Nova njemačka zlatna generacija

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 14.11.17. | 10:13

Nijemci idu u Rusiju braniti zlato s nekim novim klincima

Više od tri godine su prošle otkako je Mario Gotze ušao s klupe u finalu Svjetskog prvenstva i u produžecima donio Njemačkoj titulu svjetskih prvaka. Lionel Messi, najbolji igrač svijeta, doživio je prvi od tri uzastopna poraza u finalima s Argentinom, a Njemačka je po prvi put postala prvak svijeta kao ujedinjena država.

Sada smo nešto manje od godinu dana do Mundijala u Rusiji i Njemačka se sprema za obranu naslova. Međutim, u Rusiji će istrčati bez velikog dijela stare garde iz Brazila - umirovili su se Bastian Schweinsteiger, Miroslav Klose, Philipp Lahm, Lukas Podolski i Per Mertesacker.

Pa ipak, nema mjesta panici, nasljednici zlatnih iz Brazila spremni su voditi Elf u nove pobjede.

Niklas Sule (Bayern Munchen)

Novi član njemačkih prvaka Bayerna, spreman je preuzeti mjesto Arsenalovog Pera Mertesackera. Snažan, čvrst u duelu i startu, Sule je prototip modernog stopera - podjednako snažan i tehnički potkovan. Ukoliko se do kraja sezone izbori za početno mjesto u Bayernu, gdje igra sa reprezentativnim kolegama Matsom Hummelsom i Jeromeom Boatengom, ne postoji razlog zašto ne bi startao za Njemačku u Rusiji.

Julian Brandt (Bayer Leverkusen)

Brandt već sada ima 12 nastupa za Njemačku, skoro pola od broja koji je skupio njegov idol Marco Reus. Starter u Leverkusenu, Brandt je idealna zamjena za Podolskog - brz, prodoran i efikasan u završnici.

Joshua Kimmich (Bayern Munchen)

Nakon derbija sa Borussijom iz Dortmunda u trećem mjesecu 2016. godine, Pep Guardiola je mladom Kimmichu rekao da je „vjerojatno jedan od najboljih stopera na svijetu“. Kimmich je tada tek napunio 21 godinu, protiv sjajne Tuchelove Borussije bio je igrač utakmice i to na poziciji na kojoj je rijetko prije toga igrao. Prirodno veznjak, Kimmich se bez problema prilagođavao sistemu u kojem igra - kod Pepa u Bayernu je igrao stopera, kod Lowa u Njemačkoj desnog beka. U reprezentativnom dresu upravo ga na poziciji Philippa Lahma možemo najčešće očekivati.

 

Timo Werner (RB Leipzig)

Još od od Eura 2012, Nijemci muku muče sa klasičnim centarforima. Miroslav Klose dugo je vodio napad Elfa ali je već tada ulazio u godine dok je Mario Gomez imao uspone i padove. U nešto manje od sezone i pol za visoko leteći Leipzig u Bundesligi, Werner već sada ima 27 pogodaka u 40 nastupa. Werner je već sad kompletan napadač - jednako dobar u kreaciji kao i u samoj završnici te će u Rusiji predvoditi napad svjetskih prvaka.

 

Julian Weigl (Borussia Dortmund)

Kada je, na ljeto 2015., tadašnji šef Borussije Thomas Tuchel osigurao potpis Juliana Weigla iz niželigaša 1860 Munchena, malo tko je znao za omalenog plejmejkera. Manje od godinu dana kasnije, Weigl će postati žila kucavica Tuchelove Borussije koja je završila druga, iza nedodirljivog Bayerna. Igrajući povučenu ulogu, Weigl je vukao konce na sredini terena, dominirajući u srazovima protiv moćnog veznog reda Reala Madrida. Weigl već sada ima sve - viziju, pas, taktičku i pozicijsku inteligenciju te nevjerojatno čitanje igre koja podsjeća na najboljeg zadnjeg veznog svoje generacije, Barceloninog Sergija Busquetsa. Osim što je suveren u kontroli lopte, Weigl ima i impresivne podatke u defanzivnoj fazi igre te je jasno zašto je Tuchel gradio igru Borussije oko malenog Nijemca. Nakon oporavka od teže ozljede, Weigl se polako vraća u planove Petera Bosza te bi trebao bez problema popuniti mjesto Bastiana Schweinsteigera u Rusiji.

 

 (Foto: Action Images)


Tagovi

Julian WeiglJulian BrandtTimo WernerJoshua KimmichNiklas SuleNjemačka nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti