Privatna arhiva
Privatna arhiva

'Nizozemci djeluju kao da su u rasulu! Hrvatsku vide kao priliku za preokret, ali kod njih nešto opasno ne štima'

Vrijeme Čitanja: 6min | sri. 14.06.23. | 09:10

O Nizozemcima za Germanijak priča Ronald Šiklić, nekad lijevi bek, danas je trener mlađih kategorija u Utrechtu i još štošta, između ostalog i tvorac čuvene umne mape, koju je proslavio Joško Gvardiol

Ronald Šiklić (42) zanimljiv je tip, iako, samozatajan pa se uglavnom drži podalje od očiju javnosti. A radi se o svestranom dečku, bivšem prvoligaškom lijevom beku, koji je promijenio brojne klubove, iz Dinama je otišao u zaprešićki Inter, igrao je u Šibeniku, Sesvetama, ali i praškoj Slaviji, gdje je igrao i družio se s Vladimirom Šmicerom, u ukrajinskom Kryvbasu, poljskoj Lechiji... A nakon karijere zakoračio je u trenerske vode, ali i ne samo trenerske. Završio je razne edukacije oko prehrane sportaša, kondicijske pripreme, surađivao je u nogometnoj Akademiji Red Bulla, između ostalog, istrčao i najtežu utrku Ironman. No, ono što se također ne zna, jer on to nikad nije htio isticati, upravo je on tvorac one umne mape, koju je proslavio Joško Gvardiol, koju drži na zidu sobe i o kojoj je više puta u medijima pričao kao svojevrsnoj vodilji u karijeri. Iako Šiklić nije baš želio previše o tome, ipak smo ga nagovorili da spomene tu legendarnu mapu.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

"Sasvim slučajno čuo sam da postoji jedan mladi igrač, veliki talent, koji bi mogao biti svjetska klasa. Moja je mama poznavala njegovog oca, nekako smo došli u kontakt, počeli pričati o nogometu, o pripremi, prehrani, psihologiji, načinu života sportaša. I onda sam izradio Jošku tu umnu mapu, u kojoj je nacrtan neki put i pravila kojih se treba pridržavati ako želi uspjeti. Imao je tada 15 ili 16 godina, a često je tu mapu, koju drži na zidu, spominjao u medijima. Naravno, neću sebi pripisati zasluge za njegov uspjeh, to je ipak, prije svih, njegova zasluga, jer radi se o fantastičnom talentu, ali i velikom radniku i profesionalcu, ipak mi je drago ako mu je imalo pomogla u nekim odlukama u karijeri.", priča Šiklić, koji je kasnije surađivao s još nekim igračima, mahom iz Salzburgama, pomagao im savjetima o pravilnoj prehrani, pripremi za treninge i utakmice. No, o imenima neće, kao što ne bi niti o Gvardiolu da nismo inzistirali. Kasnije je Jošku izradio i veliku, pravu umnu mapu (na naslovnoj fotografiji) s detaljima o pravilnoj prehrani, brizi za vlastito tijelo.


Ali, Šiklić je tu, na ovim redovima, zbog jedne druge teme. Naime, život i nogomet doveli su ga u Nizozemsku, trenutno je pomoćni trener Utrechtove U17 momčadi. K tome, surađuje i s legendarnim Wesleyejem Sneijderom u jednom drugom nogometnom projektu.

"Zadovoljan sam u Nizozemskoj, nude mi sad da prijeđem na U18 momčad, što je korak iznad. Inače, nedavno smo igrali finale Kupa, prije toga izbacili Ajax, a u tom finalu ispali u produžecima od, sad već čuvenog, AZ-a. Imali smo do 80. minute 2-1, sami si zabili gol, a onda u produžecima primili dva gola. Bili smo blizu, a to vam je kao da, recimo, kod nas Slaven Belupo pobijedi Dinamo.", približava nam odnose u Nizozemskoj Šiklić, koji ima ponude i za povratak u Hrvatsku, neka od njih mogla bi se ovog ljeta i realizirati. A kako, zapravo, u Nizozemskoj funkcioniraju te nogometne škole, znamo da su baš Nizozemci po njima poznati?

"Malo je drugačije nego kod nas, generalno, više se trenira, manje se igraju utakmice. Igraju se prvenstva i kup, ali nema tih silnih turnira, igraj ovdje, igraj tamo, svaki vikend. Ne, naglasak je na treninzima, šablonama, uigravanju... Sad većina klubova, u svim kategorijama igra i forsira sustav 4-2-3-1, recimo, Ajax 90 posto utakmica igra u toj formaciji, ostalih 10 posto 4-3-3. I slično je u gotovo svakom klubu."

Nedavno smo vidjeli sjajnu momčad AZ-a, koja je u finalu UEFA-ine Youth lige pobijedila Hajduk. Koja je tajna tog AZ-a, nekad se znalo da je Ajax vladar nogometnih Akademija, ne samo u Nizozemskoj.

"AZ prije svega ulaže puno u svoju Školu, ima odličan kamp, koji je napravljen u okolici Amsterdama. Osim vrhunskih uvjeta, AZ sad selektira igrače kao što je nekad radio Ajax, iz Amsterdama i okolice. Jer, Ajax se u međuvremenu globalizirao, proširio područje djelovanja na čitav svijet, dok AZ ubire plodove, uglavnom, od lokalnih talenata. Mogao bih to usporediti s Dinamom i Lokomotivom. Dinamo je nekad bio monopolist, međutim, otkad su u Maksimiru počeli dovoditi mlade igrače i izvan Hrvatske, Lokomotiva se orijentirala na djecu iz Zagreba i okolice. I počela ubrzano proizvoditi kvalitetne igrače. Slično je s AZ-om i Ajaxom. K tome AZ jako radi na mentalnom razvoju igrača, brinu se o svakom igraču i pokušavaju ga napraviti bolji, dok Ajax ima drukčiji pristup, ako nisi dobar, odlaziš, dolazi drugi."

Ali, prebacimo se sad malo na glavnu temu i povod razgovora. Dakle, kako Nizozemci očekuju utakmicu s Hrvatskom, kakva je situacija u njihovoj reprezentaciji uoči polufinala Lige nacija?

"Moram iskreno reći da ne osjećam nikakvu euforiju ovdje. Mediji pišu, reprezentacija jest u fokusu, spominje se da želi osvojiti Ligu nacija, jer su domaćini, ali, nemam osjećaj da stvarno tako iznutra i dišu."


Znači, atmosfera u momčadi nije najbolja? Vidimo da stalno mediji kritiziraju izbornika Koemana, koji nije dobro krenuo u novi mandat. Težak poraz od Francuske (4-0) i mršava (3-0) pobjeda protiv slabašnog Gibraltara?

"Upravo to, osjećam da atmosfera nije prava, da nešto u toj momčadi opasno ne štima. Nakon SP-a Koeman je krenuo odlučno, najavljivao utakmicu protiv Francuske kao jedan novi početak, prekretnicu, a onda je uslijedilo teško prizemljenje. Potom su pričali kako će protiv Gibraltara pokazati snagu i moć, označili to opet kao novi početak i opet razočaranje. Sad i na utakmicu s Hrvatskom gledaju kao na prekretnici, kao, to je to, sad krećemo. Ali, ne vidim zbog čega bi to bilo tako."

Ali, gdje je, po njemu, problem?

"Po onome što čujem u nekim razgovorima u klubu i od ljudi koji su upućeni, dobio sam dojam da je unutar momčad neko, prikriveno rasulo. Koeman pokušava biti odlučan, strog, mijenjati neke navike, ali uglavnom krivnju prebacuje na igrače. Kao, moraju se više truditi, ne daju sve od sebe... On bi htio napraviti neke velike promjene, zaokret od nule, ali to ne ide tako jednostavno kako je zamislio. I tu su, čini mi se, poremećeni neki odnosi. Znate, nisu Nizozemci kao mi, ne gledaju na reprezentaciju s takvim nabojem, nisu tako homogena momčad, više svatko gleda sebe."

Međutim, baš zato treba biti oprezan, jer, Hrvatska doista može biti prekretnica, a takva nagazna Nizozemska svojevrsna nagazna mina?

"Svakako! Nizozemska ima odlične igrače, nije to upitno, imaju pojedince koji mogu riješiti utakmicu, ali, mislim ih se nipošto ne moramo bojati. Čak u ovoj situaciji uvjeren sam da se više oni moraju bojati nas. I naših rezultata, tog našeg kulta reprezentacije. Idem na utakmicu, vjerujući da ćemo pobijediti, jer, u ovom trenutku Nizozemska ni po čemu nije favorit. Više su oni na papiru i po tradiciji velika reprezentacija, na terenu, nikako."

Nedostaje Depay, na koga treba obratiti posebnu pažnju?

"Kažem, imaju oni klasne igrače, daleko od toga, ja bih istaknuo Gakpa, kao najveću opasnost. Dobar je i taj Simons, treba ih se čuvati, dobri su u zadnjoj liniji, bez obzira na izostanak de Ligta. No, imamo i mi kvalitetu, klasu, uopće ne vidim razlog zašto ne bismo pobijedili.", prepun je optimizma Germanijakov insajder iz Nizozemske, Ronald Šiklić.



Tagovi

Ronald ŠiklićJoško Gvardiolnizozemska nogometna reprezentacijaHrvatska nogometna reprezentacijaFinal Four Lige nacija 2023

Ostale Vijesti