REUTERS/Albert Gea
REUTERS/Albert Gea

Nou Camp je osvojen: Eintracht Kristijana Jakića razbio Barcu, Blaugrana je ispala iz Europske lige! (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 14.04.22. | 22:27

Nevjerojatna utakmica Filipa Kostića donijela je Nijemcima neočekivan prolaz dalje u samu završnicu Europske lige.

Nakon relativno mirnog uzvrata Atalante i Leipziga u Bergamu, gdje je njemački predstavnik uz tek povremene poteškoće stigao mirno do 2:0 pobjede i prolaska dalje, glavnina uzvrata četvrtzavršnice Europske lige odigrana je u kasnijem terminu, od 21 sat. Iako niti jedna utakmica iz prošloga tjedna nije dala jasan i konačan odgovor o prolasku dalje, očekivalo se, ako ništa, da će Barcelona proći Eintracht nakon 1:1 iz prvog susreta u Frankfurtu. Najzvučnija utakmica večeri, pored Lyona i West Hama, te Rangersa i Brage, opravdala je sva očekivanja, samo je epilog ispao kudikamo drugačiji od onoga što se očekivalo.

Eintracht je, uz malo sreće i puno hrabrosti, pred čak 30 tisuća svojih navijača uspio šokirati Nou Camp, Xavija i cijelu momčad Barcelone zajedno. Iako je Blaugrana u uzlaznoj formi, iako su se iz ponora podigli do druge pozicije u La Ligi, danas je gost iz Frankfurta s tri gola riješio pitanje prolaska i sada će mirni čekati polufinale turnira gdje ih čeka – West Ham. Konačni rezultat 2:3

Da bi stvari mogle otići po krivu postalo je jasno već u ranoj fazi susreta. Eric Garcia je napravio veliku pogrešku srušivši Lindstrama na pod u šesnaestercu dok je isti bio okrenut leđima golu. Iz takve, poprilično bezopasne situacije, mladi stoper je zakuhao jedanaesterac koji je bez problema u pogodak pretvorio Filip Kostić.

Barcelona, koja se danas opet oslonila na Dembelea, očekivano je jurnula na po izjednačenje, no formacija 3-4-2-1 s našim Jakićem u sredini igrališta se pokazala dobitnom protiv ovakve Blaugrane. Busquetsa gotovo da i nije bilo na terenu, Gavija i Albe također. U takvim uvjetima igre na terenu, Barca se mogla osloniti na prekide kada već ne ide iz igre, no izuzez jednog neugodnog udarca Arauja, od opasnosti pred vratima gostujućeg golamana Trappa nismo vidjeli apsolutno ništa.

Zato je „gorilo“ ispred Ter Stegena. Sporadični izlasci Eintrachta su se pokazali itekako opasnima, no malo tko je predvidjeo da će Eintracht u 36.minuti povesti 2:0. Borre je primio loptu dvadesetak metara od gola, neometan pogledao ispred sebe i punom nogom pogodio mjesto do kojeg golman ne može doći. Gol koji će gotovo sigurno obilježiti tjedan.

Spomenmo kako je u prilici bio i naš Jakić, no njegov udarac je njemački vratar ipak ukrotio. Sijevalo je sa svih strana.

U drugom dijelu, opet očekivano, veliki pritisak Barce. Lomila je utakmica u prvim minutama nastavka, postignuti pogodak bi značio da Barci treba još samo jedan za produžetak. Trudio se svim silama Dembele pronaći nekoga u sredini kako bi lopta otišla u gol i tako otvorila pitanje prolaska, ali nije išlo. Svaka akcija pred vratima sjajnog Trappa je izgledala kao pokretač velikog vala promjene, no na šok cijelog stadiona, osim dobrog dijela tribine gdje su navijači Frankfurta, gosti zabijaju treći gol. Junak pobjede je Filip Kostić.

Utakmica je potom poprimila novi neobičan zaokret, Barcelona nije uspjela napraviti pošteni pritisak prema golu Eintrachta ni ovim, posve drugačijim uvjetima u kojim je Barca ta koja treba tri gola, i to samo za produžetak. Zabio je doduše De Jong gol u 82. minuti, ali je bio u zaleđu pa je pogodak ostao nepriznat.

Poslije te situacije, kada su se gledatelji polako počeli ustajati s tribina kako bi što lakše izašli sa stadiona, utakmica je polako primaknuta kraju uz pokušaje domaćina da barem smanji prednost. To im je pošlo za rukom u prvoj minuti sudačke nadoknade kada je gol zabio Busquets i tako barem ostavio teoriju u igri za domaćina.

Devet minuta nadoknade zbog tehničkih poteškoća kud suca otvorilo je mogućnost potpunog povratka Blaugrani, ali je Eintracht ostao pribran i bez većih poteškoća izdržao finalne nalete. Barem do devete minute produžetka kada sudac sudi jedanaesterac za Barcelonu kojui realizirao Depay.

Vremena za novu akciju više nije bilo, uz konačnih 2:3 Frankfurt je prošao dalje. Gost iz Njemačke je ostvario golemu pobjedu i sada spreman čeka West Ham s kojim će mu, ako ništa, sigurno biti lakše igrati.

Što se tiče ostalih susreta, West Ham je potvrdio kako je kvalitetniji suparnik od Lyona. Nakon remija u Londonu gdje su Hammersi proveli preko pola susreta s igračem manje, danas su trenuci odluke, nažalost opet bez prisutstva Nikole Vlašića, stigli krajem prvog dijela. U paklenoj atmosferi stadiona Parc Lyon, gosti su u šest minuta dva puta matirali Polersbecka i tako se sigurno plasirali dalje. Konačni rezultat 0:3

Igralo se i u Glasgowu. Tamo su Rangersi (jedini) ganjali zaostatak iz prvog dvoboja. Braga je na svom neobičnom stadionu u Portugalu remizirala, ali ih je furiozni ulaz u utakmicu Van Bronchostovih trupa itekako iznenadio. Imali su Rangersi na Ibroxu 2:0 već u petoj minuti, ali srećom po goste, drugi pogodak je ostao nepriznat. Tek jer Tavernier u samom finišu zabio svoj drugi pogodak na utakmici i to iz jedanaesterca koji je Tormeni donio i izravni crveni karton. Braga je pak krajem drugog poluvremena izjednačila i tako odvela utakmicu u neizvjesnost produžetka.

U 30 dodatnih minuta nogometa, Braga je očekivano pokleknula u produžetku, Kemar Roofe je Ibrox odveo u stanje delirija, a Bragu natrad u Portugal.


Europska liga, četvrtfinale

Četvrtak, 14. travnja

Atalanta – RB Leipzig (1:1) 0:2

Glasgow Rangers – Braga (0:1) 3:1 produžeci (2:1)

Barcelona – E. Frankfurt (1:1) 2:3

Lyon – West Ham (1:1) 0:3

Napomena: U zagradama su rezultati prvih utakmica.

 

 


Tagovi

Kristijan JakićEintracht FrankfurtBarcelonaNou Camp

Ostale Vijesti