Reuters
Reuters

Oni bi mogli najviše profitirati od SP-a, za njih će se voditi milijunske bitke ove zime

Vrijeme Čitanja: 8min | pon. 19.12.22. | 13:00

Donosimo listu igrača koji su skrenuli na sebe pažnju dobrom igrom tijekom Svjetskog prvenstva

Sliježu se još dojmovi nakon jednog najboljih finala u povijesti svjetskih prvenstava u kojem je Argentina osvojila titulu prvaka svijeta. Došla je tako ta kruna karijere za Lionela Messija s kojom je konačno zaključio sve priče oko titule najboljeg svih vremena. Možda će ostati još poneki 'argument' u raspravi, ali to će biti manje bitno. Messi je svoje ciljeve ispunio, a ovo prvenstvo iznjedrilo je neke čiji ciljevi tek trebaju biti ispunjeni.

Vjerojatno u svijetu nogometa ne postoji bolji poligon od Svjetskog prvenstva za isplivati i predstaviti se masi u najboljem svjetlu. U tome je uspjela nekolicina igrača. Neki su potvrdili svoju klasu, neki vratili karijere u život, a neki podigli cijenu i skrenuli pozornost na sebe. Obično se poslije velikih natjecanja krene u lov za najbolje eksponate, a dosta je onih koji bi mogli profitirati. Njihovi klubovi već trljaju ruke jer uskoro kreće ples milijuna, zimski prijelazni rok je blizu i kese se tek trebaju odriješiti. Stoga vam donosimo popis onih koji su na najvećem nogometnom natjecanju skrenuli pažnju na sebe.

DOMINIK LIVAKOVIĆ

Po svim parametrima najbolji vratar ovog Svjetskog prvenstva u Kataru i junak nacije u raspucavanju jedanaesteraca. Prvo je doveo do ludila Japance s tri obranjena jedanaesterca, a onda je izludio i Brazilce u četvrtfinalu. Teško je pobrojati što je sve obranio u Kataru, a statistika kaže da je imao 25 obrana u sedam utakmica i od toga čak 11 u utakmici s Brazilom. Jedan je od najzaslužnijih za to što je Hrvatska stigla u polufinale, a svojim partijama u Kataru potvrdio je riječi kapetana Luke Modrića. Govorio mu je Modrić na jednom okupljanju da je' golmančiina', a on je to i potvrdio u Kataru. U najboljim je vratarskim godinama, Transfermarkt ga cijeni na 8.5 milijuna eura, a sudeći po partijama na najvećoj sceni izvjesno da će oni koji ga požele dovesti morati iskeširati puno više od toga.

BONO

Uz Livakovića te Emiliana Martineza daleko najbolji vratar prvenstva. Bio je sve do polufinala nepremostiv zid, a dotad je primio samo jedan gol i to od suigrača. Valja spomenuti da su na tom putu bili Hrvatska, Belgija, Španjolska i Portugal, a da mu nitko nije dotad uspio zabiti. U polufinalu je bolja bila Francuska, a u borbi za treće mjesto Hrvatska. Ipak, nisu te zadnje dvije utakmice jedino mjerilo jer realno da nije bilo njegovih obrana Maroko ne bi možda ni bio senzacija turnira. Obranama je svakako skrenuo pažnju, a spominje se mogućnost da ga bivši trener Unai Emery dovede u Aston Villu.

JOŠKO GVARDIOL

Najveća nepravda ovog prvenstva je što njemu nije predana nagrada za najboljeg mladog igrača. Nema ponude koju Joško nije skupio na ovom prvenstvu za svoju igru od bračne do one za promjenu kluba. Igrao je kao da ima 20 godina iskustva, a ne samo toliko godina ukupno. Tek mu je Lionel Messi uspio održati malu lekciju, ali opet to je Messi i pred Joškom je vrijeme koje tek dolazi da mu ni igrači kao najbolji svih vremena više neće moći ništa. Potencijal koji posjeduje Gvardiol je onaj da postane najbolji stoper svih vremena i to kažemo bez ikakvog pretjerivanja. Svjesni su toga i klubovi koji ga žele otkupiti od RB Leipziga. Doduše znali su to i ovog ljeta iza nas, ali sad je Joškova igra probudila još neke pa se borba zaoštrava. Ono što je sigurno, nitko ga neće dobiti ispod 100 milijuna eura, a City je navodno spreman dati i 115 samo da bude njihov. Rekord će biti srušen samo je pitanje na kojoj cifri će se postaviti granica za novog najskupljeg stopera na svijetu.

JOSIP JURANOVIĆ

Sve o čemu se prije pričalo kad je tema bio Juranović su bili neke mane i limit, a Jura je nakon Brazila natjerao sve da vide kojim vrlinama raspolaže. Otklonio je svaku sumnju sa sebe i još jednom dao primjer svakom mladom igraču dokle se može dogurati s ustrajnim radom. Put od trećeligaša preko Hajduka, Legije i Celtica do reprezentacije i svjetske bronce. Čudesno. Sad bi se sva ta dobra igra i forma mogla dobro naplatiti. Celtic se već pripremio dovođenjem zamjene za njega, a odbijena je i službena ponuda Torina. Traže Škoti minimalno 18 milijuna, a sad ostaje za vidjeti tko je najviše zagrizao.

ANTONEE ROBINSON

Prije dvije godine bio je u drugoligašu i borio se za ostanak u ligi, a i tad je bio meta jačih klubova jer ga je želio Milan. Transfer je propao zbog navodnih problema sa srcem, a on je završio u Fulhamu. No sad bi ponovno mogao prema Milanu, samo u rivala Inter. Transfermarkt ovog Amerikanca cijeni na 10 milijuna eura, a u Interu ga vide kao zamjenu za Perišića jer se Robin Gosens nije pokazao kao najbolje rješenje.

ANTONEE ROBINSON (Reuters)ANTONEE ROBINSON (Reuters)

ENZO FERNANDEZ

Već mu tepaju da će biti najbolji veznjak svijeta, a Benfici da je još jednom ubola jackpot. Fernandez ima 21 godinu i doživio je strelovit uspon, a u kratko vrijeme postao je jedna od važnijih karika u Scalonijevoj igri na putu prema tituli svjetskog prvaka. Benfica ga je kupila prošlog ljeta za 12 milijuna eura, a već na zimu ga mogu prodati za barem tri puta više. Šuška se da Klopp već prebire po klupskoj kasi i sprema novac za isplatiti njegovu izlaznu klauzulu od 120 milijuna eura Benfici.

SOFYAN AMRABAT

Borba koju je vodio u sredini terena s nekim o najboljih veznjaka svijeta poput Kevina De Bruynea, Luke Modrića, Pedrija, Gavija, Bruna Fernandesa i drugih zaintrigirala je sve. Ovaj 26-godišnji veznjak nije bio nepoznat za razliku od većine njegovih kolega iz reprezentacije široj javnosti. Ali tek sad je pokazao što zapravo može i to je zagolicalo maštu moćnijih klubova od Fiorentine. Bio je želja Conteu u Tottenhamu, a talijanski trener nije još odustao od njega.

MOHAMMED KUDUS

Njemu je želja odlazak u Premier ligu, a nakon onog što je pokazao na prvenstvu igrajući za Ganu teško da će ga Ajax sad zaustaviti. Još proteklog ljeta Everton je s njim sve dogovorio, igrač odbijao trenirati, ali na kraju su ga nekako zadržali. Dugačak je popis klubova koji ga vide u svojim redovima, a Liverpool, Barcelona i Tottenham su samo neki od njih.

MOHAMMED KUDUS (Reuters)MOHAMMED KUDUS (Reuters)

ALEXIS MAC ALLISTER

Jedan od igrača iza kojeg stoji zanimljiva priča. Dijelom škotskog i irskog porijekla, rođen u Argentini, točnije u La Pampi. Veznjak je bio je dan od ključnih igrača Scalonija na putu ka osvajanju titule, a se je zaokružio asistencijom u finalu i golom i grupnoj fazi. Brighton ga je otkrio 2019. u Argentinos Juniors, a potom otkupio i ostavio na posudbi tamo. Kasnije je bio na posudbi u Boci Juniors, a sad igra već četvrtu premierligašku sezonu. Možda je dosad bio poznatije ime tek pasioniranim ljubiteljima Premier lige ili Fantasyja, ali od finala poznat je i široj masi. U svakom slučaju Brighton bi mogao dobro unovčiti svoj skauting.

AZZEDINE OUNAHI

Odakle se ovaj pojavio bila je prva misao svakoga tko je pogledao barem jednu utakmicu Maroka tijekom Svjetskog prvenstva. Veznjak Angersa u kratko vrijeme postao je najtraženiji veznjak sa svjetskog prvenstva. Na njegov račun pohvale su sipali suparnički izbornici, a neki su ga usporedili čak i s Kanteom. Iz Angersa su već potvrdili da su dobili brojne ponude od klubova iz Liga petice, a želja im je da ga zadrže barem do kraja sezone. Kako stoje stvari 22-godišnji Marokanac mijenjat će sredinu pa i da sad dogovori prijelaz za ljeto jer nakon onakvih partija na Svjetskom prvenstvu teško da će ostati u fenjerašu francuske lige.

RITSU DOAN

Njegova energija donijela je Japanu trenutke slavlja, naravno sve dok se nisu susreli s Hrvatskom. Ulascima s klupe donosio je energiju potrebnu za proći skupinu sa Španjolskom, Njemačkom i Kostarikom te postao je jedan od najubojitijih džokera. Teško da će napustiti ove zime Njemačku u koju je stigao proteklog ljeta kad je potpisao za Freiburg, ali svakako je ostao podcrtan u bilježnicama skauta.

RITSU DOAN (Reuters)RITSU DOAN (Reuters)

JUDE BELLINGHAM

Još jednom je potvrdio i opravdao zašto je jedan od najtraženijih igrača na svijetu. Cijena od 100 milijuna koju mu je postavio Transfermarkt čini se i mala u današnjem plesu milijuna kad su u pitanju transferi, jer po onom što je pokazao na ovom turniru Borussia Dortmund bi mogla zaraditi i više. Na putu je da postane jedan od najboljih veznjaka svijeta, a s 19 godina već ima veliko iskustvo igranja na najvišim razinama. Englesko čudo svakako je bio meta mnogih velikana, a odavno se spominje kao velika želja Real Madrida i Liverpoola. Tko god donese milijune u Dortmund očito je da neće pogriješiti.

JUDE BELLINGHAM (Reuters)JUDE BELLINGHAM (Reuters)

RANDAL KOLO MUANI

Na prvenstvu je završio kao zamjena za ozlijeđenog Christophera Nkukua u zadnji tren. Prilike je dobivao na kapaljku, ali u ključnim trenucima znao ih je iskoristiti. U polufinalu je zabio protiv Maroka samo minutu od ulaska u igru, a u finalu izborio jedanaesterac koji je pogurao utakmicu prema produžecima. Mogao je postati i apsolutni heroj Francuske da nije bilo Emiliana Martineza u zadnjim minutama produžetka. Svakako u Frankfurtu trljaju ruke. Prošlog ljeta doveli su ga besplatno iz Nantesa, a Transfermarkt ga cijeni na 30 milijuna eura.

RANDAL KOLO MUANI (Reuters)RANDAL KOLO MUANI (Reuters)

CODY GAKPO

On je na ovom prvenstvu samo dodatno podigao cijenu za one koji ga već od ranije žele. Iza sebe ima sjajnu polusezonu s devet golova i 12 asistencija u PSV-u, a golovima za Nizozemsku u Kataru samo je dodatno požurio svoj odlazak iz PSV-a. Prošlog ljeta borili su se za njega premierligaški klubovi poput Leedsa i Southamptona, samo je on odlučio pričekati ponudu nekog od jačih. Kako već duže vrijeme navode Englezi, velika je želja Erika ten Haga pa bi ga uskoro mogli vidjeti u dresu Manchester Uniteda.

CODY GAKPO (Reuters)CODY GAKPO (Reuters)

JOAO FELIX

Bijeg iz Atletico Madrida bio opcija o kojoj se govorilo prije dolaska u Katar, a kako stoje stvari sad je samo dodatno podigao svoje dionice na tom putu. Loš odnos s trenerom Diegom Simeoneom usmjerio ga je prema izlaznim vratima iz madridskog kluba, a znao je ako želi to ubrzati da negdje mora nešto i pokazati. Stoga je najbolja pozornica bila Svjetsko prvenstvo. Iako momčadski ne može biti zadovoljan, svakako može svojim učinkom s golom i dvije asistencije. Jorge Mendes tražio mu je novu sredinu i ranije, a partije iz Katara samo su poboljšale pregovaračku poziciju.

GONCALO RAMOS

Kad je dobio priliku ispred Cristiana Ronalda u utakmici sa Švicarskom bilo je puno rasprave koja se brzo rasplinula njegovim učinkom na utakmici. Završio je 21-godišnji napadač utakmicu hat-trickom i otklonio svaku sumnju o kakvom se igraču radi. Njegov golgeterski instinkt preusmjerio je pozornost velikih klubova u njegovom smjeru, a Benfici se svakako ne žuri prodati ga. Već su dobro zaradili prodajom Darwina Nuneza prošlog ljeta i usput ostavili onog ubojitijeg u svojim redovima. Na ljeto možda bude drugačija priča, a dotad će još uveseljavati navijače Benfice. 


Tagovi

Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.Cody GakpoJude BellinghamJoško GvardiolJosip JuranovićDominik LivakovićMohammed KudusGonçalo RamosKatar 2022

Ostale Vijesti