Ovih 10 nogometnih velikana nikada nije osvojilo Zlatnu loptu

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 12.01.15. | 15:27

Cristiano Ronaldo, Messi ili Neuer? Večeras ćemo dobiti odgovor na pitanje tko je najbolji nogometaš za prošlu godinu, a internetski portal Squawka prisjetio se mnogih velikana koji nikada nisu osvojili Zlatnu loptu.

.

Nogomet je momčadski sport s 11 igrača na terenu, a kako na svijetu imamo dosta odličnih momčadi, onda je jasno kako je mnogo igrača ostalo zakinuto za osvajanje Zlatne lopte. Jednostavno, teško je ući i u uži izbor za ovu nagradu, a još teže ostati sam na vrhu i biti proglašen najboljim igračem na svijetu.

Svatko od nogometnih zaljubljenika ima svojeg favorita koji je 'morao' osvojiti Zlatnu loptu, a internetski portal Squawka je donio listu 10 nogometaša, odnosno kako su ih oni nazvali 'modernih legendi', koji nisu uspjeli doći do ove nagrade.

Thierry Henry

Francuz je za vrijeme svojeg nastupanja za Arsenal bio ponajbolji napadač na svijetu, a u povijest je ušao kao rekorder po broju golova za Topnike, ali i francusku reprezentaciju. No, Zlatna lopta je Henryju ostala nedostižna iako je dva puta bio u najužoj konkurenciji – 2003. je ostao drugi nakon Pavela Nedveda, a tri godine kasnije je osvojio treće mjesto dok je pobjednik bio Fabio Cannavaro.

Xavi

Nesumnjivo mozak igre Guardioline Barcelone i španjolske reprezentacije sa svojim je momčadima osvojio sve što se osvojiti moglo, ali pojedinačno nije uspio doći do Zlatne lopte. Tri je godine Xavi (od 2009. do 2011.) završio ne trećem mjestu. Sva tri puta je pobjednik bio njegov suigrač iz Barcelone Lionel Messi.

Paolo Maldini

O Maldiniju se priča kao o najboljem obrambenom igraču u posljednjih 20 godina. Cijelu karijeru je proveo u Milanu, odigrao 647 utakmice samo u talijanskom prvenstvu, osvojio sedam nacionalnih i pet europskih trofeja. Koliko je dugo trajao na samom vrhu, pokazuje i činjenica da je u razmaku od 9 godina, 1994. i 2003. bio treći u izboru za Zlatnu loptu. Bolje od toga nije išlo.

Zlatan Ibrahimović

Koliko je spektakularnih poteza švedski napadač već ostavio iza sebe? Nebrojeno. Nije ga loše išlo ni u osvajanju klupskih naslova, barem što se tiče nacionalnih prvenstava. Zlatan je bio prvak s 5 različitih klubova u 3 zemlje, ali nikada nije osvojio Ligu prvaka. Nije niti Zlatnu loptu, a zanimljivo je da nikada nije bio niti u užem izboru, među tri najbolja nogometaša svijeta.

Andres Iniesta

Ako je Xavi bio mozak Barcelone i Španjolske, Iniesta je njegov dvojnik, barem što se tiče važnosti u igri obje momčadi. Doduše, Iniesta je još uvijek na vrhu dok je Xavi ipak malo pao pa bi se 30-godišnjak mogao ponovo naći u užem izboru za osvajanje ove nagrade. Prije dvije godine završio je treći, a 2010. drugi. Možda treća bude sreća. Ako je bude.

Steven Gerrard

Legendarni kapetan ipak karijeru neće završiti na Anfieldu, a u mirovinu će, pak, otići bez Zlatne lopte. Najbliži joj je bio 2005. kada je završio treći, iza Ronaldinha i Franka Lamparda.

Gianluigi Buffon

Znamo je da vratari teško dobivaju pojedinačne nogometne nagrade, a zadnji koji je osvojio Zlatnu loptu bio je legendarni Lav Jašin još tamo 1963. godine. Danas priliku za ponavljanje tog uspjeha ima Manuel Neuer, a prije njega je to bio Buffon, najbolji golman zadnja dva desetljeća. On je imao jednu nominaciju, 2006., kada je završio drugi iza sunarodnjaka Cannavara.

Raúl

Michael Owen je Zlatnu loptu osvojio 2001., a Raúlu je tada nedostajalo 36 bodova da se popne na nogometni krov svijeta. Drugu priliku nije imao pa je ovaj Španjolac još jedan u nizu velikana koji nije uspio doći do Zlatne lopte.

Francesco Totti

'Il Capitano'. Ne znamo kako će navijači Rome preživjeti kada Totti ode u mirovinu, ali nam se nekako čini da njemu neće nedostajati titula osvajača Zlatne lopte. Uostalom, da je želio trofeje, bilo momčadske bilo individualne, prešao bi u neki drugi klub. Inače, Totti se nikada nije našao ni među tri najuže nominirana igrača.

Alessandro Del Piero

Još jedan talijanski velikan koji je ostao bez nominacije za Zlatnu loptu. Del Pierro je zavio čak 208 golova za Juventus, godinama bio ponajbolji napadač u Europi, ali to nije bilo dovoljno da se okiti nagradom.

Posljednjih 20 osvajača Zlatne lopte:

1994 – Hristo Stoichkov (Barcelona)
1995 – George Weah (Milan)
1996 – Matthias Sammer (Borussia D.)
1997 – Ronaldo (Inter)
1998 – Zinedine Zidane (Juventus)
1999 – Rivaldo (Barcelona)
2000 – Luis Figo (Real)
2001 – Michael Owen (Liverpool)
2002 – Ronaldo (Real)
2003 – Pavel Nedvěd (Juventus)
2004 – Andriy Shevchenko (Milan)
2005 – Ronaldinho (Barcelona)
2006 – Fabio Cannavaro (Real)
2007 – Kaká (Milan)
2008 – Cristiano Ronaldo (Manchester United)
2009 – Lionel Messi (Barcelona)
2010 – Lionel Messi (Barcelona)
2011 – Lionel Messi (Barcelona)
2012 – Lionel Messi (Barcelona)
2013 – Cristiano Ronaldo (Real)

(Foto: Action Images)


Tagovi

Paolo MaldiniZlatan IbrahimovićAndres IniestaSteven GerrardRaulFrancesco TottiAlessandro Del PieroZlatna loptaXavi HernandezThierry Henry

Ostale Vijesti