REUTERS/Jennifer Lorenzini /Siphiwe Sibeko
REUTERS/Jennifer Lorenzini /Siphiwe Sibeko

Najbolji napadač protiv najboljeg golmana, bude li kaznenih udaraca, nikome tko će pucati neće biti svejedno (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 04.12.22. | 08:00

Aktualni svjetski prvaci nokaut-fazu otvaraju protiv reprezentacije koja im je uzela broncu koju su žarko željeli ljeta 1982.

Nedjeljno popodne (16 sati, HTV2) na Svjetskom prvenstvu u Kataru proteći će u nadmetanju momčadi koje su porazima završile natjecanje po skupinama, no dok su Francuzi to odradili planski, svjesno odmarajući igrače jer su bili sigurni za prolaz, Poljaci su se kockali s gol-razlikom i fair-pay bodovima te na kraju završili drugoplasirani s istim brojem bodova kao i Meksiko.

Bit će to ujedno na Al Thumama stadionu i dvoboj jednog od najboljih napača grupne faze Mundijala, koji je nakon prvih 48 utakmica bio na diobi prvog mjesta ljestvice strijelaca s tri pogotka, Kyliana Mbappea te jednog od najboljih vratara, a po nama najboljeg, Wojciecha Szczęsnyja. No, ako Poljaci misle izbaciti aktualne svjetske prvake, neće se moći oslanjati samo na svog vratara, kao ni samo na svog napadača Roberta Lewandowskog, dva vrhunska igrača (možemo im pridodati i trećeg, Piotra Zielińskog, ne čine momčad, a Poljacima će posao biti otežan i jer su se potrošili u odlučujućoj utakmici za razliku od Les Bluesa koji su raspodijelili minutažu (čitaj: energiju), a zabili su i regularan gol za 1:1 koji im je poništen.

Gubitak od Tunisa možda je bio šok za Francusku, ali ustaljenih prvih 11 Didiera Deschampsa je dotad na turniru igralo reputacijom svjetskih prvaka iz Rusije te bi sve osim njihova plasmana među najboljih osam bilo prvorazredno iznenađenje.

Francuska je prva osigurala nokaut fazu pa je njen izbornik protiv Tunisa izstavio iz početnih 11 Kyliana Mbappea, Ousmanea Dembelea i Antoinea Griezmanna, a Tunis je iskoristio svoje vrline i dočekao priliku za pogodak koju je realizirao Wahbi Khazri u 58. minuti. Bili su Tunižani dvije minute u osmini finala, dok u drugoj utakmici Australija nije povela (Leckie) protiv Danske i na kraju je pobijedila.

Rekosmo već, Francuska je izjednačila protiv Tunisa u doslovce zadnjem napadu, poentirao je Griezmann u svom stilu iz voleja nakon što je anticipirao gdje će se odbiti lopta, no VAR je intervenirao nakon sučeva zvižduka za kraj utakmice kako bi se procijenilo zaleđe ili eventualni prekršaj u napadu i gol je poništen, a Francuski nogometni savez je podnio žalbu FIFA-i. Nije, naravno, urodila plodom, ali i to je način pritiska na sudačku organizaciju i njena šefa Pierluigija Collinu, koji je tako lijepo odlučio da glavni sudac ovog para osmine finala bude Jesús Valenzuela Sáez iz Venezuele. Hoće li biti impresioniran svjetskim prvacima, vidjet ćemo…

Uglavnom, Francuzi su se prvi put u svojoj povijesti triput zaredom na SP-ima plasirali u nokaut-fazu, a postali su i prvi branitelj naslova koji je prošao skupinu još od Brazila 2006, a na svojih zadnjih pet mundijala svaki su put prošli 1/8 finala.

Što se, pak, Poljaka tiče, već dosad su napravili više nego sup o svojim igrama zaslužili. Zgodna je anegdota kako se njhov vratar Szczesny našalio s Messijem okladivši se(za ništa) da VAR neće dosuditi penal koji mu je potom obranio, no u drugom poluvremenu je ipak primio dva gola (Mac Allister, Alvarez), no bilo je to dovoljno za prolaz jer je Meksiko pobijedio Saudijsku Arabiju samo sa 2:1.

Momčad Czeslawa Michniewicza, recimo to tako, nije donijela u Katar svoje najbolje pucačke kopačke, jer su do sada Poljaci samo pet puta pucali unutar okvira vratiju, od čega triput u 2. kolu kad su - ispostavilo se – ostvarili ključnu pobjedu nad Saudijskom Arabijom.

Prošlo je 40 godina otkako je Francuska posljednji put doživjela poraz od Poljske, koja ju je pobijedila 3:2 u utakmici za 3. mjesto na Mundijalu 1982., a potom iste godine 4:0 u prijateljskom dvoboju, no otad su Plavi ili Trikolori, kako vam je draže, nanizali sedam utakmica bez poraza od Poljaka, zadnji su ih put pobijedili 1:0 u prijateljskoj utakmici 2011. godine.

Nakon što se vratar Alphonse Areola oporavio od problema s leđima i sjeo na klupu protiv Tunisa, francuski izbornik trebao bi dobiti luksuz potpuno spremne momčadi za nedjelju - ne očekuje se da ozljeda gležnja zbog koje je Theo Hernandez propustio trening u petak ostavi ikakve bitne posljedice.

Francuzi nemaju nijednog suspendiranog igrača (samo Kouande ima jedan žuti karton) i očekuje ih se u 4-2-3-1 s trenutno najbojima na raspolaganju. Istaknimo da Oliveru Giroudu nedostaje pogodak da sruši rekord Thierryja Henryja u francuskom dresu (51).

Što se tiče Poljske, Michniewicz ne može računati na kartoniranog Grzegorza Krychowiaka, ostatak trupa mu je na raspolaganju za nedjeljnu nokaut bitku, no četvorica igrača riskiraju drugu javnu opomenu koja bi ih maknula iz četvrtfinala (Jakub Kiwior, Matty Cash, Przemyslaw Frankowski i Arkadiusz Milik).

Za kraj, baš nas zanima tko će pucati kazneni udarac Szczesnyju, ako ga bude ili još dramatičnije, bude li eventualnog raspucavanja nakon produžetaka.

OČEKIVANE POSTAVE

Francuska (4-2-3-1)

Poljska (4-4-2):



Tagovi

Francuska nogometna reprezentacijapoljska nogometna reprezentacijaKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.

Ostale Vijesti