Nisu ni punoljetni, a već vrijede milijune - upoznajte klince koji su zaludili europske velikane (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 05.02.15. | 15:14

Odavno se u nogometu vrte milijuni oko mladih igrača, a sve se češće kupuju i dječaci s kojima, da bi transferi bili valjani, sredinu moraju promijeniti i roditelji.

Ovaj su zimski rok obilježili mnogi transferi mladih igrača, a sigurno je najveći bio onaj Martina Ǿdegaarda, norveškog čuda od djeteta kojeg je Real uzeo ispred nosa mnogim velikanima koji su ga željeli u svojim redovima. 'Kraljevski klub' je Strømsgodsetu, bivšem Ǿdegaardovom klubu, isplatio 2,8 milijuna eura, a još bi se milijuni trebali sliti u Norvešku na osnovu bonusa. S oko 80 tisuća eura tjedne plaće Ǿdegaard će ubrzo postati milijunaš, a zbog tog iznosa već su se pobunili neki stariji stanovnici Realove svlačionice.

No, Ǿdegaard bi svejedno dobio milijune, bilo u Realu, bilo negdje drugo, a još je dosta tinejdžera koji čekaju u redu da naplate svoj talent. Izdvojili smo 10 najskupljih prema Transfermarktu.

1. Youri Tielemans (17 godina, Anderlecht, 12 milijuna eura)

Tielemans je već prošle godine zaludio belgijsku javnost. Sa samo 16 godina on je debitirao u seniorskoj momčadi Anderlechta, a prošle je sezone odigrao 23 utakmice za belgijskog velikana. Sa 16 godina je debitirao i u Ligi prvaka, a iako je Tielemans prije svega defenzivni veznjak, može pokriti i sve ostale pozicije u veznom redu. Tielemans je već zaintrigirao mnoge velike klubove, ponajprije engleske, a sigurno je da će se njegov budući transfer mjeriti u milijunima eura. Transfermarkt ga već procjenjuje na 12 milijuna.

2. Ezequiel Ponce (17, Roma/Newell's Old Boys, 6 milijuna)

Osim što je ojačala svoje redove Doumbiom i Ibarbom, Roma je napravila i veliki potez za budućnost. Naime, 'Vučica' je pobijedila u utrci za Ponceom, najpotentnijim argentinskim napadačem. Njega je želio i Tottenham, ali Roma je bila spremna ponuditi 5 milijuna eura, što je bio iznos koji je Old Boysima bio dovoljan da ga prodaju. Uz to, Ponce će u matičnom klubu ostati sve do početka 2016., a treba reći kako je u seniorskom nogometu debitirao još 2013. godine. Za njega kažu kako je rođeni strijelac, a s 15 je godina postigao 32 gola u sezoni za juniorsku momčad Newell'sa čime je postavio klupski rekord. Riječ je o brzom i snažnom napadaču koji je prava napast za protivničke obrane, a o njegovim fizičkim predispozicijama dovoljno govori nadimak 'Tenk'.

3. Malcom (17, Corinthians, 4 milijuna)

Još jedno južnoameričko čudo od djeteta. Za seniorsku momčad slavnog Corinthiansa odigrao je 21 utakmicu, a za njegove usluge se navodno bore Barcelona i Chelsea, a interes pokazuju i Manchester United te Arsenal. Činjenica da engleski i brazilski mediji pišu o iznosu od 25 milijuna eura kojeg Corinthians traži za Malcoma, dovoljno govori o kvaliti ovog napadača.

4. Martin Ǿdegaard (16, Real Madrid, 4 milijuna)

O njemu je proteklih mjeseci sve rečeno. Nazivali su ga 'novim Messijem', on je sam hvalio Argentinca dok nije prešao u Real, a činjenica je da je riječ o najmlađem igraču koji je zaigrao za reprezentaciju u kvalifikacijama za Europsku prvenstvo. U Madridu su sve oči uprte u njega, navodno je na prvim treninzima oduševio, a u sljedećim godinama ćemo vidjeti hoće li Ǿdegaard uspjeti opravdati očekivanja.

5. Breel Donald Embolo (17, Basel, 4 milijuna)

Embolo je rođen u Kamerunu, ali je njegova majka iz rodne zemlje emigrirala u Švicarsku gdje je prošle godine napokon dobila i državljanstvo. Možda je tome razlog i činjenica da je Embolo jedan od najtalentiranijih švicarskih igrača koji je sa 17 godina stalni član švicarske, inače vrlo dobre, U21 reprezentacije. Može igrati u veznom redu i u napadu, a ove je sezone odigrao dosta utakmica za Basel koji planira na njemu zaraditi velike novce.

6. Enes Ünal (17, Bursaspor, 3,2 milijuna)

Još jedan napadač, još jedan koji je debitirao prošle godine i još jedan kojeg žele engleski velikani. Ünal je zabio nevjerojatnih 25 golova u 24 utakmice za tursku U16 reprezentaciju, a već nastupa i za selekciju U21. U klubu mu redovno davaju prilike, a ove zime se spominjalo kako ga Chelsea želi u svojim redovima. Međutim, iz Bursaspora su sve demantirali i rekli kako će mladi napadač ostati u klubu, ali im na ruku ne ide činjenica da mu ugovor istječe 2016. godine pa će ga, ako misle zaraditi, vjerojatno prodati na ljeto.

7. Federico Bonazzoli (17, Sampdoria, 2,5 milijuna)

Jedno od najvećih iznenađenja ovog prijelaznog roka bila je prodaja Bonazzolija. Inter je ovog napadača već označio kao budućnost, zaigrao je i za prvu momčad kluba, ali su ga prodali Sampdoriji za 4,5 milijuna eura. Doduše, zadržali su pravo prvokupa, ali ovakav talent se ne prodaje već se na njemu gradi budućnost...

8. Rúben Neves (17, Porto, 2 milijuna)

Ovaj veznjak je dijete kluba s Dragāa, a ove je sezone već ubilježio 20 nastupa i 1 gol za seniorsku momčad. Na FIFA-inoj službenoj stranici svojedobno je predstavljen kao 'novi zlatni dečko', a često ga uspoređuju s Busquetsom. Navodno ga Liverpool vidi kao zamjenu za Gerrarda, a Porto ga želi zadržati nekoliko sezona prije nego ga proda. No, ako netko uplati 38 milijuna eura, koliko mu iznosi odštetna klauzula, Nevesa us vojim redovima može imati odmah.

9. Allan Saint-Maximin (17, Saint-Étienne, 1,5 milijuna)

Krilni napadač još je jedan iz cijele plejade u ovom tekstu spomenutih tinejdžera koji je u seniorskoj momčadi debitirao 2013. godine. Njega navodno juri Arsenal, a Saint-Maximin ove godine lagano skuplja iskustvo u Ligue 1.

10. Dawid Kownacki (17, Lech Poznan, 1 milijun)

Stasiti napadač visok je 185 centimetara, ali i prilično brz za svoju visinu. Za matični Lech igra već drugu sezonu, a pitanje je vremena kad će Poljsku zamijeniti nekom drugom destinacijom. Najigledniji se čini neki bundesligaški klub.

10. Ante Ćorić (17, Dinamo, 1 milijun)

Ćorića smo već upoznali u igrama za Dinamo, a Zdravko Mamić je nedavno izjavio kako je on po talentu bolji od Modrića i Kovačića što znači da Maminjo unaprijed trlja ruke zbog budućeg transfera. Ćorić bi trebao na proljeće imati veliku minutažu u Dinamu, a vjerojatno bi i na jesen igrao još više da nije bilo ozljede.

Što se tiče ostalih hrvatskih nogometaša koji nisu punoljetni, prema Transfermarktu jako blizu onabrojenih 11 igrača je i Nikola Vlašić iz Hajduka čija se vrijednost procjenjuje na 750 tisuća eura.

(Foto: Action Images)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

Ante ĆorićDawid KownackiAllan Saint-MaximinRuben NevesFederico BonazzoliEnes UnalBreel Donald EmboloMartin OdegaardMalcomEzequiel PonceYouri Tielemans

Ostale Vijesti