Srecko Niketic/PIXSELL
Srecko Niketic/PIXSELL

Naš Danac Ivan Prelec: “Država im puno ulaže u sport, rezultati se već vide, a dive nam se koliko igrača stvaramo”

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 09.06.22. | 09:45

Trener Vejlea uoči nadmetanja Danske i Hrvatske u Ligi nacija u petak u Kopenhagenu otkriva kako razmišljaju i rade u toj skandinavskoj zemlji

Hrvatski nogomet ima svog čovjeka u Danskoj. Ivan Prelec (34) trener je Vejlea. Velikogoričanin je proljetos preuzeo klub koji je bio pred ispadanjem, sa 13 bodova nakon 21. kola, osvojio 16 bodova u zadnjih 11 utakmica, ali je ostao kratak za jedan bod. No, o radu bivšeg trenera Gorice, Istre 1961 i Dinama II najviše govori spoznaja da nije uopće bilo upitno hoće li nastaviti posao.

“Kad sam došao u klub dogovorili smo se da vodim momčad i u novoj sezoni neovisno o raspletu, hoćemo li ostati prvoligaši. Napravili smo dobar rezultat, bili korak do čuda”, govori za tiskano izdanje Sportskih novosti Prelec, koji ima i iskustvo iz poljske Legije kao pomoćnik Deanu Klafuriću.

Prelec je na odmoru u Hrvatskoj, a o spoznajama o danskom nogometu i sportu općenito otkriva zanimljive stvari, koje bi se mogle primijeniti i u Hrvatskoj.

“Država ulaže mnogo novca u sport, posebno u nogomet, infrastruktura je na visokoj razini, uvjeti za rad su odlični, ne samo u prve dvije lige. Svaki klub ima prekrasan stadion i izvrstan trening kamp, rad s mladim igračima im je prioritet. I već se vide veliki pomaci, a čini se da najbolje vrijeme danskog nogometa tek dolazi. Uostalom, rezultati reprezentacije Danske zadnjih godina sve govore”.

Kakav je danski prvoligaški nogomet u usporedbi s hrvatskim?

“Kod nas ima više kvalitetnih pojedinaca i igra se tehnički dotjeraniji nogomet, kontrola lopte I organizacija igre definitivno je na našoj strani. Ali u Danskoj se igra znatno intenzivnije, agresivnije i brže, to je praktički ‘run and gun’ način igre. Logično je onda da u takvoj brzoj, dinamičnoj igri ima i puno tehničkih pogrešaka, brzo se mijenja posjed lopte. Momčad koja ima tehnički bolje pojedince, napravi razliku”.

A kako Danci doživljavaju svoju reprezentaciju?

“Ponosni sun a svoju selekciju, plasman u polufinale na lanjskom Euru veliki je rezultat. Prošetali su se kroz kvalifikacije za SP i očekuju da će u Kataru napraviti rezultat za pamćenje. Zadnjih godina brojni igrači iz danske lige odlaze u Englesku I Njemačku, ti transferi potvrđuju odličan rad u omladnskim školama njihovih klubova. Danci su zadržali svoj tradicionalni nogometni štih temeljen na trkačkim sposobnostima, agresiji i profesionalnom pristupu, ali su se nadogradili u taktičkom I tehničkom smislu. I sad su ti igrači, koji su se afirmirali u Ligama petice, nositelji igre njihove I te kako ozbiljne reprezentacije”.

Kakav je danski pogled na hrvatski nogomet?

“Iznimno nas cijene, fascinirani su spoznajom kako mala zemlja poput naše toliko godina egzistira na najvišoj razini i koliko igrača proizvodi za najveće europske klubove. Puno znaju o našoj reprezentaciji, a vrlo su zainteresirani i za Dinamovu omladinsku školu. I kod njih je, kao i primjerice u Poljskoj, Dinamova omladinska škola sinonim za odličan rad i uspjeh. Doista nas respektiraju i o Hrvatskoj govore samo lijepim riječima”.

Kakvu utakmicu očekujete u petak u Kopenhagenu?

“Danska je u sjajnom raspoloženju nakon dvije startne pobjede u gostima protiv Francuza i Austrijanaca. Oni će sigurno u Kopenhagenu nastaviti igrati na visokoj razini, pa se samo postavlja pitanje u kakvom će se izdanju predstaviti Hrvatska? Vidjeli smo, naime, dva posve različita lica naše momčadi u samo nekoliko dana – protiv Austrije je bilo loše, ali protiv Francuske, posebno u drugom poluvremenu, bilo je odlično. Stoga sam uvjeren da najviše o našoj momčadi ovisi kakva će to btii utakmica, iako su Danci, zbog odličnih igara i rezultata, ali I zbog domaćeg terena, trenutno u boljem psihološkom trenutku. U svakom slučaju, bit će to za Hrvatsku vrlo zahtjevna utakmica”, poručio je Ivan Prelec.


Tagovi

Ivan PrelecVejledanska nogometna ligaDanska nogometna reprezentacijaHrvatska nogometna reprezentacijaGNK Dinamo

Ostale Vijesti