Louafi Larbi/Action Images
Louafi Larbi/Action Images

Mancini i Talijani, spavate li mirno? Afrička reprezentacija ne zna za poraz 31 utakmicu u nizu

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 13.10.21. | 07:10

No, još uvijek nisu sigurni putnici u posljednju rundu afričkih kvalifikacija.

U polufinalu Lige nacija reprezentacija Španjolske nadvisila je Italiju s 2:1 i tako prekinula seriju Azzurra od 37 utakmica bez poraza. Italija se domaćim remijem protiv Bugarske početkom rujna izjednačila s Brazilom i Španjolskom na vrhu ljestvice reprezentacija kada je riječ o broju uzastopnih utakmica bez poraza. Potom je protiv Švicarske postavila rekord, a onda ga je i protiv Litve učvrstila.

Španjolska je na San Siru prekinula tu ludu seriju Italije ostvarenu u eri Roberta Mancinija, seriju koja se činila da će dugo ostati neugrožena. No, reprezentacija Alžira u međuvremenu je sa 6:1 i 4:0 nadvisila Niger u afričkim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo i skočila na četvrto mjesto reprezentacija po broju uzastopnih utakmica bez poraza. Iako statistika bilježi da je Alžir posljednji poraz upisao prije dvije godine od Maroka u kvalifikacijama za Afričko prvenstvo, treba napomenuti da je to riječ o natjecanju na kojem smiju sudjelovati isključivo igrači koji igraju u afričkim nogometnim klubovima. To je, recimo, kao da Hrvatska izgubi utakmicu u kojoj pravo nastupa imaju isključio igrači koji igraju u HNL-u.

Posljednji poraz A selekcija Alžira je tako upisala 16. listopada 2018. u kvalifikacijama za Afrički kup nacija, pravo prvenstvo Afrike, kojeg su Alžirci potom i osvojili svladavši u finalu reprezentaciju Senegala 1:0 i stigli do druge titule najbolje momčadi kontinenta u povijesti. Ukupna serija utakmica bez poraza reprezentacije koju vodi domaći stručnjak Djamel Belmadi sada je 31 utakmicu te je Alžir skočio na diobu četvrtog mjesta s reprezentacijom Argentine kada je riječ o broju uzastopnih utakmica bez poraza. Brazil i Španjolska sada Pustinjskim lisicama bježe četiri utakmice, a Talijani šest....

Alžir je u međuvremenu upisao 24 pobjede i sedam remija. Iako Alžir u tom periodu nije igrao protiv reprezentacija iz svjetskoga vrha, svladao je jake afričke reprezentacije poput Senegala triput, Tunisa, Malija i Nigerije dvaput, Senegala jednom, a u prijateljskoj utakmici nadvisili su i Kolumbiju 3:0.

Do 31. pobjede Alžirci su stigli sinoć, s 4:0 nadvisili su slabi Niger kojeg su nekoliko dana ranije razbili 6:1. Golove za Pustinjske lisice zabili su Mahrez iz fantastičnog slobodnog udarca (VIDEO) i Mandi u prvom dijelu te Bencancer i Bounedjah u nastavku utakmice. Međutim, Alžir nije siguran putnik ne samo na Svjetsko prvenstvo 2022 nego i u posljednju rundu kvalifikacija. Naime, nakon četiri kola druge runde, Alžir i Burkina Faso imaju 10 bodova s obzirom na to da je dvoboj u Burkini Faso završio 1:1. Obje reprezentacije u idućem kolu igraju protiv reprezentacija koje bi trebale pobijediti (Džibuti i Niger), a onda u posljednjem kolu u Alžiru igraju izravni dvoboj za plasman u treću rundu kvalifikacija...

Alžir ima bolju gol razliku i u toj utakmici im je dovoljan remi, no nogomet je pisao i čudnije priče... Možda Alžir upiše prvi poraz nakon 32 utakmice i propusti kvalificirati se na Svjetsko prvenstvo 2022.



Tagovi

alžirska nogometna reprezentacijaKvalifikacije za Svjetsko prvenstvokvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022. godine

Ostale Vijesti