Action Images / Matthew Childs Livepic
Action Images / Matthew Childs Livepic

Odabrana je najbolja postava Real Madrida svih vremena, u njoj je i Luka Modrić (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 07.03.22. | 12:18

Najbolji hrvatski igrač svih vremena uvršten je u najboljih 11 najboljeg kluba svih vremena.

Možete biti zagriženi navijač Barcelone ili jednostavno ne simpatizirati Real Madrid, ali ne možete poreći činjenicu da je Real Madrid najtrofejniji nogometni klub svih vremena. Možda ne po broju individualnih trofeja, Real ih ima 93, a egipatski Al Ahly, recimo, 115, no kada u obzir uzmemo relevantnost trofeja, Real Madrid nema premca. Kraljevi su (uvjerljivi) rekorderi po broju osvojenih Liga i Kupova prvaka (13), rekorderi po broju Svjetskih klupskih prvenstava (4) i njegove preteče Interkontinentalnog kupa (3). Real Madrid je rekorder po broju osvojenih prvenstava Španjolske (34, osam više od Barcelone).

Real Madrid je najtrofejniji, po mnogima i najveći nogometni klub svih vremena, a ako uzmemo u obzir činjenicu da je nogomet povijesno uvjerljivo najrasprostranjeniji, najgledaniji i, generalno, najdominantniji sport, prema toj analogiji možemo reći da je Real Madrid najveći sportski klub svih vremena. I pritom mislimo samo na nogometnu sekciju Real Madrida....

A kada se u idealnoj postavi najdominantnijeg sportskog kluba svih vremena pronađe žitelj jedne države od svega četiri milijuna stanovnika, onda je to dodatna potvrda veličine Luke Modrića.

Povodom 120. rođendana Real Madrida, madridski AS, jedan od najtiražnijih španjolskih dnevnika sa sjedištem u Madridu, izbacio je idealnu postavu igrača koji su nosili dres Los Blancosa.

To je, vjerujemo, bio izrazito težak zadatak, gotovo i nemoguć. Jer, riječ je o momčadi koja je u 120 godina postojanja osvojila 93 trofeja, 34 naslova prvaka Španjolske, 13 Liga prvaka, sedam Svjetskih klupskih prvenstva...

No, na kraju je izbačeno 11 imena među kojima se našlo i ime Luke Modrića, hrvatskog kapetana i najboljeg igrača svijeta 2018. Modrić je za Madriđane odigrao 416 nastupa, zabio 30 golova i osvojio čak 18 trofeja među kojima su četiri Lige prvaka.

Sama činjenica da u postavi nisu svoje mjesto pronašli igrači poput Santiaga Bernabeua, Ferenca Puškaša, Pachina, Amancija, Santillane, Vicente del Bosquea, Jose Antonia Camacha, Juanita, Michela, Raula, Luisa Figa, Ronalda (Brazilca), Pepea, Marcela, Kake, Tonija Kroosa i Karima Benzeme, dovoljno govori o kakvom se klubu i idealnoj momčadi radi.

Modrić je uvršten u sredinu veznog reda zajedno s velikanima poput španjolskog reprezentativca Josea Martineza Sancheza 'Pirrije', igrača koji je bijeli dres nosio od 1964. do 1980., u 561 nastupu zabio 172 gola, osvojio čak 10 prvenstva Španjolske, četiri kupa i jedan Kup prvaka. Zatim, tu je legendarni Zinedine Zidane (od 2001. do 2006. odigrao je 227 utakmica, zabio 49 golova, osvojio prvenstvo Španjolske i Ligu prvaka, a kasnije je kao trener pridodao dva prvenstva i tri Lige prvaka) te još jedan velikan Emilio Butragueno (od 1984. do 1995. odigrao je 463 utakmice, zabio 171 pogodak i prisustvovao je osvajanju 15 trofeja).

Golmansku poziciju zauzeo je Iker Casillas (1999.-2015., 725 nastupa, pet prvenstava i tri Lige prvaka), u obrani stoje Sergio Ramos (2005.-2021., 671 nastup, 101 gol i 22 titule), legendarni kapetan Fernando Hierro (1989.-2003., 601 nastup, 127 golova i 16 titula) te brazilski lijevi bek Roberto Carlos (527 nastupa, 69 golova, 14 titula).

U napadu imamo pravu poslasticu. Francisco Gento, bivši je španjolski reprezentativac koji je sudjelovao u Realovih prvih šest osvajanja naslova prvaka Europe, a tome je još pridodao 12 španjolskih titula i jedan Interkontinentalni kup. Gento je prije mjesec i pol dana napustio ovaj svijet u 88. godini, a u 600 nastupa za Real zabio je 182 gola i osvojio je rekordnih 24 titule.

U povijesnoj momčadi nezaobilazno mjesto zauzeo je veliki Alfredo Di Stefano, jedan od najboljih nogometaša svih vremena. Ovaj Argentinac, koji je kasnije preuzeo španjolsku putovnicu, upisao je 396 nastupa za Real Madrid, zabio pritom 308 golova i osvojio 17 trofeja među kojima su i prvih pet osvojenih Kupova prvaka.

Za kraj, ostalo je ime Cristiana Ronalda, najboljeg strijelca u povijesti kluba. Portugalac je u 438 nastupa za Kraljevski klub zabio čak 450 golova, osvojio je 16 trofeja, među kojima su i četiri Lige prvaka.

Simptomatično je da je Luka Modrić jedini igrač iz AS-ove povijesne postave koji je još uvijek član Kraljevskog kluba. Prema tome, Modrić može postati još i 'veći' Kralj, nego što to trenutno jest...



Tagovi

Real MadridIker CasillasSergio RamosFernando HierroRoberto CarlosLuka ModrićZinedine ZidaneEmilio ButraguenoAlfredo Di StefanoCristiano RonaldoGento

Ostale Vijesti