć, ali zato na terenu, naročito ove sezone, puno veću dominaciju ima Inter. I zato će tih 55 posto ispitanika ovaj ponedjeljak vrlo vjerojatno biti zatvoreno u svojim kućama.

Screenshot, Gazzetta dello Sport, 16. svibnja 2023.Screenshot, Gazzetta dello Sport, 16. svibnja 2023.

O povijesti Derbyja della Madonnina napisano je više od stotinu knjiga, stoga nije moguće sažeti sve zanimljivosti u svega nekoliko redaka. Milan je 10 godina stariji (1899.), ima i nešto više trofeja, ali Inter je oduvijek bio toliko velik da se nikada za njih nije moglo reći da su oni ‘onaj drugi klub’ iz grada poput primjerice za Everton u Liverpoolu, Espanyol u Barceloni ili Atletico u Madridu. Uostalom, po broju Scudetta dva milanska velikana trenutno su izjednačena (19), ali već od utorka bi Rossoneri mogli biti u zaostatku…

U posljednjih nekoliko godina Inter je ipak nemjerljivo uspješniji od svojeg gradskog rivala. Prije tri godine osvojili su naslov prvaka, lani su dogurali sve do finala Lige prvaka, dvije godine zaredom osvajali su Coppa Italiju. Dobro su prolazili i u međusobnim ogledima, baš kao što je njihova momčad, usprkos tome što u onoj crveno-crnoj svlačionici borave igrači poput Rafaela Leaa, Thea Hernandeza i Mikea Maignana, u ovom trenutku ipak ima nešto veću kvalitetu. Lautaro Martinez je, jasno, prva violina kluba, ali tu su još Nicolo Barella, Alessandro Bastoni, Marcus Thuram, Federico Dimarco… Zvijezda pored zvijezde pored zvijezde…

Iako je prošlogodišnji naslov Napolija bio spektakularan te su snimke slavlja obišle cijeli svijet, mnogi talijanski novinari su uvjeravali kako će Inter ove sezone imati glavnu riječ u domaćem prvenstvu. I bili su u pravu. Otkako je 2021. stigao iz Lazija, Simone Inzaghi pokazao se kao jedan od najboljih poteza kluba u novijoj povijesti. City je 2023. osvojio Ligu prvaka, Pepova mašina bila je jednostavno presnažna, ali svi oni koji pamte to istanbulsko finale znaju kako je Simone taktički ‘školovao’ najvećeg taktičara svijeta. Marcelo Brozović je kao kapetan vodio Nerazzurre, ali onaj pogodak Rodrija iz 68. minute ipak je odlučio pobjednika. Inter je u tom finalu možda zaslužio više, ali kao da je bilo zapisano u zvijezdama City te sezone mora osvojiti ‘treble’.

No, u Interu nisu očajavali. Momčad je sjajno posložena, očito i sjajno vođena, a budući da mnogi igrači tek moraju doći do svojeg vrhunca, ono najbolje tek bi trebalo doći. U sezoni koja je uslijedila, ova koja se sada bliži kraju, Inter se uzdigao kao uvjerljiva sila u domaćem prvenstvu. U Europi su možda ove sezone malo prerano ispali, ali usprkos svemu u klubu svi dišu kao jedan. Bolni posrtaj u istanbulskom finalu, baš kao i neočekivan poraz od Atletica u osmini finala Lige prvaka ove sezone, sada bi mogli naplatiti s kamatama.

U svojem gradu, i to kao ‘gost’, što znači da će na stadionu ipak biti nešto više crveno-crnih majica, Inter bi mogao i matematički potvrditi osvajanje svojeg 20. Scudetta. Do kraja prvenstva ostalo je još šest kola, a budući da njihova prva pratnja, gradski rival Milan, trenutno ima 14 bodova manje od njih, s tri boda u 239. Derbyju della Madonnina učinili bi preostalih pet utakmica u sezoni – revijalnima. S tim da bi dobro utrljali sol u ranu navijača Rossonera…

Što se tiče same utakmice, očekuje se da će Inter nastaviti sa svojom napadačkom igrom te da će se od prve minute nametnuti na terenu. U posljednjih 40 utakmica u domaćem prvenstvu uspjeli su postići pogodak, što je rekord kluba, s tim da im i dalje bježi Juventus koji je barem jednom poentirao u 44 uzastopna prvenstvena ogleda. Budući da su i Milan i Inter dosad osvojili 19 naslova prvaka Italije, Inter bi s ovom pobjedom ne samo postao uspješniji od gradskog rivala, već bi isto tako postali drugi klub nakon Juventusa iznad čijeg će grba biti više od jedne ‘zvjezdice’.

Osim što u ovaj ogled ulaze s dijametralno suprotnim raspoloženjima u svlačionici, dodatni vjetar u leđa za sve navijače Intera uoči ovog derbija je pregled rezultata prošlih međusobnih okršaja. Naime, Inter je u posljednjih pet međusobnih utakmica upisao pet pobjeda, što je već sada rekord, s tim da Milan u četiri od pet utakmica nije uspio postići pogodak! Budući da Piolijeva družina ne odiše nekom pozitivom te da je njegova smjena na kraju sezone sigurna stvar, teško je za očekivati da će baš protiv Intera uspjeti odigrati svoju najbolju utakmicu sezone i tako samo nakratko odgoditi crno-plavo slavlje u Milanu.

“Pazza Inter Amala”, moglo bi tako odzvanjati gradom do ranih jutarnjih sati, a Nerazzurri bi sa slavljem u Derbyju della Madonnina, koji bi za njih zaista mogao biti povijestan, postati po broju Scudetta uspješniji od gradskog rivala. Lani su im se navijači Milana ‘rugali’ kad su od Napolija izgubili čak i drugo mjesto u prvenstvu kad ih je budući prvak u 36.kolu svladao s 3-1, zatim su uživali i u pobjedi Građana u finalu Lige prvaka, ali Inter ovog ponedjeljka ima priliku izravnati računa i učiniti ih manjima od makovog zrna. Uostalom, znate kako se kaže: “Tko se zadnji smije…”

Očekivani sastavi:

Milan (4-2-3-1): Maignan - Calabria, Tomori, Gabbia, Hernandez - Bennacer, Reijnders - Pulisic, Loftus-Cheek, Leao - Giroud

Inter (3-5-2): Sommer - Pavard, Acerbi, Bastoni - Darmian, Barella, Calhanoglu, Mhitarjan, Dimarco - Thuram, Martinez



Tagovi

Derby della MadonninaInterMilanSerie Ascudetto

Ostale Vijesti