Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Neki dan je zamalo teško stradao, a na proljeće bi mogao imati važnu ulogu u Dinamu. Juniori ostaju, vraća se Bulat, možda i Rukavina

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 15.01.24. | 16:00

Došao je iz Istre prije godinu dana, a pred kraj jeseni postao je standardan prvotimac. Sad je na 'rubu' prvih 11, ali jedan od onih koji stalno napreduju

Svih onih stotinjak gledatelja na utakmici Dinama i Celja uhvatila je jeza, kad je nakon jednog duela sa suparničkim stoperom, koji ga je pritom dodatno odgurnuo s leđa, potpunu nepotrebno za pripremnu utakmicu, Mauro Perković probio glavom zaštitnu, žičanu ogradu i ostao nepomično ležati. Ispod ograde je, naime, betonski zidić, mnogi su se odmah sjetili da one tragedije u zadarskim Stanovima i pogibije Hrvoja Ćustića. Sjatili su se liječnici obje momčadi, fizioterapeuti, suigrači, srećom, Perković je pao tako da nije udario u taj zid, već je 'prošao' kroz ogradu, srećom bez težih posljedica. Bilo jest bolno, ruke su bile ogrebane i krvave, ali glava, srećom, na mjestu.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

"Da je zidić samo 20 cm viši...", rekao nam je kasnije jedan od ljudi iz Dinamove delegacije, ne želeći nastaviti rečenicu. U konačnici, sve je dobro prošlo, Perković je živ i zdrav, ali taj beton i ta ograda i dalje su na rovinjskom igralištu, ostaju prijetnja svima onima, koji će ga i dalje koristiti. Možda je netko shvatio da bi trebalo nekako zaštititi igrače, ne dovoditi u pitanje njihovu sigurnost na ovaj način, no, čisto sumnjamo da će itko išta poduzeti. Izglednije je da će se ubrzo ovaj događaj brzo zaboraviti i nastavit će se po starom.

A Mauro Perković nastavlja gdje je stao, iako svaki dan dolazi novi šok. Sa sretnim krajem, doduše. U ponedjeljak ga je na treningu direktno u glavu loptom pogodio nekto od suigrača, trebala mu je koja minuta da dođe k sebi. No, i to je iza njega, valjda je gotovo s pehovima i nesrećama, jer, kad se ova dva događaja maknu u stranu, Perković može biti vrlo zadovoljan ovim pripremama. Na kraju, kad se podvuče crta, Perković je u samoj završnici jeseni uhvatio poziciju u momčadi, igrao standardno, u devet od zadnjih 10 utakmica bio je starter. Uglavnom na lijevom boku, jednom i kao stoper, a da je bio malo spretniji pred golom Hajduka mogao je biti i junak Derbija. Zabio je gol, počeo slaviti, ali VAR je ukazao na igranje rukom i pogodak je poništen. No, sve u svemu, Perković nijednom nije razočarao, odigrao ispodprosječno, svoj je dio poslao uglavnom odradio jako dobro.

Tako je nastavio i na pripremama. U utakmici protiv Triglava ušao je umjesto Perića i odigrao stopera, onda je tu toj spomenutoj utakmici protiv Celja odigrao poluvrijeme na lijevom boku. I bio opet siguran. O njemu svi u momčadi, od trenera do suigrača, imaju samo riječi hvale, pogotovo o njegovim defenzivnim zadaćama, prema naprijed bi u Dinamu ipak trebao biti još malo češće prisutan. Komplimentiraju njegovih radnim navikama, da sjajno trenira, upija sve zahtjeve i napreduje iz utakmice u utakmicu.

Ali, situacija je takva da Mauro Perković trenutno ni na jednoj poziciji nije prvi izbor. Stigao je Japanac Takuya Ogiwara i kad bude spreman, preuzet će poziciju na lijevom boku. Perković bi više mogao participirati kao stoper, no, tu su konkurenti, prije svih. Kevin Theophile i Dino Perić i trenutno su ispred njega. Međutim, Perkovićeva mirnoća i dobre igre intrigiraju i Sergeja Jakirovića i ne bismo se čudili ako se hijerarhija tijekom proljeća u nekom trenutku promijeni. Trenutno ispada da je Perković 'lucky looser' priprema, dobar, sve bolji, a gubi pozicije u momčadi. Ipak, ako bude ovako igrao i ponašao se kao sad, on će sigurno imati važnu ulogu tijekom proljeća. Puno je još utakmica i bit će i za njega minuta. Uostalom, u ožujku će tek napuniti 21 godinu, ako ne ove, onda bi iduće sezone mogao očekivati i status prvotimca. Sad je godinu dana u Dinamu, kod Igora Bišćana, potom i na početku Jakirovićeva mandata, bio je u 'naftalinu', daleko od ozbiljne minutaže, no, kad je dobio šansu, objeručke ju je prihvatio.

Inače, Dinamo će, ponovimo, u utorak igrati još jednu utakmicu, suparnik će biti Makedonija GP. Veći dio onih koje Jakirović planira u prvih 11 na početku sezone neće igrati već trenirati, oni će generalku imati u srijedu protiv Slaska, a Perković bi protiv Makedonaca trebao zaigrati stopera. Plan je da minutažu dobije i Marko Bulat, koji se oporavio od gripe i hvata ritam u fizičkoj spremi, a moguće je da ćemo ponovno na terenu vidjeti i Gabriela Rukavinu. Propustio je utakmicu s Celjem, jer je u Dinamo stigla ponuda iz LA Galaxyja, krenuli su pregovori i Jakirović nije htio riskirati neku ozljedu, koja bi, potencijalno, ugrozila posao. No, u tih se nekoliko dana ništa nije dramatično promijenilo i ne bude li novosti do sutra, mogao bi i Rukavina opet na teren. Spomenimo i da je Jakirović prezadovoljan trojcem juniora/kadeta, Ivan Cvetko, Borna Graonić i posebno Noa Mikić pokazali su da mogu pomoći, da se na njih može računati i oni će, dok god se Dinamo ne kompletira na svim pozicijama, ostati s prvom momčadi. Nije isključeno da će, budu li neke utakmice manje stresne i izvjesne, dobiti priliku i za debi u HNL-u.



Tagovi

GNK DinamoMauro PerkovićSergej Jakirovićpripreme

Ostale Vijesti