Moyes ponovno u centru sprdačine: Spas od ispadanja našao u izjavi iz Alan Forda

Vrijeme Čitanja: 2min | uto. 25.04.17. | 15:51

David Moyes ne prestaje "briljirati" u posljednje vrijeme.

David Moyes i njegova trenerska karijera doživjeli su strmoglav pad otkako je preuzeo Manchester United kao veliki „Fergijev nasljednik“.

Na Old Traffordu se Moyes zadržao svega deset mjeseci prije nego je otpušten, što je treća najkraća trenerska inkarnacija u Unitedu u povijesti, te najkraća u posljednje čak osamdeset i dvije godine. Karijeru je nastavio u španjolskom Real Sociedadu, gdje je planirao vratiti trenersko samopouzdanje koje je nakratko čak i naizgled vratio, onom pobjedom 1:0 nad Barcelonom početkom siječnja 2015. godine.

Unatoč tome, Moyes nikako nije „kliknuo“ s ekipom, te je otpušten iz Sociedada u studenom 2015., dan prije nego što bi napunio godinu dana na klupi Sociedada.

Gotovo godinu dana Moyes nije prihvaćao posao, sve dok mu nije prišao Sunderland. Možda je čudno da je Moyes stigao od titule „Fergusonovog nasljednika“ do trenera momčadi za koju je unaprijed bilo jasno da će se i ove sezone grčevito boriti za opstanak u samo dvije godine, ali to je bio izazov koji je Škot spremno prihvatio.

Mnogi su kritizirali njegovu odluku da na Ndonga, Djilobodjija, Mcnaira i Gibsona potroši 40 milijuna eura, dok je istovremeno odlučio transferirati lijevog beka Patricka van Aanholta i Sebastiana Coatesa za niti polovinu tog iznosa, što nije dobro sjelo navijačima. Ni Janužaj ni Jason Denayer, posuđena imena iz dvaju manchesterskih klubova, nisu zaživjeli u skladu s očekivanjima. Porazom u 22. kolu od West Bromwicha (2:0) zasjeli su na dno, s kojeg se nisu pomaknuli otad. Ispadanje je postala realnost.

To kao da je ostavilo traga na već dosta „ispucalom“ Moyesu, koji je „puknuo“ nakon intervjua s reporterkom BBC-a, Vicki Sparks, početkom ovog mjeseca. Nezadovoljan njenim pitanjima nakon remija protiv Burnleyja sredinom ožujka, Moyes joj je po završetku razgovora, misleći da su mikrofoni isključeni, dobacio kako bi „zbog svojih 'zločestih' pitanja mogla idući put dobiti šamarčinu bez obzira što je žena“. Moyesu to doduše nije prvi put da se sukobio s reporterkama, nakon sukoba s reporterkom Jacqui Oatley 2012. godine.

Sve je to uzrokovalo da se nekada respektabilnog i dugogodišnjeg trenera Evertona  poprilično redikulizira u javnosti, što ne možemo reći da dijelom nije i sam kriv. Primjerice, u današnjem intervjuu je „locirao“ ingenioznu metodu pomoću koje će Sunderland ipak izboriti ostanak u ligi.

„Moramo prestati primati golove i istovremeno zabijati više“.

Mislimo da ni u Alanu Fordu nismo vidjeli ovakve izreke. Ipak, trebat će poprilično naglo smanjiti količinu golova koje primaju i povećati količinu koje zabijaju, pošto su punih 12 bodova od zone spasa. Šest kola prije kraja imaju još odigrati susrete u gostima protiv čvrstog domaćina Hulla, kao i Arsenala te Chelseaja. Devet bodova iz iduće tri utakmice su im primat. Ako uzmemo u obzir da su od 32 utakmice pobijedili tek u pet navrata, to zvuči poprilično optimistično.

Ali vidimo da Moyes ima rješenje.

(Foto: Action Images)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

David Moyes

Ostale Vijesti