REUTERS/Andreas Gebert
REUTERS/Andreas Gebert

Na mladima svijet ostaje: Može li Nagelsmann "pogaziti" svoj Leipzig?

Vrijeme Čitanja: 5min | sub. 11.09.21. | 11:45

Bayern stiže u goste Crvenim Bikovima

Danas poslijepodne, u sve se čini sunčanom Leipzigu, publika na stadionu i pred malim ekranima će uživati u najboljem što trenutno nudi Bundesliga. Leipzig protiv diva iz Bavarske. Novi, instant-uspješmni projekt protiv tradicije koja je sinonim za ono što kolektivno smatramo njemačkim nasljeđem u nogometu. Precizna, nepogrešiva mašina na pogon Roberta Lewandowskog

(3.45) LEIPZIG (2.50) BAYERN (2.10)

S druge strane, Leipzig nema nasljeđe iz čijeg vrela može crpiti nekakvu ideju svoje nogometne filozofije. Danas to I nije neki problem. Leipzig je, na pogon današnjeg trenera Bayerna Juliana Nagelsmanna, prošle godine dogurao do polufinala Lige prvaka. Naslov u Njemačkoj još nisu osvojili, premda se čini da je samo pitanje trenutka kada će se to dogoditi. Kako je krenulo ove sezone, ne miriše na titulu, ali loš start u prvenstvu se može ispraviti jednom velikom pobjedom. Bayern Munchen je najvrijedniji “skalp” lige, prava šansa za povratak u formu.

Jesse March sinoć sigurno nije mirno spavao. Napustio je Leipzig taman kad je Nagelsmann dolazio u klub na poziciju glavnog trenera, vratio se kada je isti taj mladi genijalac preselio trenirati Bayern. Malo toga će biti skriveno u današnjoj utakmici, uostalom, bilo je i direktnih prelazaka igrača između dva kluba. Dominirao je naravno Bayern. U Leipzigovoj blagajni su ostavili preko šezdeset milijuna eura kako bi doveli Upamecana i Sabitzera u svoje redove. Uostalom, Sabitzer je tek nedacvno napustio Leipzig, sigurno će biti od pomoći svpm novom treneru po pitanju “špijunaže”.

Nekako se čini da je Julian Nagelsmann centralna točka ove utakmice. Nogometni genijalac koji je jedva prebacio tri desetljeća života iza sebe ima ubojiti CV. Hoffenheim, Leipzig i sada moćni div Bayern. Munchen je sredina u kojoj će Julien dobiti najbolje moguće uvjete, ali će zato i očekivanja biti golema. Sve osim naslova prvaka i barem još jednog trofeja predstavljalo bi neuspjeh. Do sad se u prvenstvu njegov potpis, igra visokog pritiska kojima je cilj unjeti nervozu u distribuciju lopte protivnika pokazao uspješnim.

Osim remija na startu sezone protiv neugodnog Monchengladbacha, Nagelsmann je naredao dvije pobjede u prvenstvu, jednu u pretkolu kupa i najvažnije, trofej osvajača Superkupa gdje je nastradao mrski neprijatelj iz Vestfalije Borussia Dortmund. Današnja pobjeda utabala bi put dobroj formi pred početak Lige prvaka idućeg tjedna, gdje će Barcelona tražiti osvetu onu 8:2 sramotu iz Lige prvaka prošle sezone.

Leipzig je pak trenutno u lošijoj situaciji od priželjkivanog. Sa svega tri boda u tri kola, moraju se ”vaditi” protiv Bayerna. Visoka, 4:0 pobjeda protiv Stuttgarta im je zasigurno pomogla u vraćanju samopouzdanja, ali sve su to opet vratili na početak porazom od Wolfsburga koji je trenutno jedina stopostotna ekipa u Bundesligi. Nskon Bayerna im slijedfi nešto lakši ligaški raspored, trebali bi krenuti prema bodovima bez obzira na rezultatski ishod današnje utakmice.

Zanimljivo je pogledati i pitanje kadra. Bayern se posve neočivano našao u problemu. Naime, njemački reprezentativci su po povratku s gostovanja na Islandu morali prisilno sletjeti u Škotsku zbog problema s avionom. Tri utakmice u nekoliko dana i višesatni put su sigurno ostavili traga na igračima, a njih bi danas poslijepodne na terenu trebalo biti troje ili četvoro. Na pressici prije utakmice Nagelsmann nije doveo u pitanje poziciju među prvom jedanaestoricom za igrače s dugog puta koji će biti spremni(Sane, Kimmich, Gnabry i Goretzka).

Leipzig nema tih problema, u njihovim redovima nema njemačkih reprezentativaca. Njihovi problemi su standardni, puno igrača iz prve jedanaestorice je odradilo naporne kvalifikacijske utakmice za odlazak na Mundijal, što znači da nećemo gledati ekipe u punoj spremi. Kad se uzme u obzir da oba tima imaju obveze u Ligi prvaka (Bayern s Barcelonom, Leipzig s Manchester Cityjem) postaje jasno da će tempo u narednim danima morati malo pasti. Pitanje je samo na kojoj utakmici.

Što se tiče naših pulena iz ovih timova, očekuje se standardnih devdeset minuta Joška Gvardiola na poziciji lijevog beka u dresu domaćina, dok je za Josipa Stanišića teško procijeniti status u Bayernu. Sudjelovao je u pobjedi nad Herthom od prve minute, moguće je da će ga Nagelsmann rotirati, ipak je tek ljetos stigao iz druge ekipe u svlačionicu sa zvijezdama. 

Kad smo kod zvijezda, kamere će najviše pratiti Roberta Lewandowskog i Dominika Szobioslaija. Kod Poljaka se ništa nije promijenilo. Prošle sezone je postigao nestvarnih 40 pogodaka u Bundesligi, a ove će sigurno dogurati do trideset, ako ne i dalje, Več je sada na 3 gola iz prvenstvena kola. Zabijao je nedavno i za reprezentaciju, nema razloga da tako ne bude i danas. Gol Lewandowskog je uvijek izgledan scenarij, pa Lewa ostaje opasnost #1 za suparnička vrata, bez obzira na goropadne opcije koje pristižu sa krila. 

Kod mađarskog reprezentativca je uloga ipak drugačija. Szoboszlai je veznjak/krilni napadač koji pod redateljskom palicom Jesseja Marscha najčešće igra na lijevoj strani terena, no često se zavlači u sredinu i tako na trenutke postaje i svojevrsna “osmica”. Specijalnost su mu slobodni udarci. Posljednji projektil je odaslao u Stuttgartovu mrežu, puca po uzoru na Ronalda i primjerice Juninha. Dominikovo ime i prezime će se sve češće spominjati pošto je prešao iz austrijske u puno jaču njemačku Bundesligu. Kada u potpunosti proigra sa Silvom koji igra u vrhu napada, njegova puna kvaliteta će doći do izražaja.

Povijest nas uči da veliki timovi pobjeđuju i kada igraju loše. Kada gledamo današnja dva takmaca, jasno je tko je među njima veći. Bayern nema ni razloga pomisliti da bi danas miogao odigrati loše. Forma je na mjestu, umor je prisutan, ali samo se dvaput u sezoni susrećeš s izravnim konkurentom za naslov. Kako bi dočekali Leipzig što spremniji, nastavili su tradiciju prikupljanja najboljih ligaških talenata u svoje redove. Pokupovali su najbolje talnete Borussije, a sada su to napravili Leipzigu. S druge strane, domaćin, ekipa koja se ne može u ovoj utakmici uhvatiti za tradiciju i fanatičnost navijača pred kudikasmo jačim protivnikom iz Munchena, čeka prilku iz prikrajka. Lav je opasan kada spava, a crveni bik bi mogao biti još opasniji.

(3.45) LEIPZIG (2.50) BAYERN (2.10)



Tagovi

Julian NagelsmannBayernRB Leipzig

Ostale Vijesti