REUTERS/Dylan Martinez
REUTERS/Dylan Martinez

Ništa im nije Sveto… Osim prodaje! Dvojica Hrvata pomogla drugoligašu da ostvare rekordan profit ovog ljeta!

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 29.09.23. | 18:18

Na ulazne transfere potrošili su 21.55 milijuna eura, dok su od izlaznih zaradili 183.34 milijuna eura!

Posljednjih godinu dana biti navijač Southamptona je prilično stresan posao. Nakon što su Sveci prošle sezone ispali iz Premier lige, mnogi su vjerovali da će klub koji je godinama bio stabilan prvoligaš ekspresno izboriti povratak u 'elitu'. No, nakon prvih osam kola u Championshipu, klub se nalazi na očajnom 15. mjestu te su navijači, umjesto sreće zbog mnogobrojnih pobjeda koje su se očekivale, sada u još većem strahu da ih ne bi zatekla sudbina Sunderlanda koja je postala planetarno poznata nakon sjajnog Netlixovog serijala 'Sunderland 'Till I Die'.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Naime, Sveci su u ljetnom prijelaznom roku praktički sve igrače koje su imali pod ugovorom stavili na prodaju. A kupaca, iako je Southampton lani bio očajan, nije nedostajalo. Gotovo pa u svakom tjednu bi se dogodio barem jedan izlazni transfer, a ‘kasica-prasica’ se posebno napunila prodajom Lavije (Chelsea, 62.1 milijuna eura), Livramenta (Newcastle, 37.2 milijuna eura) te dugogodišnjeg kapetana, istinskog majstora 'slobodnjaka' i standardnog engleskog reprezentativca Ward Prowsea (West Ham, 34.8 milijuna eura).

Iako su se vjerni navijači nadali kako će Uprava i dovesti pokojeg novog igrača kako bi se klub vratio ‘tamo di pripada’, oni koji su radili na ulaznim transferima bili su ‘u drugoj brzini’, dok su s druge strane oni koji su radili na izlaznim transferima iz tjedan u tjedan, kolokvijalno rečeno, ostvarivali nova najbolja vremena.

Southampton je realizirao 10 izlaznih transfera te šest izlaznih posudbi (plaćenih). Ukupna zarada iznosi 183.34 milijuna eura, s tim da ni to nije točan iznos budući da se i dalje ne zna koliko su Katarani (Al Duhail) platili za Ibrahimu Dialla. No, i da se taj transfer ‘ostavi po strani’, matematika je jasna – Southampton je u ljetnom prijelaznom roku ostvario najveći profit od svih kluba na svijetu!

A u tome su im pomogla i dvojica Hrvata! Mislav Oršić prodan je u Trabzonspor za 2.4 milijuna eura (pola godine ranije Sveci su ga doveli za 5.75 milijuna eura), dok je za posudbu Ćalete-Cara u Lyon (uz mogućnost otkupa) klub uprihodio 1.54 milijuna eura.

Što se tiče ulaznih transfera, Sveci su za samo dvojicu igrača platili odštete! Prvi je Shea Charles koji je iz mlade momčadi Cityja stigao za 12.25 milijuna eura, dok su posljednjeg dana prijelaznog roka iz Sunderlanda doveli Rossa Stewarta za 9.30 milijuna eura. Preostala šestorica novih nisu klub koštala ni centa…

Od ostalih klubova valja istaknuti i nezapamćen prijelazni rok Barcelone. Iako su navijače navikli na obrnutu situaciju, oni su ovog ljeta na nove igrače potrošili samo 3.4 milijuna eura. I to na jednog igrača, a njegovo ime je Oriol Romeu. Doduše, bilo je tu još dolazaka, poput onog Fayea, ali on se vodi kao ulazni transfer Barcelone B. U prvu momčad katalanskog kluba stigli su još Gündogan i Martinez (slobodni igrači) te Felix i Cancelo (posudbe).

Kad je riječ o izlaznim transferima, najviše su zaradili na Dembeleu (PSG, 50 milijuna eura), Griezmannu (Atletico, 20 milijuna eura) te Kessieju (Al Ahli, 15.5 milijuna eura), s tim da ne treba zaboraviti ni Gonzaleza (Porto, 8.4 milijuna eura), Ebdea (Betis, 7.5 milijuna eura) i Trincãa (Sporting, sedam milijuna eura). Kad se sve zbroji i oduzme, Barcelona je ovaj prijazni rok završila s više od 100 milijuna eura ‘u zelenom’.

Detaljan pregled klubova koji su najviše ‘financijski profitirali’ ovog ljeta pronađite OVDJE. (G)

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

SouthamptonMislav OršićDuje Ćaleta-CarBarcelonaLjetni prijelazni rokLjetni prijelazni rok 2023

Ostale Vijesti