Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Nazire li se prilika za Kotarskog? Kopljanici do kraja sezone potpisali Poljaka, uskoro ostaju na jednom vrataru

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 08.03.22. | 08:32

U kadru prve momčadi sad imaju petoricu vratara, s tim da četvorici na kraju sezone ističe ugovor, dok su trojica trenutno ozlijeđena.

Feyenoord malo po malo gubi korak, a to znači da će novi prvak Nizozemske vjerojatno postati netko između Ajaxa i PSV-a, ujedno i dva najtrofejnija nizozemska kluba između kojih je sad svega dva boda razlike. Kopljanici su prvi sa 60 bodova, PSV ih ima 58, a sve to bi se uskoro moglo okrenuti budući da branitelj naslova ima jako težak raspored. Nakon 'laganice' protiv Cambuura slijedi im ogled s Benficom u Ligi prvaka, dok im nakon toga u goste stiže Feyenoord. Kopljanike potom očekuje gostovanje kod Groningena te domaći susret protiv Sparte, a sve to je svojevrsna uvertira za finale KNVB kupa protiv PSV-a koje se igra na Phillips stadionu.

Naravno, Ajax je uvijek glavni favorit za sve trofeje u Nizozemskoj, ali Erik ten Hag ne spava bezbrižno. Sedam igrača nema na raspolaganju na dulji period, a zanimljivo je kako su skoro polovica njih vratari. Pasveer je slomio prst, Stekelenburga očekuje operativni zahvat, dok Gorter ima problema s palcem. 52-godišnji Nizozemac je tako ostao na samo na Onani, 25-godišnjem Kameruncu koji sigurno na kraju sezone prelazi u redove Intera bez odštete, a sad je doveden 35-godišnji Przemyslaw Tyton koji je s klubom potpisao tromjesečni ugovor. Bivši poljski reprezentativac (14 nastupa) je u Erediviziji branio boje Rode i PSV-a, a posljednje tri godine proveo je u američkom Cincinatiju.

No, Tyton nje dugoročno rješenje, doveden je samo kako bi se 'ugasio požar' do kraja sezone. Ajax će na kraju sezone ostati bez četiri od pet vratara u trenutnom kadru, a samim nazire se prilika za Dominika Kotarskog koji je na početku ove sezone stigao iz redova Kopljanika u Goricu na jednogodišnju posudbu.

Kotarski brani dobro u Turopolju, preuzeo je od Ivana Banića ulogu startnog vratara te ga 'natjerao' da do kraja sezone ode na posudbu u slovensku Olimpiju. U Turopolju 22-godišnji golman praktički nema konkurenciju jer je godinu mlađi Jan Paolo Debijađi ipak još nije na njegovoj razini. Dobrim predstavama u dresu Gorice Kotarski će pokušati izboriti mjesto u prvoj momčadi Ajaxa, a sad mu sve ide 'niz mlin' te će, barem ukoliko Ajax na ljeto ne dovede još nekog golmana, gotovo pa sigurno dobiti priliku u prvoj momčadi.

Podsjetimo, Kotarski je prije četiri godine otišao iz Dinama u Ajax u transferu teškom dva milijuna eura, ali i dalje čeka na svoj debi u prvoj momčadi. S druge strane, za U-21 momčad, koja se natječe u drugom razredu tamošnjeg nogometa, skupio je 61 nastup, pa je tako njegov 'prijelaz' u prvu momčad logičan slijed događaja.

Iako Gorica ima mogućnost otkupa njegovog ugovora, teško je očekivati da će u Turopolju, gdje financijska situacija posljednje vrijeme i nije baš najbolja (možda novci od transfera Lovrića to promijene) aktiviraju tu opciju. S Ajaxom je ugovorno vezan do ljeta 2023. godine, a tržišna vrijednost standardnog hrvatskog U-21 reprezentativca iznosi okruglih milijun eura.



Tagovi

Dominik KotarskiAjaxHNK Gorica

Ostale Vijesti