REUTERS/Stephane Mahe
REUTERS/Stephane Mahe

I Opta prepoznala Hrvate: Livaković i Gvardiol i statistički u momčadi prvenstva

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 19.12.22. | 12:33

Opta je po svojim filigranski preciznim mjerenjima odredila svoju momčad prvenstva u 4-3-3 formaciji

Kraj prvenstva označava vrijeme da se podvuče crta, da se pobroje golovi, asistencije, kreirane prilike i uspješni driblinzi, dobiveni dueli, točna dodavanja…. Pa se tako i slažu momčadi prvenstva. Nekada se tu više radi o dojmu, a nekada, kao što je to slučaj u ovom tekstu, radi se o golo statistici – Opta je po svojim filigranski preciznim mjerenjima odredila svoju momčad prvenstva u 4-3-3 formaciji.

A u njoj je na vratima Dominik Livaković, a ne Emiliano Martinez, inače po Fifi najbolji momčad prvenstva. Opta Livakovićevo uvrštavanje opravdava time da je hrvatska jedinica izravno spriječila 3,5 pogotka, najviše od svih vratara na Mundijalu. Osim toga, Livaković je imao i 25 obrana na turniru, što je također rekordna brojka. Povrh svega, Livi je obranio i četiri jedanaesterca u raspucavanjima.

Na desnom boku Optine momčadi ordinira Achraf Hakimi, igrač koji je odradio 26 uspješnih startova i pomogao Maroku da stigne do povijesnog četvrtog mjesta.

Desni stoper je Marquinhos. Brazilac je kompletirao 349 od 365 dodavanja što iznosi sjajnih 96 posto, najbolji je to učinak od svih igrača koji su igrali barem 200 minuta. Osim toga, Brazil je dopustio tek 32 udarca u 426 minuta dok je on bio na terenu što je 6,8 udarca prema vratima u 90 minuta.

Stoperski par upotpunjuje Joško Gvardiol, igrač s najviše očišćenih situacija na Mundijalu (37), najviše iznošenja lopti (202) i igrač s najviše osvojenih lopti od svih stopera (48). Dosta zgodna statistika, pa ako netko još slučajno misli da nije trebao osvoji nagradu za najboljeg mladog igrača turnira…

Obrambenu četvorku zaključuje Theo Hernandez, lijevi bočni srebrnih Francuza je kreirao najviše prilika za pogodak u konkurenciji obrambenih igrača (11), a imao je i dvije asistencije.

Vezni red analitičke stranice donosi nekoliko iznenađenja. Bruno Fernandes drži desnu stranu veznog reda. Samo su Lionel Messi i Kylian Mbappe zabilježili više golova i asista zbrojno od igrača Man. Uniteda. Portugalac je zabio dva gola i dodao tri asista.

Do njega je Aurelien Tchoumanei, francuski veznjak se može pohvaliti da je imao najviše presječenih lopti (14) na SP-u, dok je uspješno odradio 425 od 468 dodavanja ili 91 posto.

Na lijevom veznom smjestio se Antoine Griezmann s 22 kreirane prilike suigračima.

U napadačkoj sekciji pak nema velikih iznenađenja. Messi je na desnoj strani, igrač koji je 32 puta pucao prema vratima, iskreirao 17 prilika iz otvorene igre, zabilježio tri asista i zaradio 22 faula – brojke kakve nitko nije zabilježio na turniru.

U vršku napada je Julian Alvarez, tek drugi Argentinac kojemu je pošlo za nogom zabiti četiri gola na jednom SP-u, a da je imao 23 ili manje godina i to nakon Gonzala Higuaina 2010. godine.

Na lijevoj strani napada je Mbappe, o kojemu ne treba trošiti puno riječi. Osam pogodaka, 25 uspješnih driblinga i najviše dodira u suparničkom kaznenom prostoru (69).



Tagovi

Katar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.Hrvatska nogometna reprezentacijaJoško GvardiolDominik Livaković

Ostale Vijesti