Ángel Rivero/UESyndication
Ángel Rivero/UESyndication

Ovo što rade Modriću nije fer. On nije Realov problem, nego bogatstvo!

Vrijeme Čitanja: 6min | čet. 28.09.23. | 13:40

Real trenutno nije najbolji klub na svijetu, ali nije niti u krizi. I potpuno je besmisleno što je Modrić postao meta medijskih kritika u Španjolskoji. Iako se radi o igraču, na čijim temeljima se stvara jedan novi, moćan Real Madrid

Luka Modrić je otpisan... Florentino Perez zapovijedio je Carlu Ancelottiju da Modrić i Kroos više ne smiju biti starteri u velikim utakmicama. Modrić igra očajno, nije ni sjena velikog igrača... Zašto je Ancelotti u derbiju zaigrao s Modrićem od prve minute?...Zašto Ancelotti nije koristio Modrića protiv Las Palmasa?... Sve je to dokaz da Luka tone u hijerarhiji i otići će na zimu. Možda u Saudijsku Arabiju...

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Sve su ovo izjave, stavovi i komentari na račun Luke Modrića, koji zadnjih dana, ili nešto dulje, pune portale i novinske retke u Španjolskoj. Naravno, ima u njima i senzacionalizma, ima vjerojatno i isnajderskih informacija, koje su možda nekima i u interesu, ima tu, dakako, svega. Ima, dakako, i onih koji ne misle tako pa je, primjerice, Marca, dnevnik inače blizak vodstvu Reala, napisala da to što se radi Modriću nije fer, da ga se nakon svake utakmice proziva, kao i Kroosa. I da ne treba zaboraviti da je nedavno u utakmici protiv Union Berlina bio držao nogometnu lekciju. No, štogod se pisalo i pričalo o Modriću, on je, na neki način, postao 'slučaj'. Odjednom se o njemu raspravlja, odjednom ima onih, koji u njemu više ne vide klasu za Real. Ili onih koji im oponiraju i tako stvaraju potpuno zakrčenje etera temom, koja je, sama po sebi, sasvim jasna.

'Planet Real', dakle, sve ono spada pod Real Madrid, od samog kluba i predsjednika Pereza, igrača i trenera, do navijača i medija, vrlo je kompleksan sustav. Ali, svima njima zajedničko je jedno - Real smatraju najboljim klubom na svijetu i nikakav popust - nikakva razina ispod - ne postoji ni za koga. Sjetimo se samo koliko je velikih igrača i kapetan izišlo na sporedna vrata kraljevskog kluba i koliko je malo dočekalo senatorske godine na Bernabeuu. Od Raula i Hierra, Casillasa i Raula, do Ronalda i Ramosa... Modrić je svoj status, novi ugovor u 39. godini, zaslužio svojim igrama, svojih 11 godina vjernosti 'Planetu Real', sjajnim igrama, formom, ponašanjem i izdržljivošću prispodobivima mnogo mlađima od njega. Međutim, sad je odjednom Luka postao problem, iako nimalo nije jasno zašto.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Prvo, u Realu moraju biti svjesni da Blancosi trenutno nisu najbolja momčad svijeta. U svojoj bogatoj, trofejnoj eri zadnjeg desetljeća, Real je u svakoj liniji imao najboljeg ili jednog od tri najbolja igrača u tom trenutku. Courtois, Ramos, Modrić, Ronaldo, Benzema. Osovina, koju je dodatno pojačavao dvojac Kroos-Casemiro i zajedno s Modrićem tvorio najmoćniji vezni red svijeta. Otišao je Ronaldo, zasjao je u pravom svjetlu Benzema, otišao je Ramos, ali Real je zahvaljujući ostalim svjetskim klasama zadržao moć i osvajao trofeje. No, sad, Courtois je ozlijeđen i bit će dugo izvan terena, Modrić i Kroos su u veteranskim godinama, Benzema je otišao... I, možemo zaključiti da danas najbolji klub svijeta, što Real za sebe misli da je zauvijek i da mora biti stalno, ni u jednoj liniji u momčadi nema najboljeg igrača na svijetu. Mladi Bellingham i nešto stariji Vinicius možda će to jednog dana postati, uz Rodryga, Camavingu i Tchouamenija, čak i Valverdea, može Real u skoroj budućnosti opet biti 'space shuttle' za konkurenciju. No, u ovom trenu, bez pravog napadača poput Kanea, bez najviše klase poput Mbappea, a obojica su bili ili jesu glavne Perezove mete, Real Madrid nije sam europski vrh. A za to je najmanje kriv Luka Modrić. Opsesija medija i navijača zvana 'Nepobjedivi Real' tako se u zadnje vrijeme sručila i na hrvatskog kapetana, euforično ga podižu na tron, kad u 39.godini odigra kao protiv Union Berlina, jednako ga strastveno bacaju u blato kad odigra loše kao protiv Ateltica. I sve više mu pokazuju palac dolje. Kad igra od prve minute - zašto igra? Kad uđe s klupe - zašto ga Ancelotti više ne cijeni? Kad ne uđe ni s klupe - gotov je, ovo je njegov pad? Složit ćemo se, nije fer.

Ako ih već nije briga za Modrićeve trofeje i Zlatnu loptu, za sve one utakmice u kojima je pokazao zašto je jedan od najboljih veznjaka ikad, onda mu trebaju uzeti u obzir da je ljetos odbio basnoslovne svote iz Arabije. Da bi ostao u Realu, jer za njega je to najveći klub na svijetu. Ako mu već zaboravljaju prošlost, a od prošlosti se u nogometu i Realu pogotovo ne živi, onda bi mu trebali honorirati upravo ulogu u kojoj se sad nalazi. i kad postave pitanje što se događa s Lukom Modrićem, shvatiti da on nije problem već bogatstvo ovog Reala.

Jer, on je baš ono što netko s 38 godina i treba biti, a što je Real godinama odbijao činiti. On je mentor, učitelj, primjer. Igrač, koji, kad se sve zbroji, ne igra mnogo, u sedam utakmice ove sezone, samo 287 minuta. Premalo da bi Luka Modrić bio problem i da bi postao slučaj. A opet, sasvim dovoljno da bi bilo optimalno, i za Modrića i za Ancelottija i za Real. Nekad je najbolji, nekad neprepoznatljiv, iako, vrlo često je i negdje u sredini, što je sasvim u redu. Pogotovo u njegovim godinama. Ali, ono najvažnije, on se ne buni, barem ne javno. I spreman je igrati tu ulogu, podrediti se potrebama Reala, međutim, to ne znači da će dopustiti da mu udare na dostojanstvo i potpuno ga ponize. Ili otjeraju, u Saudijsku Arabiju ili SAD. Ili, možda Dinamo, što zvuči teško ostvarivo, ali - imalo bi smisla!

Prije 11 godina, nakon nepune sezone u Realu, španjolski su mediji Luku Modrića proglasili najvećim promašajem među pojačanjima u Primeri. Nisu bili svjesni, nisu željeli vidjeti kakvog igrača imaju pred sobom. Danas, pokušavaju Modrića proglasiti bivšim, veteranom koji više nema mjesta u Realu i kojega treba što manje držati na terenu, jer, opet ne vide. A ne vide čovjeka koji je, zapravo, idealan tip za trenutak u kojem se nalazi Real. U prijelaznom razdoblju, između Benzeme i Mbappea, Modrića i Bellinghama, starog i novog vladara Europe, ima li boljeg tipa od jednog takvog velikana, s Realovim DNK u svakoj svojoj pori, spremnog da se podredi klupskim interesima. Uostalom, Real nije ni u kakvoj krizi, u sedam utakmica, šest pobjeda i tek jedan poraz, istina, potresan, od gradskog rivala Atletica i razloga za bilokakvu paniku još uvijek nema.

Zato, sve što se kači Modriću kao krimen, potpuno je besmisleno. Čak i ako se preko njegovih leđa prelamaju neki unutarnji sukobi ili neslaganja, Pereza i Ancelottija ili tko zna koga, Modrić takve kritike, definitivno, ne zaslužuje. Jest, ima 38 godina, nije više poletan kao nekad, ali to su znali i ranije. Kao što su znali da će za Hrvatsku igrati dokle god može! Prekrivati neke svoje probleme, nerealne ambicije i propuste preko Luke Modrića stvarno - nije fer. Jer da otvore oči vidjeli bi da je Luka Modrić bogatstvo, a ne problem Reala!



Tagovi

Luka ModrićReal MadridHrvatska nogometna reprezentacijaizdvajamo

Ostale Vijesti