Najbizarniji transferi u povijesti: Opća krađa West Hama, lutak Jorgea Mendesa i misteriozni Ali

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 20.09.15. | 15:10

Ako tražite bizarnosti, na pravom ste mjestu. Nogomet ih je prepun, a potrebno je samo malo dublje prokopati po bližoj povijesti. U nekima od najčudnijih transfera prste su imali oni najveći klubovi, ponekad zbog nepažnje, često zbog profita, a određene stvari nikada neće biti razjašnjene...

5. RONNIE O'BRIEN

Njegovo je ime u jednom trenutku stajalo uz bok Alberta Einsteina, Martina Luthera Kinga i Mahatmu Gandhija, a sve zahvaljujući velikoj anketi magazina The Time koji je među svojim čitateljima tražio 'osobu stoljeća'.

Riječ je o Ircu koji je 1999. godine, kao 20-godišnjak, dobio slobodne papire u Middlesbroughu jer svojom kvalitetom nije zadovoljio klupsku struku i trenera. No, onda se događa nešto u što je malo tko mogao vjerovati. Nevjerojatan preokret, 'plot twist' koji se ne može vidjeti ni u Hollywoodu.

Za englesku momčad nije bio dovoljno dobar, ali je zato stigao poziv iz Torina, gdje mu je Juventus uručio petogodišnji ugovor! Smatra se kako zasluge ovog preokreta pripadaju posredniku Paulu Mersonu iz Middlesbrougha koji je svom agentu, Juventusovom čovjeku za britansko područje Steveu Kutneru, preporučio mladog O'Briena.

Irac je otišao put Torina, sobu je dijelio s Antoniom Conteom, na klupskom posteru je pozirao sa Zidaneom i Ferrarom, ali je ubrzo uslijedio 'slobodni pad'. Odigrao je tek nekoliko Intertoto utakmica, nakon čega se preselio na tlo Sjedinjenih Američkih Država.

4. JULIEN FLAUBERT

Kada ste jedan od najvećih sportskih društava i klubova na svijetu, onda je pomalo neobično da vam se dogodi krajnje promašen transfer, točnije posudba. Dakako, imaju ih svi klubovi u Europi, ali ova Realova priča je osobito zanimljiva.

Julien Flaubert, danas nezaposleni 32-godišnji desni bek, nosio je dres Reala u sezoni 2008/09. Došao je nakon što je odradio dvije sezone u West Hamu, a madridska ga je momčad uzela na posudbu uz opciju otkupa.

Upisao je tek dva nastupa za 'Kraljeve', propustio je trening jer je mislio kako ima slobodan dan, a onda je i zaspao na jednoj od ključnih utakmica te sezone protiv Villarreala.

Dakako, na koncu sezone je napustio Santiago Bernabeu, nakon čega se vratio u London.

3. JAVIER MASCHERANO I CARLOS TEVEZ

U tim su trenucima, u ljeto 2006. godine, bili najtraženiji igrači svijeta. Za Mascheranom i Tevezom trgali su se Real, Barca, Juventus, Chelsea, Manchester United, ali je onda argentinski dvojac senzacionalno otišao put West Hama.

Kasnije se otkrilo kako je cjelokupni posao West Hama i Argentinaca bio prepun malverzacija s trećim stranama zbog čega je Engleski nogometni savez kaznio klub iz istočnog Londona sa 5,5 milijuna funti.

Mascherano se zadržao na Boleyn Groundu tek pola sezone, nakon čega je proslijeđen Liverpoolu, dok je Tevez nakon samo jedne sezone otišao u Manchester - prvo u United, a potom u City.

2. BEBE

Jedna od dvije najčudnije priče. Ni sam Bebe nije vjerovao kada ga je Manchester United, odnosno Alex Ferguson doveo u ljeto 2010. godine iz Vitorije Guimaraes za 8,8 milijuna eura, a samo je mjesec dana ranije stigao u Vitoriju iz Estrele Amadore za 50 tisuća eura!

Sve je to bio interni posao najuspješnijeg svjetskog agenta Jorgea Mendesa koji je prilikom tog transfera ostvario dobit u iznosu od 3,6 milijuna eura od ukupnog iznosa, jer je za 'sitnih' 100.000 eura kupio 30 posto Bebéovih ekonomskih prava.

I sam Ferguson je priznao kako prije tog transfera nikada nije vidio Bebea u akciji, a to potvrđuje podatak da je Portugalac izdržao tek godinu dana u Manchesteru.

1. ALI DIA

Čudesno, nevjerojatno, misteriozno! Godine 1996. je Graham Souness, tadašnji trener Southamptona, dobio poziv (navodnog) Georgea Weaha koji mu je preporučio svog rođaka po imenu Ali Dia kao novu veliku zvijezdu svjetskog nogometa. Souness je 'nasjeo', Ali stigao u klub, a nakon toga se počelo 'odmotavati klupko'.

Ispostavilo se kako je Ali Dia nagovorio svog agenta da odglumi legendarnog Weaha, u svom je naumu uspio, ušao je u najelitniji rang engleskog nogometa, odigrao je jednu utakmicu i umalo je postigao pogodak.

Kasnije je George Weah kazao kako ne zna nikoga po tom imenu. Da stvar bude komičnija, 30-godišnjak je stigao u Southampton iz omalenog Blynth Spartansa, a ne s okupljanja senegalske reprezentacije, kako je na početku kazao.

(Foto: Action Images)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

West HamJorge MendesAli DiaBebeJulien FlaubertRonnie O'BrienReal Madrid

Ostale Vijesti