Monchi kao Sevillin policijski pas: Ben Yedder je najnoviji u nizu njegovih "projekt-igrača"

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 17.01.17. | 15:55

Ben Yedder, koji je doveden iz Toulousea kao zamjena Gameiru već je na boljem učinku ove sezone. Ali Monchi to sve već zna...

Nije uzalud rečeno kako je ostanak sportskog direktora Monchija najveće pojačanje za Sevillu, jer je njegova neprikosnovljena metoda pronalaska adekvatnih i ekonomičnih zamjena za igrače koje prodaju za velike novce naprosto zadivljujuća.

Mnogi su se bojali kako će Sevilla izgledati ove sezone nakon što je klub ovog ljeta napustio Kevin Gameiro, i to za svotu od 30 milijuna eura. Podsjetimo, Gameiro se pridružio Sevilli u ljeto 2013. za iznos od 10 milijuna eura. Francuz je samo lani u dresu Seville zabio 19 golova u svim natjecanjima, a ukupno je u 92 utakmice zabio više od 39 puta. Takav učinak teško je nadomjestiti tek tako.

Ipak, Monchijev čudesni dodir i ovog je puta pronašao novo ime koje je nekako prošlo ispod radara klubovima, često slijepima kraj zdravih očiju samo zato što u ovo doba hiperinflacije nisu skloni pogledati ispod kategorije prerazvikanih PR imena. Riječ je također Francuzu, 26-godišnjaku imena Wissam Ben Yedder, koji je praktički čitavu svoju profesionalnu karijeru proveo u Toulouseu.

Yedder je ovog ljeta doveden u Sevillu za iznos sličan onome koji je plaćen PSG-u za usluge Kevina Gameira, čak i manjem – 9 milijuna eura. Uz Ben Yeddera je doveden i Luciano Vietto, kao dio dogovora oko Gameira. Dvadesetrogodišnji Argentinac je u klubu na posudbi u klubu do ljeta, a u ugovoru stoji i klauzula za mogućnost otkupa njegovog ugovora po isteku posudbe.

Monchijev njuh nalik onome policijskog psa djelomično je pojasnio u jednom često previđenom intervjuu za francuski Le Journal du Dimanche još 2015. godine. U njemu je Monchi govorio zbog čega poštuje predispozicije koje po pitanju razvoja mladih igrača ima francuska Ligue 1, kao i zbog čega poseban naglasak stavlja na skautiranje igrača u Francuskoj.

„Nije prošao vikend bez da pogledam barem tri utakmice Ligue 1“, tvrdio je tada Monchi. „Na kraju sezone znači da sam svih dvadeset ekipa pogledao barem po tri puta svaku, ne računajući europska natjecanja. Teško mi je spominjati imena, ali računam da sam podcrtao barem 80 igrača koji mogu igrati na razini potrebnoj za Sevillu“.

Nastavio je pričati izrazito zanimljive detalje o samom skautiranju:

„U idealnoj situaciji nakon što pikiram igrača osobno ga idem pogledati i popričati sa njim lice u lice. Prošle sezone sam više od dvadeset puta putovao u Francuskoj, a bio sam i u kući Kevina Gameira 2013. godine. Vrlo mi je bitno da sam siguran u ono što igrač točno želi, njegove zamisli i želje, kako bi se uvjerio da transfer nije tek nešto općenito što se podrazumijeva. Ako pak ne možemo dogovoriti sastanak, potrudim se barem popričati na mobitel. Ljudski kontakt je krucijalan za svođenje rizika na minimum.“

„Niti jednom u proteklih deset godina se nisam razočarao poslovanjem u Francuskoj. Taktički i fizički Ligue 1 je jedna od najkompletnijih na tržištu, a financijski je vrlo pristupačna; cijene igrača i njihovi ugovori su unutar našeg budžeta. Također, igračima iz Ligue 1 ne treba previše vremena za adaptaciju na Primeru“.

Mnogo je još Monchi zanimljivih stvari pričao u tom intervjuu, ali je u ovih par paragrafa sadržana esencija njegove ideje posla; one koja je klubu donijela više od 250 milijuna eura profita otkako je na funkciji sportskog direktora Seville. Priča o „minimalnom riziku“ nije samo izraz koji lijepo zvuči, već je pod njom doveden i sam Ben Yedder.

Ben Yedder i Gameiro nisu samo pozicijski srodni igrači, već je nadomjestak rađen po višestrukim ključnim parametrima koji tvore igrača, a koji su u ovom slučaju pogođeni perfektno. Nisko težište, čuvanje lopte u tranziciji, eksplozivnost, kao i odličan osjet za situacije koje mogu pretvoriti u pogodak. Kevin je ove sezone u Atleticu zabio sedam pogodaka, dok je Wissam već na deset, podebljavši učinak i onim hat-trickom protiv Real Sociedada, ekipe koja je svakako u formi ove sezone.

Ben Yedder je tek posljednji u nizu Monchijeve koncizne metode personaliziranog pristupa svim detaljima igračkog segmenta, ali i karaktera. U pozadini je ove sezone iz Nancyja doveden još jedan mladić, 21-godišnji stoper Clement Lenglet.  Njegovo vrijeme tek dolazi, a hoće li biti „novi Adil Rami“, to će tek pokazati. Ako i ne bude, Monchi je u jedno siguran – u klubu ima prave ljude, a to je preduvjet svih rezultata.

 (Foto: Action Images)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

Wissam Ben YedderMonchi

Ostale Vijesti