REUTERS/Alberto Lingria
REUTERS/Alberto Lingria

Meksiko se probudio i došao na prag prolaska, ali veliki niz ipak je prekinut

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 30.11.22. | 22:00

Meksiko je vodio 2:0 i u tom trenutku trebao mu je još gol za prolazak, jer bi inače ispao zbog žutih kartona. Imali su Meksikanci puno udaraca, šansi, međutim, zabila je Saudijska Arabija i Meksiko prvi put nakon 1978. neće igrati u drugom krugu

Meksiko je bio blizu, nedostajao mu je tek jedan gol da iz izgubljene situacije dođe do osmine finala. Pet poluvremena nisu Meksikanci uspjeli zabiti, a onda su odigrali briljantnih 45+ minuta, poveli 2:0 protiv Saudijske Arabije, taj im rezultat nije bio dovoljan, prošla bi Poljska zbog manje žutih kartona! Ali, da to ne bude tako pobrinuo se Al Dawsari, zabio za 2:1 i Meksiko i Saudijska Arabija su ispali s Mundijala. Saudijci su pobijedili Argentinu, ali nisu uspjeli izboriti prolaz, dok je Meksiko prvi put nakon 1978. ispao u prvom krugu. Otada je Meksiko igrao na 9 od 10 SP-a, svaki put je prolazio dalje, sad nije uspio. Stao je i taj veliki meksički niz.

Fanatični navijači na tribinama, zaglušujuća buka, fanatični igrači na terenu. I jedni i drugi. Saudijska Arabija bila je uoči utakmice bliže prolasku skupine, Meksiku se trebalo štošta poklopiti i na onoj drugoj utakmici. Naravno, uz vlastitu pbojedu. I krenuli su Meksikanci po tu pobjedu, od prve minute bili bolji, opasniji. Odlučniji, svakako. Imao je Herve Renard dosta problema s izostancima, s ozljedama, morao je u 37. minuti zbog ozljede izići i Al Bulayhi. No, prije svega, Meksiko je bio dobar, došao je po svoje, pa što bude.

Već u trećoj minuti bio je Meksiko blizi vodstva, Vega je bio sam pred Al Owaisom, ali je saudijski vratar odlično reagirao i spasio mrežeu. Napadali su Meksikanci, u sedmoj je minuti opet pobjednik bio Al Owais, istrčao je i izbio loptu ispred Martina. Puno je posla imao Al Owais, dok je Ochoa s druge strane bio nezaposlen. Samo je jednom zaprijetio Kanno iz slobodnog udarca, preko gola. Nošeni svojim brojnim navijačimo Meksiko je pritiskao, imao kornere i neke manje opasne pokušaje, poput onoga Pinede u Al Owaisa, ali ni u petom poluvremenu na ovom Mundijalu Meksiko nije zabio gol. Na odmoru se činilo da su Meksikanci jako daleko od prolaska skupine.


Međutim, početak drugog dijela donio je preokret. Prvo je Argentina zabila Poljskoj za 1:0, a onda je nakon kornera zabio Martin u 48. minuti. Sjajno mu je petom dodao Montes. Dao je taj pogodak dodatno gorivo Meksiku, a četiri minute kasnije Lusail je ponovno eksplodirao. Cahvez je pogodio rašlje iz slobodnog udarca s 30-ak metara! I postao prvi meksički igrač koji je od 1966. naovamo zabio gol iz slobodnjaka na SP-u. Velikih 2:0, Poljska je još bježala, ali prednost u gol-razlici se topila. Zabio je Meksiko odmah još jedan gol, ali je poništen zbog zaleđa. No, bio je to tek početak drame, jer u 67. minuti zabila je Argentina Poljskoj za 2:0 i u tom su trenutku Meksiko i Poljska bili potpuno izjednačeni. Da je u tom trenutku završila utakmica Poljska bi prošla dalje zbog manje žutih kartona! Nitko nije očekivao takvu neizvjesnost nakon prvog poluvremena. Da nije Messi promašio kazneni udarac, odnosno da mu Szczesny nije obranio, Meksiko bi u tim trenucima imao bolj gol-razliku i prolaz u osminu finala.


No, nisu Meksikanci čekali da Argentina odradio posao, nastavili su napadati, pucati, sijevalo je često oko Al Owaisa. Chavez je opet pokušao iz slobodnjaka, obranio je opet Al Owais, potom je Pineda pucao pokraj vrata, Lozano je zakasnio na povratnu loptu... Apsolutni triler, zasad ni u jednoj skupini nismo gledali ovako uzbudljiv rasplet. Bila je 87. minuta kad su Meksikanci opet pomislili da su uhvatili 'Boga za bradu'. Antuna je zabio, počeo slaviti, ali opet zaleđe! Al Owais je u nadoknadi opet izluđivao Meksikance, obranio je i slobodni udarac Lozana. Novi korner, ubacivanja, sedam minuta dodanog vremena. Utakmica Argentine i Poljske je završila, sad je jedina meksička šansa za prolaz bio pogodak za 3:0.

No, zabio je u nadoknadi Al Dawsari, smanjio na 1:2 i Poljaci su počeli slaviti. Iako je Meksiku sad jedan gol bio dovoljan da ipak izbori osminu finala. Nije uspio, jedna velika tradicija je prekinuta, Meksiko neće vidjeti osminu finala.

Sve golove s utakmice pogledajte OVDJE.

Saudijska Arabija - Meksiko 1:2

Lusail. Stadion: Lusail. Gledatelja: 84.985.

Sudac: Michael Oliver (Engleska).

SAUDIJSKA ARABIJA (4-4-2): Al Owais - Alganham (od 88.Bahebri), Al Amri, Al Tambakti, Al Bulayhi (od 37.Sharahili) - Al Birakan, Al-Hassan (od 46. Madu), Abdulhamid, Al Dawsari - Al-Shehri (od 62.Alobud), Kanno. Izbornik: Herve Renard.

MEKSIKO (4-2-3-1): Ochoa - Sanchez (od 88. K.Alvarez), Montez, Moreno, Gallardo - E. Alvarez (od 88. Funes Mori), Chavez - Lozano, Pineda (od 77. Rodriguez), Vega (od 46. Antuna) - Martin (od 77.Jimenez). Izbornik: Gerardo Martino.

Strijelci:0:1 - Martin (48., Montes), 0:2 - Chavez (52.), 1:2 - Al Dawsari (90.+6, Bahebri)

Žuti kartoni: Al-Hassan, Al-Shehri, Al Tambakti, Bahebri (Saudijska Arabija); Alvarez (Meksiko)

Crveni kartoni:




Tagovi

meksička nogometna reprezentacijasaudijska nogometna reprezentacijaKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.

Ostale Vijesti