Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

Pa nećete valjda sami dati naslov Hajduku u ruke!

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 24.01.23. | 11:30

Sve što se zadnjih tjedana događalo oko Dinamo došlo je tamo gdje nije smjelo doći. Do svlačionice i momčadi. I tek sad to postaje pravi problem

Od svih ovih događaja koji zadnjih mjesec i nešto dana okupiraju eter u Maksimiru i oko njega, prepucavanja, priopćenja, sukobi, optužbe i uvrede, ponedjeljak je za 'dinamovce' bio najtužniji dan. Prvo ono priopćenje Dinamovih veterana, na koje je uslijedio demantij dijela 'potpisnika', pristrano priopćenje koje je zavadilo ljude koji su kroz karijeru zajedno prošli puno toga, koji su imali iste snove i ambicije kad su prvi put na školskom igralištu udarili loptu. Družili su se po selima u Hrvatskoj i susjedstvu, bio je kirvaj gdjegod došli, promovirali Dinamo i usrećivali neku drugu djecu i njihove snove i ambicije, jer svi koji su ijednom zaigrali za Dinamo (a ima tu i igrača kojih se ne bi sjetili niti najbolji kvizaši) za navijače diljem zemlje velike su ikone. Na tim se druženjima najbolje moglo vidjeti što je Dinamo i koliko znači ljudima, pogotovo izvan Zagreba. No, i ta je priča, u borbi klupskih frakcija i ratu do istrebljenja izgubila veo romantike, niti veterani, eto, nisu ostali jedinstveni. Zajedničko priopćenje, čija je ideja bilo pozivanje na mir i viši klupski interes, pretvorilo se u prvorazredni skandal i sramotu.

A onda je kao šlag na tortu stigla priča oko Arijana Ademija. Kapetan je došao u klub s menadžerom Nikyjem Vuksanom, s konkretnim ponudama i izrazio želju za odlaskom iz Maksimira. Sve je brzo izašlo u javnost, na kraju je Dinamo u svom priopćenju sve primirio, rekavši da će Ademiju ponuditi novi ugovor i da će on, po svemu sudeći, ostati u Maksimiru. Demantirali su iz kluba da se radilo o bilokakvom sukobu Ademija i trenera Čačića, da nema nikakve zle krvi i da razlog Ademijeve želje za odlaskom nije nezadovoljstvo trenerom i odnosi u svlačionici. Naravno, vrijeme je takvo, vodi se otvoreni rat i podmetanja i spinova. I nije isključeno i da je izjava Zdravka Mamića od neki dan kad je optužio Krešimira Antolića da je od medija naručivao tekstove protiv Ademija, utjecala na Dinamova kapetana i pokolebala ga u želji za ostankom u Dinamu. Tko zna, možda je ta izjava i namjerno smišljena da izazove novi kaos. Ali, koja god na kraju istina bila, je li Ademijev zahtjev za odlaskom bio dramatičan ili samo 'prijateljski razgovor', činjenica da Ademi, koji se odavno pomirio s time da će karijeru završiti u Dinamu, dolazi pred klupske čelnike s upitom o transferu govori da, generalno, nešto ne štima. I, ne radi se o ponudi iz liga Petice, već o 'egzotici', ako je Ademi uopće razmatrao tu mogućnost i želio otići (taj dio nitko ne demantira) ukazuje koliko je zamršena situacija trenutno u Maksimiru.

I, ono što je najgore i što tek sad postaje pravi problem, sve što se događa zadnjih tjedana došlo je tamo gdje nikako nije smjelo doći. Do svlačionice! I, može se sve izgladiti, Ademi potpisati novi ugovor, ali šteta je učinjena i repovi toga slučaja i sumnje će ostati. Ademi nije bilotko, on je čovjek koji ima neograničen autoritet na svim razinama. Od kluba, svlačionice, navijača... I kad takav tip dođe u situaciju da se osjeća nesigurno, to se može na razne načine tumačiti. Pa i da je netko namjerno izazvao kaos za svoje privatne interese.

No, sve to je, bez obzira na objašnjenja, dodalo ulje na vatru glasinama da Ante Čačić više ne uživa maksimalno povjerenje igrača da je taj odnos zadnjih mjeseci okopnio. Pa kad se na sve to nadoveža 'sapunica' oko Josipa Brekala, čiji su menadžer i otac razočarani i poniženi napustili Maksimir, jer ih sportski direktor/trener Ante Čačić, opet navodno, nije želio niti primiti i razgovarati s njima, što je samog Brekala jako udaljilo od Dinama, a tu je i ona epizoda s nerealiziranim transferom Belje, onda je jasno da na svim razinama vrije. Kad se tome doda i jalov ulazak u sezonu, loša utakmica s Goricom i dva izgubljena boda, razloga za brigu ima mnogo.

Čaša se prelila, Dinamo je, tu mislimo na onaj nogometni dio, u delikatnom trenutku. Sad tu lavinu nekako treba zaustaviti, Ante Čačić mora promijeniti neke svoje stavove i ideje, ponovno preuzeti čvrte uzde u svlačionici, dovesti pojačanja dok još može, stvoriti i igru i vratiti pobjednički mentalitet i zajedništvo po kojima je ova momčad zadnjih godina bila prepoznatljiva.

Skupština će biti u trećem mjesecu, prije toga, možda već idućih dana, svoj bi pravorijek o događanjima u Dinamu trebale dati i nadležne institucije. I, na tome bi trebalo ostati, pustiti da se stvari odpletu svojim tijekom. Jer, sad sve ide u smjeru da će Dinamo, odnosno svi oni kojima su Dinama zadnjih tjedana puna usta i koji (i)zazivaju kaos, sami gurnuti naslov prvaka Hajduku u ruke. Bijeli imaju svoje probleme, svi će se složiti i da igrački još nemaju kvalitetu da bi skinuli Dinamo s trona, ali imaju pozitivnu atmosferu, tri boda više nego što su imali na kraju polusezone, veliki motiv i Marka Livaju, koji se ne gasi. Ako Dinamo ne bude prvak krivac će biti jedino - Dinamo!

Ne preostaje ništa nego (naivno) vjerovati da su ovi zadnji događaji ipak svima dali do znanja da je svlačionica 'stradala' i da se sve počelo odražavati na momčad. I zato, još jednom, upiremo prstom u Antu Čačića, trenera i sportskog direktora, na kojemu je najveći teret, a onda i u igrače. Sad je na njima odgovornost, samo rezultat na travnjaku može smiriti strasti i baciti sve sukobe, barem nakratko, u drugi plan. Jer, gubitak naslova, u okolnostima kad su Modri ušli sa plus šest u drugi dio sezone (i utakmicom manje) bio bi najteži poraz! Naslov prvaka svima, ali baš svima, koliko god strana u ovoj priči ima, mora biti sveti cilj!



Tagovi

GNK DinamoArijan AdemiAnte ČačićKrešimir AntolićZdravko MamićHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti