Davor Javorović / Hrvoje Jelavic/ Damir Spehar/PIXSELL
Davor Javorović / Hrvoje Jelavic/ Damir Spehar/PIXSELL

Nastavlja se Kup: Osijekove legende u Vukovaru, Rudeš u derbiju davljenika, Carević na teškom ispitu, Unešić sanja 2008.

Vrijeme Čitanja: 7min | sri. 27.09.23. | 08:05

Danas ćemo dobiti preostalih deset sudionika osmine finala Hrvatskog nogometnog kupa.

Jučerašnjim dvobojima nastavila se šesnaestina finala Hrvatskog nogometnog kupa. Sigurnim pobjedama bez primljenog pogotka svoje su mjesto među 16 najboljih osigurali Rijeka (9-0 protiv Libertasa) i Cibalia (6-0 protiv Zagreba), Osijek je gubio kod Kutjeva, ali na koncu slavio s 4-1, dok je Varaždin tek preciznijim izvođenjem jedanaesteraca prošao Grobničan s 5-3. Prije njih, gostujućim pobjedama protiv Omladinca iz Gornje Vrbe (6-0) odnosno Moslavine (4-2), isto je uspjelo Hajduku i Slaven Belupu. Danas nas očekuje preostalih 10 utakmica u ovoj fazi, a u pogonu će biti preostalih pet članova najvišeg razreda hrvatskog klupskog nogometa.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Dinamo će od 15.30 sati imati ispit na zapadu Zagreba, gdje ih u Gajnicama dočekuju Ponikve, dok će Lokomotiva u istom terminu gostovati kod Dugog Sela, kojeg odnedavno vodi Sejad Halilović, bivši reprezentativac Bosne i Hercegovine, ali i Hrvatske.

Od preostalih osam dvoboja, sedam ih je na rasporedu također u 15.30, dok će šesnaestinu finala u 18 sati zaključiti Karlovac i Jaska Vinogradar. Bit će to regionalni derbi jer Jastrebarsko i Karlovac, iako se ne nalaze u istoj županiji, dijeli svega nešto više od 20 kilometara. Ako vam ime jaskanskog kluba zvuči poznato, spomenut ćemo da su u ljeto 2021. godine skupštine dva tada najveća jaskanska kluba odlučile da se NK Jaska Jastrebarsko i NK Vinogradar Mladina spoje u jedan klub, koji od tada nositi puno ime NK Jaska Vinogradar Jastrebarsko. Domaćine trenira Igor Pamić, očekuje se puno navijača s obje strane, nadamo se i mnoštvu golova, a vjerujemo da dobrog navijanja, uz pregršt gemišta s okolnih brežuljaka, neće nedostajati.

Derbi davljenika pratit ćemo u Zmijavcima. Domaća Croatia je pretposljednja momčad na ljestvici Prve NL, ali imaju jednak broj bodova kao i BSK koji drži samo dno. U goste im dolazi momčad koja je također prikovana za dno, samo u rangu iznad. Naravno, radi se o Rudešu, koji ima najlakšu priliku da konačno dođe do pobjede u ovoj sezoni, nakon što su u devet nastupa u Hrvatskoj nogometnoj ligi na konto stavili samo jedan bod, uz očajnu gol razliku 6-23. No, daleko od toga da je Rudeš izraziti favorit na teškom terenu u Zmijavcima. Naime, prije nego što su ušli u elitni razred, Rudeš i Croatia su četiri sezone međusobno igrali u drugoj ligi. Ukupno su se četiri puta susreli u Zmijavcima, počevši s dvobojem u ožujku 2020. godine. Bilanca je uvjerljivo na strani Croatije – tri pobjede i remi.

Istra 1961 ima lijepa sjećanja vezana za ovo natjecanje. U sezoni 2020/21. stigli su do finala Kupa, a teniskim su rezultatom pružili dobar otpor Dinamu, međutim poraženi su sa 6-3. Puljani nisu u najboljoj formi, nanizali su dva poraza, doduše minimalna, ali bodovni konto je treći najslabiji u ligi, tako da je pobjeda imperativ u današnjem dvoboju.

"Kup shvaćamo vrlo ozbiljno, posebno sutrašnju utakmicu. Znamo da ovakve utakmice mogu biti opasne, zato trebamo potpunu predanost i fokus igrača cijelog tima, da ne bude iznenađenja, nema opuštanja, iza nas su dva loša rezultata i sad je prilika da se vratimo s dobrim rezultatom. Vjerujem da će nas pokušati pritisnuti od početka, igraju na svom terenu, bit će sigurno dobra atmosfera, ali naš način igre se neće promijeniti, dat ćemo sve od sebe od prve do zadnje minute da postignemo pogodak i da pobijedimo”, poručuje trener David Català uoči odlaska u Unešić.

Gostovanje Dinama u Unešiću u 1/4 finalu 2008. (Hrvoje Jelavić / Večernji list / Pixsell)Gostovanje Dinama u Unešiću u 1/4 finalu 2008. (Hrvoje Jelavić / Večernji list / Pixsell)

I katalonski strateg je u pravu, očekuje se doista vruća atmosfera. Pamte to sigurno i nogometaši Karlovca i Dinama, koji su 2008. godine gostovali u Unešiću, a Modri su tada prekinuli sezonu iz snova Zagore, koja je plasmanom u četvrtfinale ostvarila najveći uspjeh u povijesti kluba.

6.500 gledatelja pratilo je dvoboj Zagore i Dinama (Hrvoje Jelavić / Večernji list / Pixsell)6.500 gledatelja pratilo je dvoboj Zagore i Dinama (Hrvoje Jelavić / Večernji list / Pixsell)

Publika bi u velikom broju trebala i na stadion u Krapini. Domaći Zagorec dočekuje HNL momčad koja se svojim imenom definitivno uklapa u Hrvatsko zagorje. Dakako, čak i da ne znate tko od članova najvišeg ranga stiže u Krapinu, uz prethodnu natuknicu jasno je da u pitanju Gorica.

Zagorec je u prošloj sezoni ispao iz Druge NL, nakon što je u dodatnom razigravanju poražen od Krka. Tijekom ljeta momčad je napustilo i najzvučnije ime – Matija Smrekar. Nekadašnji napadač Varaždina u karijeri je zabio 16 golova u HNL-u, a od ove je sezone član Zaboka. Bez Smrekara, ali s nekoliko inozemnih igrača u momčadi, Zagorec se nada da može pružiti što bolji otpor 4. momčadi Hrvatske nogometne lige.

"Navijanje i posebna atmosfera s tribina nam sigurno može dati dodatan poticaj, ako će utakmica biti u nekoj neizvjesnoj fazi. Možda će nekim slučajem to biti loš dan Gorice, a naš dobar, pa da napravimo malo sportsko čudo”, rekao je u najavi dvoboja trener Ivan Zubić.

Navijača definitivno neće nedostajati u Križevcima. Tamošnji Radnik trenutno je najgledanija momčad Druge NL, a ujedno su i vrlo efikasni. S 13 bodova iz šest utakmica drže drugo mjesto na ljestvici, a posebno su dominantni na domaćem terenu. Pobijedili su Belišće, Jadran Poreč i Marsoniju, a najmanje je uvjerljivo slavlje bilo od 3-0. To je i više nego dovoljno da Mario Carević i njegov Šibenik izuzetno ozbiljno shvate gostovanje u Prigorju.

Gradski stadion u Križevcima bit će ispunjen do posljednjeg mjesta (foto. Facebook)Gradski stadion u Križevcima bit će ispunjen do posljednjeg mjesta (foto. Facebook)

Križevčane s klupe vodi Mario Vodanović, poznato nogometno ime, kojem je ovo prvi samostalni angažman u seniorskom nogometu. "Prioritet je prvenstvo, ali i današnji dvoboj nam je jako važan. Jasno, Šibenik je favorit, ali u kupu su iznenađenja uvijek moguća, zar ne?", rekao je Vodanović u najavi dvoboja za Sportske novosti.

Iako je Radnik u 2. NL stigao iz 3. HNL Sjever, koja je često ocijenjena kao najslabija od trećih liga, to nije pokolebalo križevačke nogometaše, koji su vrlo dobar domaći bazen, tijekom ljeta nadogradili s nekoliko pojačanja sa strane. Svi su se zasad pokazali kao velika pojačanja.

"Znam da se mnogi ne mogu načuditi našim rezultatima, ali u ljetnoj stanci u klubu se nije sjedilo skrštenih ruku već se itekako poradilo na osnaživanju momčadi. Svi novopridošli igrači sada su u udarnoj postavi", dodao je Vodanović.

Što se Šibenčana tiče, vodeća su momčad 1. NL, ali jedina dva poraza doživjeli su u zadnja tri kola, odnosno na zadnja dva gostovanja, što će biti dodatan poziv na oprez treneru Careviću. U Križevcima se očekuje četveroznamenkast broj navijača i lijep dekor.

Josip Knežević i Domagoj Pušić u dresu Osijeka (Davor Javorović / Pixsell)Josip Knežević i Domagoj Pušić u dresu Osijeka (Davor Javorović / Pixsell)

Puno očekujemo od još jednog regionalnog derbija. Na istoku Lijepe naše, Vukovar 1991 će ugostiti BSK iz Bijelog Brda. Dvoboj je to momčadi iz 1. NL, a tu domaćin daleko bolje kotira. Drže 3. mjesto na ljestvici, a nakon dva uvodna poraza, nanizali su četiri pobjede i remi. BSK je jako loše krenuo te nakon sedam kola još ne zna za pobjedu. Imaju tek četiri remija i tri poraza, a do iznenađenja u Vukovaru pokušat će stići na krilima Osijekovih legendi.

Naime, tijekom ljetnog prijelaznog roka, BSK je doveo trojicu igrača s ukupno više od 500 nastupa za Bijelo-plave. Tomislav Šorša ima čak 247 nastupa, 13 golova i 27 asistencija za Osijek. Domagoj Pušić stao je na 156 nastupa (devet golova, osam asistencija), dok je Josip Knežević 109 puta nosio dres Osječana (18 golova, 21 asistencija).

Za kraj nam ostaju dvije utakmice u kojima će igrati po jedan Jadran. I pritom se radi o vodećoj i posljednjoj momčadi s ljestvice Druge nogometne lige. Jadran Luka Ploče trenutno s 14 bodova predvodi trećeligašku karavanu, a ugostit će još jednog člana spomenute lige. Stiže im Belišće, pretposljednja momčad lige sa samo pet bodova, no osokoljena velikom gostujućom pobjedom u prošlom kolu. Bilo im je to premijerno slavlje ove sezone, a s 0-3 su protutnjali Zagrebom protiv Trnja.

Posljednji par čine Jadran Poreč, jedina momčad 2. NL koja još nema pobjedu. Nakon šest kola imaju samo jedan osvojen bod, imaju najmanje efikasan napad lige s dva postignuta pogotka, a da problem bude još veći, pobrinula se obrana koja je također vodeća u ligi. Na njihovu žalost, vodeći su po broju primljenih golova, čak 16 puta je Jadranov vratar morao po loptu u mrežu. Puno previše za šest kola, ali sjajna je to prilika za Oriolik iz Oriovca da pokuša iznenaditi momčad iz višeg ranga od 3. HNL Istok, koju Oriolik igra. U pet sati ujutro krenuo je i navijački autobus iz Oriovca, tako da podrške za goste neće nedostajati, a osim dobrom dekoru na tribinama, nadamo se i efikasnoj utakmici.



Tagovi

Hrvatski nogometni kupNK RudešCroatia ZmijavciJadran LPJadran PorečOriolik OriovacZagora UnešićIstra 1961HNK GoricaNK ZagorecBSK Bijelo BrdoVukovar '91NK Radnik KriževciNK ŠibenikRabuzinovo Sunce

Ostale Vijesti