Goran Stanzl/PIXSELL
Goran Stanzl/PIXSELL

Livaković heroj: Dinamo izborio europsko-proljeće, ne i nokaut fazu Europske lige (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 25.11.21. | 20:47

Dinamo je odigrao jako dobro prvo poluvrijeme, primio je gol u sudačkoj nadoknadi, a onda je u drugom dijelu Genk bio bliže pobjedi.

Dinamo i Genk remizirali su na Maksimiru 1:1. Ovim remijem Dinamo je osigurao plasman u nokautfazu Konferencijske lige, a za drugu fazu Europske lige morat će u posljednjem kolu osvojiti najmanje bod u Londonu protiv sigurnog West Hama ili se nadati da Genk neće na domaćem terenu pobijediti Rapid.

Dinamo je odigrao jako dobro provo poluvrijeme, u 35. je stigao do prednosti pogotkom Luke Menala, no Ike Ugbo je pred odlazak na odmor izjednačio. Plavi su u nastavku bili rezerviraniji, a u samoj završnici utakmice Dominik Livaković je s dvije lijepe reakcije spasio Dinamo i omogućio mu dva boda prednosti pred posljednje kolo koje se igra 9. prosinca u 21 sat.

Damir Krznar krenuo je u svojoj klasičnoj 4-2-3-1 formaciji, s rekonvalescentom Arijanom Ademijem u veznom redu, Lukom Ivanušecom na poziciji ‘desetke’, a desno krilo zauzeo je Luka Menalo, dok je Bruno Petković gurnut u sam vrh napada. John van den Brom bio je prisiljen zaigrati bez svojeg prvog napadača Johna Onuachua, koji se ozlijedio prije utakmice, a njegovu poziciju preuzeo je Ike Ugbo.

Zanimljivo, u prvom dijelu golove su zabila dva ‘jockera’. Luka Menalo probio je obranu gostiju golom u 35. nakon sjajne lopte ‘preko cijelog terena’ Kevina Theophilea (VIDEO), a Ugbo je izjednačio pred odlazak na odmor, kada je, nakon ubacivanja iz kornera, primio loptu u Dinamovom kaznenom prostoru i od grede zakucao loptu iza leđa Dominka Livakovića (VIDEO).

Obje momčadi u utakmicu su ušle oprezno. Krznar je najavio strpljivu i čvrstu igru, a tako se Dinamo i postavio. Igralo se pretežito na sredini terena, Genk je najviše svojih napada orijentirao na lijevu stranu, a Dinamo se orijentirao na tranziciju ili gađanje Brune Petkovića dugim loptama.

Menalo se našao u nekoliko dobrih prigoda, prvoj u 17. minuti kada je pucao ravno u Maartena Vandevoordta, a onda i u 35. kada je pobjegao obrani Genka i sjajno realizirao još sjajniju asistenciju Theophilea.

Nakon pogotka Dinamo je ubacio u višu brzinu, igralo se sa sve manje rizika i činilo se kako bi Dinamo na odmor mogao otići i s dva pogotka prednosti. U prilog je išao i rezultat iz Beča, a onda je taman pred odlaska na odmor, Ugbo efektno zabio od prečke za 1:1 nakon ubacivanja Hrošovskog iz kornera.

Obje momčadi u prvih 45 minuta imale su po jedan udarac u suparnički okvir i jedan postignuti pogodak. No, Dinamo je ukupno bio opasnija momčad i ostao je žal jer se na odmor nije otišlo s prednosti...

Dinamo je nastavio s dobrom igrom iz prvog dijela i u nastavku, Krznarova momčad u potpunosti je preuzela posjed, u trenucima je imala i 70 posto vremena loptu u svojim nogama, a Genk se fokusirao isključivo na kontranapade.

Dinamo je dva put zaprijetio preko desne strane, prvo je Menalo, a onda i Ivanušec poslao oštru loptu na peterac, ali obrana Genka u oba navrata otklonila opasnost. Što je utakmica više odmicala kraju, to je Genk postajao opasniji i konkretniji te je Krznar bio primoran mijenjati. Umjesto Menala ušao je Dario Špikić, Amer Gojak ušao je umjesto 'ratnika' Ademija, a Oršića je zamijenio Komen Andrić, što je značilo da se Petković povukao na 'desetku'.

No, to nije pomoglo Dinamu. Što se dvoboj više približavao kraju to je momčad Dinama bila nervoznija, a Genk je postao odvažniji. Theo Bongonda prvo je s pet metara tijelom pucao kraj gola, a onda je belgijski sastav u 86. imao dvije matne šanse! Paintsil je izašao sam na Livakovića, no hrvatska jedinca je obranila zicer, kao i udarac Bonognde iz drugog pokušaja. Dinamo je u završnici dvoboja mogao ostati bez boda!

Plavi su u završnici dvaput zaprijetili preko Amera Gojaka, jednom je BiH reprezentativac probao iskosa iznenaditi Vandevoordta, a drugi put je pucao ravno u vratara belgijskog sastava.

5. kolo skupine H:

Dinamo - Genk 1:1

Rapid Beč - West Ham 0:2



Tagovi

Dinamo ZagrebGNK DinamoGenkEuropska ligaLuka MenaloKevin Theophile-Catherine

Ostale Vijesti