REUTERS/Mohamed Abd El Ghany
REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Neka igre počnu: DR Kongo iznenadio Vahida Halilhodžića (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 25.03.22. | 18:08

Odigrana je prva od ukupno pet utakmica posljednjeg stupnja afričkih kvalifikacija.

Vlak za Dohu samo što nije krenuo. Iako je Mundijal na rasporedu tek u studenom, do lipnja će biti jasno tko je sve ostvario pravo nastupa na smotri najboljih. Do tada, pratimo triler dodatnih kvalifikacija diljem kontinenata. Sinoć su diljem Amerika reprezentacije ganjale taj zlatni papirić kakvog se ne bi posramio niti Willy Wonka. Danas isto čine i u Africi.

Tamo nema više tablica i bodova. Ušli smo u posljednju fazu, pred nama je tzv. treći stupanj kvalifikacija u kojem deset reprezentacija, raspoređeno u pet parova, lovi pet mjesta među ukupno 32 koliko će veliko interkontinentalno natjecanje ugostiti po posljednji puta, prije promjene formata.

Čast otvoriti prvu utakmicu pala je na reprezentaciju Konga i Maroka u Kinshasi. Nekoć Zair, danas DR Kongo, već preko 45 godina ne zna za nastup na Mundijalu. Posljednji put im je pošlo za rukom davne 1974. godine.

Današnji zadatak nije bio nimalo lagan. Maroko Vahida Halilhodžića je prepun iskusnih igrača koji zarađuju u Europi, i svakako je pored Konga, koji doduše barem ima najbolje što se nudi iz te zemlje, veliki favorit. Danas se ipak nisu baš najbolje proveli. U formatu u kojemu vrijedi pogodak u gostima, Maroko je izvukao remi pa će nas na sjeveru Afrike već u utorak čekati utakmica u kojoj nije baš jasno i sigurno tko će proći dalje. Konačni rezultat 1:1.

Kongo je možda manje poznat van svog kontinenta, no ima tu igrača koji su itekako neugodni. Mbemba je naravno kapetan, stoper Porta je prvo ime ove izabrane vrste. Odmah iza njega je napadač Makambe iz Marseillea, a zanimljiv je i Yoane Wissa iz redova Brentforda. Upravo je on načeo goste i u potjerao ih u nervozu već u dvanaestoj minuti zabivši gol za 1:0

Vahid Halilhodžić zbilja može žaliti za izostancima igrača poput Ziyecha i Mazraouija. Popularni Vaha nije istrpio njihovo ponašanje iz nekih prijašnjih reprezentativnih epizoda pa niti jedan danas nije bio u konkurenciji. Kongo je zabio upravo po toj Mazraouievoj strani, dojma smo da bi desni bek Ajaxa bolje reagirao.

Osjetilo se da ovo nije najbolji Maroko. El Neysri se tek vraća u formu, dugo je bio ozlijeđen u Sevilli pa ni njegov današnji nastup nije prošao zapaženo. Dojam je zato ostavio Mmaee, promašio je jedanaesterac vrijedan izjednačenja.

Već iskušane krilatice “ako ne zabiješ, primiš” danas ne vrijedi. Maroko je pred kraj susreta kroz ušicu igle zaobišao zaleđe samo da bi Tissodauli plasiranim udarcem s otprilike dvadeset metara poslao loptu u mrežu za konačnih 1:1 s kojim apsolutno ništa nije sigurno. Maroko će na svom terenu biti favorit, to je jasno, ali i dalje ništa nije otpisano. DR Kongo je svakako motiviran a kako smo danas imali i prilike vidjeti, imaju i dovoljno kvalitete za pohrvati se u skupini u Kataru.

AFRIČKE KVALIFIKACIJE, TREĆI STUPANJ

DR Kongo - Maroko 1:1

Kamerun - Alžir u tijeku

Mali - Tunis u tijeku

Egipat Senegal 20:30

Gana - Nigerija 20:30


Tagovi

DR KongoMarokoVahid Halilhodžić

Ostale Vijesti