Nel Pavletić/Pixsell
Nel Pavletić/Pixsell

Nizozemci me ničime nisu impresionirali. Da se ne igra u Rotterdamu, bili bismo čisti favoriti!

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 14.06.23. | 08:10

Mi smo sigurno više momčad nego oni, ne trebamo ih se bojati. Imamo realne izglede i za osvajanje Lige nacija

Optimist sam. Veliki. Ako bismo to pretvorili u postotke, mislim da su izgledi za pobjedu 50:50. I to samo zato što se igra u Rotterdamu, što su Nizozemci domaćini. Da se igra na neutralnom terenu, rekao bih smo čisti favoriti. Jednostavno, ničime me ta Nizozemska nije impresionirala. Gledao sam tu reprezentaciju i na Mundijalu, ispali su Nizozemci od Argentine u četvrtfinalu nakon raspucavanja, ali, ne mogu reći da su me se dojmili. I ne znam po čemu su bolji od nas, štoviše.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Nakon Mundijala izgubili su od Francuske (4-0), moguće je da će ih taj poraz homogenizirati i probuditi, ali, opet, ne doživljavam ih kao reprezentaciju koja ima takav karakter, takav prkos. Baš smo mi takvi, nas takve stvari, kritike i porazi trgnu, zainatimo se i budemo bolji. Da se to nama dogodilo, tada bih bio siguran da ćemo se dići, kod Nizozemaca nisam dosad vidio takav impuls. No, naravno, radi se o dobroj reprezentaciji, s igračima koji igraju u velikim klubovima, treba to respektirati. Ali, daleko do toga da ih se trebamo bojati, da im se Hrvatska treba podrediti. Mi smo reprezentacija, koja ima srebro i broncu s dva zadnja SP-a, mi smo ti koji uvijek igramo dobro protiv najjačih, koji znamo igrati ovakve utakmice. K tome, nije nakon Katara bilo nekih velikih promjena u našoj reprezentaciji, OK, otišao je Lovren, neće sad biti Gvardiola, ali, generalno, to neće promijeniti jezgru i karkater naše reprezentacije. A igraju i naši igrači u velikim klubovima, možda i u većima nego Nizozemci, doista nemamo razloga stavljati se u ulogu autsajdera. Još jedna važna stvar, mi smo više momčad nego oni, to se vidi po svemu, a ovakve utakmice često dobiva momčad. Imamo klasu, kvalitetu, imamo sve potrebno da im se suprotstavimo u Rotterdamu i plasiramo se u finale. Bit će i puno naših navijača, neće ni taj ambijent biti posve domaćinski, doista, što više nabrajam, sve sam veći optimist.

Nema nam Gvardiola, znamo kakav je Joško igrač, ne treba to posebno isticati. Međutim, ima Dalić Erlića i Vidu, koji je imao odličnu sezonu, osvojio je dvostruku krunu u Grčkoj i u svakoga od njih može se pouzdati, nisam zabrinut. Isto tako, vidim da bismo mogli istrčati s Perišićem na boku, Ivanušecom na krilu, što je varijanta koja nam je u Kataru donijela broncu. Tada je naprijed bio Oršić, sad je Ivanušec, koji iza sebe ima odličnu polusezonu, u velikoj je formi i mogla bi to biti dobitna kombinacija. Nizozemcima, pak, nedostaje Depay, koji se zadnjih godina nametnuo kao glavna napadačka snaga i strijelac reprezentacije. Ima Koeman kvalitetnih igrača i na tim pozicijama, ali, Depayev izostanak sigurno će biti hendikep, koji nije lako pokriti. Sukus priče, Hrvatska ima velike izglede, ne samo u polufinalu, već i za osvajanje Lige nacija. Kraj je sezone, jedne duge, neobične sezone s Mundijalom u sredini, presudit će svježina, tko je odmorniji, ali i tko više želi taj trofej, tko će biti gladniji. A mislim da se po toj želji s nama rijetko tko može mjeriti.

Ne bih se puno osvrtao na 'slučaj Livaja', ali moje je mišljenje da tu ne treba nikoga proglašavati većim krivcem i gledati tko je prvi počeo. To je kao ono 'kokoš ili jaje'. Nije on smio napraviti to što je napravio u finalu Kupa, nije HNS smio dopustiti da se dogodi ta provokacija na treningu, iako mi je potpuno nejasno da netko uopće može doći na trening i vrijeđati reprezentativca. U svakom slučaju, treba pronaći način da se taj slučaj izgladi, Livaja treba hrvatskoj reprezentaciji, nemamo toliko igrača da bismo se tako odricali kvalitetnih napadača. Dobro, imamo sad Kramarića, Petkovića, Musu, tu je i Beljo, koji će za dvije-tri godine biti važna karika reprezentacije, ali, ponavljam, ne treba se odreći Livaje već smiriti strasti.



Tagovi

Nenad BjelicaHrvatska nogometna reprezentacijaFinal Four Lige nacija 2023nizozemska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti