Jurica Galoic/PIXSELL
Jurica Galoic/PIXSELL

Mateo Marić za Germanijak: "Slažem se s bratovom izjavom, a ostatak obitelji nam nije rekao za koga će navijati"

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 16.02.24. | 08:01

U subotu na riječkoj Rujevici (15 sati) susrest će se dvije momčadi koje su u najboljoj formi ovog proljeća, ali i dva brata. Iskusniji Mirko Marić vratio se u HNL nakon tri i pol godine, a mlađi Mateo Marić kapetan je Lokomotive. Nakon što smo prije nekoliko dana porazgovarali s Mirkom Marićem, intervju za Germanijak dao je i Mateo Marić...

Nakon odličnog završetka 2023. (remi s Hajdukom i 4-0 pobjeda nad Istrom 1961), te sjajnog otvaranja 2024. (gostujuće pobjede protiv Dinama i Gorice te domaći remiji s Varaždinom i Dinamom), porazgovarali smo s Mateom Marićem, kapetanom najmlađe momčadi HNL-a koju očekuje gostovanje kod lidera prvenstva Rijeke, ali i susret sa starijim bratom Mirkom Marićem.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Marić je na Kajzericu stigao početkom 2021. iz Širokog Brijega kao 22-godišnji veznjak. Marić se od tada prometnuo ne samo u standardnog člana Lokomotivine prve momčadi, već i kapetana te nositelja Lokomotivine igre. Marić je za Lokomotivu u ovih više od tri godine upisao 110 nastupa zabivši pritom sedam pogodaka uz šest asistencija.

"Početak je bio najteži. Došao sam u trenutku kada je Lokomotiva bila predzadnja na tablici. Stanje je bilo dosta neugodno. Trebalo mi je vremena da se priviknem na momčad i novi grad. Po dolasku u klub selio sam se po raznim pozicijama. Na ljeto 2021. na klupu je sjeo trener Silvijo Čabraja, prihvatio me i počeo vjerovati u mene. Stekli smo međusobno povjerenje. Kasnije mi je dao i kapetansku traku. Zahvalan sam mu na svemu", rekao nam je Marić i nastavio:

"Što se tiče rezultata cijele momčadi, s njima sam u globalu jako zadovoljan. U posljednje tri sezone držimo sredinu ljestvice. U posljednje dvije bili smo blizu mjestu koje vodi u Europu. Nismo uspjeli, ali nadam se da ove hoćemo".

Sjajni rezultati Lokomotive na kraju 2023. i 2024., posebno u utakmicama protiv Hajduka i dva puta Dinama, prometnuli su zagrebački sastav u legitimnog kandidata za to četvrto mjesto koje iduće sezone vjerojatno vodi u Europsko natjecanje. Uz to, Lokomotiva je sudionik četvrtfinala Kupa...

"Možda smo iznenadili javnost, ali ne i sebe. Mi igrači i stručni stožer među sobom uvijek smo govorili kako imamo ambicije napasti Europu ako nam se pruži takva šansa. Nakon posljednjih rezultata šanse su nam porasle. Pružila nam se ta šansa i nadam se da ćemo je iskoristiti. Svjesni smo svoje kvalitete i vjerujem kako ćemo se do samoga kraja ravnopravno boriti za četvrto mjesto s ostalim konkurentima za tu poziciju".

Iako ima 25 godina, Marić je među najiskusnijima u redovima Lokomotive, igrač sa više od 110 nastupa za klub...

"Lokomotiva je najmlađa momčad lige, a možda još više od mene mladim igračima svojim savjetima i iskustvom pomažu Marin Leovac, Duje Čop, Karlo Bartolec, a nemojmo zaboraviti na Krunoslava Hendiju. Ovim putem moram pohvaliti svoje mlađe suigrače. Upijaju sve što im se kaže, svjesni su da je pred njima ogromna prilika. Klub im daje šansu i povjerenje, a oni to vraćaju svojim pristupom na treninzima i na terenu. Poručio bih im da nastave raditi na treninzima kao i do sada, a s vremenom će i oni sami preuzeti veću odgovornost i ulogu lidera unutar momčadi".

Kao šlag na kraju ostavili smo iduću utakmicu Lokomotive, gostovanje kod lidera prvenstva Rijeke na Rujevici. Za Rijeku se u javnosti govori kako je riječ o jedinoj momčadi lige koja igra ljepše od Lokomotive..

"Haha, to prepuštam javnosti neka prosudi. O kvaliteti Rijeke svjedoče njeni rezultati. Godinu su otvorili sa sve četiri pobjede i posebno dobro igraju na domaćem terenu. Rujevica je u ovom trenutku možda i najnezgodinije gostovanje u ligi. Očekujem dobru i otvorenu utakmicu, a mi se svakako možemo nadati pozitivnom rezultatu. Mi u svaku utakmicu ulazimo s ambicijom osvajanja tri boda".

Poznato je da je Mateo Marić mlađi brat Mirka Marića koji se nedavno iz Italije vratio u HNL. I Marić stariji je dio svoje karijere proveo u dresu Lokomotive, kao posuđeni igrač Dinama, a sada se u domaći nogomet vratio nakon tri i pol godišnje epizode u HNL-u.

Novi napadač Rijeke je u nedavnom intervjuu za Germanijak izjavio kako u međusobnom susretu protiv brata - "neće biti popusta"

"Slažem se s njegovom izjavom. Ovo je sportsko natjecanje i nadmetanje. Na terenu nismo braća", govori nam kroz smjeh Mateo Marić i nastavlja: "Ali bitno je da sve prođe u fer nadmetanju i uz uzajamno poštovanje".

Mirko je tada izjavio kako na utakmicu dolazi cijela obitelj. Zna li se za koga će navijati?

"Svi se čujemo svakodnevno. Pitao sam ih za koga će navijati. Nisu mi odgovorili. Neće im biti lagano, siguran sam u to", zaključio je ovaj naš razgovor Lokomotivin kapetan.





 


 



 


Tagovi

Mirko MarićMateo MarićLokomotiva ZagrebNK LokomotivaHNK RijekaHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti