Reuters/Jason Cairnduff
Reuters/Jason Cairnduff

Man. City i Arsenal postali 'taoci' nadmudrivanja Pepa i Artete, remi u derbiju najviše razgalio - Liverpool!

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 31.03.24. | 19:20

Ogled bi u potpunosti pripao Cityju kada bi se u nogometu rezultatski valorizirao posjed lopte. Izuzev toga, utakmica je bila sadržajno skromna.

Dvije najlepršavije momčadi Premier lige garantirale su zavodljiv uskršnji nogomet na Etihadu. To je, u stvarnosti, tako bilo samo na papiru. Man. City i Arsenal postali su 'taoci' svojih trenera i na koncu se veliki derbi engleskog nogometa pretvorio u lijeno i uspavano nadmudrivanje Pepa Guardiole i Mikela Artete koje je završeno s nula – nula...

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Nevjerojatno je bilo pratiti nemoć Arsenala u uvodnih 45 minuta okršaja na Etihadu. I teško je bilo dokučiti što je to Mikel Arteta zahtijevao od svojih igrača u trenucima kada je City kretao u izgradnju napada. Građani su suviše jednostavno prenosili loptu u suparničku polovicu i pronalazili slobodne igrače u praznim džepovima terena, a čemu je pomogao pritisak ili bolje rečeno pokušaj visokog pritiska Arsenala. Gostujući igrači su redovito bili dva, tri metra predaleko od protivnika. Djelovalo je kao da Topnici prijeteći vade revolver iz holtera i onda ga odmah vrate – niti su izlazili u svoj karakteristični presing niti su sjedili u niskom bloku. Odlučili su se za po sebe najgoru varijantu u kojoj su napola stiskali, što su tehnički dotjerani domaći igrači relativno jednostavno kažnjavali i gradili napade.

Vjerojatno bi za goste bilo bolje da su, ako je već postojala bojazan oko bijega igrača Cityja iza njihovih leđa, odlučili povući iza centra i tako natjerati Guardioline trupe na više kretnji i križanja kako bi si stvorili prostora. Ovako je to djelovalo uspaničeno, pomalo plašljivo i – neuigrano.

Ali i ono bitnije – efikasno. Jer na kraju su zatvorili sve pokušaje Građana.

Nije da je City nešto naročito kapitalizirao očiglednu prednost u posjedovanju lopte. Štoviše, najbolju priliku prvog poluvremena imao je Nathan Ake koji se je izborio prostor nakon kornera, ali onda iz blizine i mekano pucao ravno u vratara Rayu. Zbilo se to u 15. minuti, a 11 minuta kasnije isti igrač je zbog ozljede morao napustiti igru pa je na njegovo mjesto ušao Rico Lewis.

Prvo poluvrijeme bi, dakle, u potpunosti pripalo Cityju kada bi se u nogometu rezultatski valorizirao posjed lopte. Izuzev toga, utakmica je bila sadržajno skromna.

Od drugog su poluvremena bila velika očekivanja, ali sve je ostalo samo na željama i pozdravima. U novom taktičkom nadmudrivanju Pepa i Artete najveći su gubitnici ispali – gledatelji. City je ponovno imao inicijativu, a sasvim su se razbudili nakon 60. minute kada su u igru ušli dribleri Jack Grealish i Jeremy Doku koji su svojim karakteristikama razdrmali utakmicu, ali sve je i dalje uglavnom bilo na početnim postavkama – City je napadao, a Arsenal sve snage usmjerio na blokiranje tih napada.

Do kraja ogleda se utakmica malo otvorila, linije obje momčadi su se razvukle pa su se i stvarale prilike. Haaland je imao jednu nakon kornera, Trossard iz kontranapada, a na koncu je susret okončan 'nulom', čemu su se najviše razveselili u Liverpoolovom taboru koji je nakon derbija na Etihadu preuzeo vrh!

U ovom bodu Građana sudjelovao je i hrvatski dvojac – Josip Gvardiol igrao je cijeli susret dok je Mateo Kovačić izašao u 61. minuti. Gvardiol je ponovno zaigrao na lijevom boku i odradio je vrhunski posao. Često je sudjelovao u izgradnji napada, pridodavao se i Fodenu, kasnije i Grealishu. Najveći posao odradio je, međutim, u obrambenom dijelu. Imao je za zadatak obraniti Citijev lijevi bok od ponajboljeg igrača Arsenala – Bukaya Sake i taj posao je odradio vrhunski. Imao je par netočnih dodavanja, ali bez ikakvog pretjerivanja bio je jedan od najboljih pojedinaca utakmice.

Kovačić je, pak, imao dosta dodira s loptom, nudio se i razigravao, ali nije uspijevao stvarati višak svojim trademark prvim korakom. Korektno, ali ništa više od toga.

Man. City – Arsenal 0-0

Stadion: Etihad. Sudac: Anthony Taylor.



Tagovi

Premier ligaManchester CityArsenalPep GuardiolaMikel Arteta

Ostale Vijesti