Reuters
Reuters

Ludnica posljednjeg kola: Palmeiras ima zicer za titulu, Atletico vjeruje u čudo, velikani strepe za ostanak

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 06.12.23. | 21:41

Brazilska Serie: Verdao na bod do odbrane naslova, Bahia na pragu ispadanja, nisu sigurni ni Vacco da Gama i Santos.

Kulminacije superzanimljive sezone u Brasileirau dostiže točku ključanja noćas u 1.30 kada se igraju utakmice posljednjeg, 38. kola Serie A. Najveća groznica vlada u zelenom dijelu Sao Paula. Palmeiras je pred obranom naslova, devetim trofejem za Abela Ferreiru na klupi lidera u tri i pol godine. Atletico Mineiro je klub koji je u najboljoj formi, vezao je četiri pobjede. Hulk i društvo moraju juriti i gol-razliku u Salvadoru protiv Bahije, uz poraz Palmeirasa.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Naime, u slučaju istog broja bodova, prvi kriterij je broj pobjeda, a onda gol-razlika. Flamengo ima samo teoretske šanse, dok je burno i u borbi za opstanak. Bahija je najugroženija, a i nekadašnji prvaci Južne Amerike, Vasco da Gama i Santos, strepe pred posljednjih 90 minuta.

Plasman u Copa Libertadores osigurali su Palmeiras, Atletico Mineiro, Flamengo, Gremio, Botafogo, Bragantino, Fluminense kao prvak Južne Amerike i Sao Paulo kao pobjednik Kupa Brazila.

BORBA ZA NASLOV

PALMEIRAS (69 BODOVA, 20 POBJEDA I GOL-RAZLIKA +31)

ATLETICO MINEIRO (66 BODOVA, 19 POBJEDA I GOL-RAZLIKA +23)

FLAMENGO (66 BODOVA, 19 POBJEDA I GOL-RAZLIKA +15)

Ako Palmeiras odigra neriješeno u Belo Horizonteu protiv Ronaldovog Cruzeira, obranit će titulu, 12. u povijesti kluba, četvrtu u ovom stoljeću. Domaćin nije bez motiva. Osigurao je opstanak u prošlom kolu, na mjestu je koje vodi u Copa Sudamericanu, a na njemu će i ostati u slučaju da Santos ne pobijedi Fortalezu. Bodom u ovom dvoboju bili bi zadovoljni i jedni i drugi.

Flamengo ima za čak 16 pogodaka slabiju gol-razliku od Palmeirasa, pa je jedini rival Verdaou za titulu Atletico Mineiro koji čeka poraz Palmeirasa u Belo Horizonteu i pobjedu s velikom razlikom u Salvadoru protiv “davljenika” Bahije, što nije najrealniji scenarij. Razlika je čak osam golova za momčad Abela Ferreire. Portugalski trener ima kompletnu momčad na raspolaganju. Jedino je urugvajski lijevi bek Piquerez pod upitnikom zbog blaže ozljede.

Ovo bi mogao biti posljednji susret na klupi Verdaa za Ferreiru, koji je na meti bogatog katarskog Al Sada. Poslije dvoboja s Fluminenseom, trofejni stručnjak je rekao kako nije još odlučio o budućnosti, ali njegova sudbina na klupi aktualnog i vjerojatnog budućeg prvaka još nije poznata.

BORBA ZA COPA SUDAMERICANU

CRUZEIRO (46 BODOVA, 11 POBJEDA I GOL-RAZLIKA +3)

SANTOS (43 BODOVA, 11 POBJEDA I GOL-RAZLIKA -11)

Cruzeiru bod protiv Palmeirasa donosi plasman u drugo po jačini natjecanje u Južnoj Americi. U slučaju poraza Ronaldovog kluba, Santos, koji se bori za ostanak, imao bi šansu za međunarodno natjecanje ako pobijedi Fortalezu koja igra za prestiž. Obje momčadi, Cruzeiro i Santos, imale bi po 46 bodova, ali momčad koju su proslavili Pele, Neymar i Robinho bi bila bolje plasirana zbog jedne pobjede više.

BORBA ZA OSTANAK

BAHIA (41 BOD, 11 POBJEDA, GOL-RAZLIKA -6)

VASCO DA GAMA (42 BODA, 11 POBJEDA, GOL-RAZLIKA -11)

SANTOS (43 BODA, 11 POBJEDA, GOL-RAZLIKA -24)

Novi članovi Serije B su Amerika Mineiro, Goias i Coritiba. Bahia će teško do ostanka. Ima bod manje od Vasco da Game i i teškog protivnika u posljednjem kolu, drugoplasirani Atletico Mineiro koji se nada naslovu. Bod bi bio dovoljan za ostanak, ako Vasco da Gama izgubi na svojem terenu od Bragantina. Bikovi su sigurni u Copi Libertadores. Ni Santos nije siguran. Ima najgoru gol-razliku u odnosu na dva konkurenta za ostanak, ali i dva boda više od Bahije, odnosno bod od Vasca. S remijem bi bio siguran, samo ako Bahia ne pobijedi Atletico. Santos ispada i ako izgubi od Fortaleze u Sao Paulu, a Bahija pobijedi i Vasco da Gama odigra neriješeno.



Tagovi

brazilska Serie APalmeiras

Ostale Vijesti