Sanjin Strukić/Pixsell
Sanjin Strukić/Pixsell

Marko Rog stiže na posudbu do kraja godine! Odličan igrač, sjajan dečko, ali, što on može donijeti Dinamu?

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 09.02.24. | 12:45

Rog neće igrati prije kraja ožujka, a pitanje je koliko će mu trebati da dođe u formu nakon teških ozljeda. A pritom, u Dinamu mora dobiti strpljenje i šansu. Imaju li Modri vremena i mjesta za Roga?

Eto, još jedan veliki preokret Dinamova prijelaznog roka. Još u četvrtak navečer dobili smo informaciju da je Marko Rog i dalje na čekanju, da tu nema velikih pomaka, da u Dinamu dvoje hoće li ga ili neće dovesti. A onda je petak donio novosti, sve je dogovoreno i Marko Rog stiže u Maksimir iz Cagliarija na posudbu do kraja kalendarske godine. Kako doznajemo, zasad u ugovoru ne postoji opcija otkupa, što ne znači da se klubovi neće vremenom dogovoriti da Rog za stalno dođe u Dinamo.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Marko Rog je odličan igrač, vrhunski karakter, sjajan dečko! Jedan od najboljih, koje smo upoznali u Dinamu, igrački, bio je Olmo prije Olma, privatno, jedan od onih, koje bi svaka majka za zeta, a svaki bi trener dao sve da može imati takvoga u svlačionici. Rijetko tko je tako dominantno kao on 'razmontirao' Hajduk na Poljudu u onoj 4-0 pobjedi Dinama, rijetko tko je bio tako miran uoči velikog transfera i tako malo inzistirao na odlasku i toliko zahvalan i ponosan što igra u Dinamu. Ni kad se pojavio Napoli, ni tada Rog nije htio ići, odnosno, tražio je da ostane do kraja kvalifikacija za Ligu prvaka. Oprostio se u Salzburgu, odigrao još jednu zapaženu utakmicu, a Dinamo se probio među elitu. Tada je Rog igrao, vjerojatno, svoj najbolji nogomet u karijeri i prava je šteta što nije ostao još godinu dana u Dinamu, a još veća što su ga napale ozljede, triput je bio na operaciji koljena i, zapravo, nakon te 2016. njegova je karijera krenula u neželjenom smjeru. S ponekim bljeskom i nadom da će se vratiti na staru stazu.

Sad ga je Dinamo odlučio vratiti u Maksimir. I predstavit će to neki u Dinamu kao veliku pobjedu, kao odličan odgovor na Marka Pjacu, Ivana Perišića i Josipa Brekala. Kao svojevrsno iskupljenje za te poteze, koje su neki nazvali propustima (mislimo na Pjacu i Brekala), iako se i o tome može raspravljati. Ali, najviše se može raspravljati o tome što Dinamu može donijeti Marko Rog? I je li njegov dolazak logičan potez u ovom trenutku?

Moramo priznati, pričali smo s mnogima, koji su iznenađeni tim Dinamovim potezom. Prvo, Rog stiže ozlijeđen. Nakon treće operacije koljena! Nije igrao od svibnja prošle godine, na terenu bi mogao, i to u treningu, biti tek u ožujku, s obzirom na dulju stanku u konkurenciji za utakmicu teško prije travnja. Nešto kao Perišić, reći ćete? Otprilike, ali Rogova je situacija još teža. On, dakle, nije igrao od svibnja, njemu je ovo već treća takva ozljeda, uz još neke koje je imao. Koliko će takvom igraču trebati da dođe na neku ozbiljnu razinu i da može biti koristan? Daj Bože odmah, ali, realnost je drugačija.

Osim toga, zašto bi Dinamo trebao gledati Hajduk i bilokoga drugoga i tražiti 'svog Perišića', Modri bi trebali imati svoj put i svoju viziju, ali ona im, nekako, u zadnje vrijeme šteka. Ne razmišljaju dugoročno, već stihijski, Roga su odlučili uzeti kad se pojavila mogućnost njegova odlaska u Rijeku. "Samo da i on ne ode u Rijeku, kao Pjaca, što ako tamo proigra?", kao da su se tom mišlju vodili oni, koji su inzistirali na Rogov povratak u Dinamo. A kako doznajemo, nisu baš svi jednoglasni po tom pitanju.

Marko Rog je predobar igrač, prejako ime da bi došao u Dinamu samo sjediti na klupi. Ako dolazi da bi oživio karijeru, znači da mu treba strpljenje kluba, da mu treba vrijeme i mjesto u momčadi. U redu, poznavajući ga, taj njegov pravi karakter, neće Rog 'poludjeti' ako bude i zamjena, ako neko vrijeme nakon povratka na teren bude i na klupi. Međutim, sama logika, poštenje prema tom dečku, sugerira da dolazi u Dinamo igrati. I da će mu Dinamo izaći ususret minutažom i ulogom u momčadi. Polivalentan je Rog, može igrati gotovo sve pozicije u veznom redu, na krilima pa čak, u nuždi, i u napadu, ali igrač takvog pedigrea, ne bi ipak trebao samo 'krpati rupe' i pokrivati baš sve pozicije. Uostalom, pitanje je, još jednom, u kakvom će fizičkom stanju biti kad se vrati.

Drugo, Dinamo sad ima puno igrača baš na tim pozicijama. A još neki mlađi čekaju priliku. Kakav je plan s Vrbančićem, Čaićem, Šuntom..., planira li se na ljeto transfer Baturine i(li) Bulata, kakav će biti status Ademija i Mišića? Problem je što nitko u Maksimiru u ovom trenu ne zna odgovor na ta pitanja, kao što bi teško itko objasnio s kojom idejom dovode 28-godišnjeg Roga? Koji u borbi za naslov teško možda išta pomoći, a pitanje je hoće li i od ljeta biti pravi?



Tagovi

Marko RogGNK DinamoHNLCagliariHrvatska nogometna ligaZimski prijelazni rok 2024.

Ostale Vijesti