Milan Sabic/PIXSELL
Milan Sabic/PIXSELL

Livaja postigao golova koliko i ostalih šest napadača Hajduka

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 20.10.21. | 11:02

Trećina postignutih golova Bijelih djelo su hrvatskog reprezentativca

Nakon Hajdukovog poraza u Šibeniku kao glavni razlog za gubitak bodova označena je velika neefikasnost Splićana. Propustili su nekoliko izglednih prigoda na početku utakmice dok je na semaforu stajao početni rezultat, a još su bolje prigode imali u drugom poluvremenu kod vodstva domaćih 1:0. Promašivali su Biuk, Diamantakos, Simić, Katić i najviše mladi Ljubičić, kako je rekao trener Hajduka Gustafsson bio je to „jedan od dana u kojem ne uspijete ubaciti loptu u mrežu pa izgubite utakmicu“.

Točno je Šveđanin pojasnio zbivanja na Šubićevcu, uz dodatak da njegovi igrači nisu imali dovoljno vještine i znanja da iskoriste brojne prigode. Mi ćemo napomenuti da Splićani nisu imali sreće u nekim situacijama, ali švedski trener o sreći nije rekao ni riječ. Smatrajući valjda da su te prigode morale biti iskorištene, što bi vjerojatno i bile da je Marko Livaja umjesto u loži bio na travnjaku Šubićevca.

Malo ćemo o brojkama, Hajduk na popisu prve momčadi istaknutom na službenoj stranici kluba ima ukupno sedam napadača. U ovoj sezoni daleko najbolji učinak ima Livaja, postigao je sedam od ukupno 16 Hajdukovih golova u HNL-u, dakle 43 posto. Zbrojeno u svim natjecanjima Splićani su mrežu zatresli 21 put što znači da je Livaja zabio točno trećinu golova Bijelih.

Što je napravilo ostalih šest napadača?

Slovenac Jan Mlakar sezonu je otvorio odlično, dva gola Lokomotivi u prvom kolu dala su naslutiti da je na Poljud stiglo ozbiljno pojačanje. Ipak, Mlakar je samo još jednom zatresao protivničku mrežu, još tamo 7. kolovoza u gostima kod Gorice. U Šibeniku nije igrao zbog lakše ozljede, ali zabrinjava što već dugo ne zna za pogodak. Čak ni ne ulazi u prigode za pogodak, što je još veći problem. Odigrao je ove sezone ukupno 883 minute u svim natjecanjima.

Mladi Marin Ljubičić je također na učinku od tri gola, prva dva je postigao u pobjedi protiv Tobola 2:0, trećeg zabio u Kup pobjedi protiv Primorca iz Biograda. Nedjelju u Šibeniku bi najradije zaboravio, četiri puta se našao u prigodi, ali nije uspio prevariti domaćeg vratara Rogića. Sjećamo se da je još tamo u prvom kolu kod Lokomotive u završnici utakmice propustio veliku prigodu za pobjedu, taj ga je promašaj teško pogodio. Međutim, za 19-godišnjaka je najvažnije da dolazi u prigode, pitanje je vremena kada će mu se otvoriti. I nije zanemarivo, odigrao je ukupno 519 minuta ove sezone, znatno manje od Mlakara.

Grčki napadač Dimitrios Diamantakos u rubrici golova ima čvrstu nulu, upisao je ove sezone samo šest nastupa, ukupno 165 minuta. Najbliži pogotku bio je u nedjelju protiv Šibenika, pred kraj prvog poluvremena udaraca glavom odlično je obranio Rogić. Realno, Grk je već od ranije otpisan, nije pokazao puno toga u 14 mjeseci otkad je u Hajduku. Sad je u Šibeniku dobio priliku u izostanku Livaje i Mlakara, a na račun dva gola u prijateljskoj utakmici u Zadru. Dojam je da do nove prilike da zaigra neće doći tako brzo.

Samuel Eduok je ove sezone odigrao samo 108 minuta u četiri nastupa, dovoljno za jedini gol u prvenstvenoj pobjedi protiv Šibenika. Trenutno je ozlijeđen, neće ga biti još nekoliko mjeseci i malo će u budućnosti donijeti koristi Hajduku.

A kakve će koristi Splićani imati od iskusnog Šveđanina Alexandra Kačaniklića tek treba vidjeti. Dugo se ovog ljeta čekao njegov oporavak nakon operacije tetiva. Vratio se u rujnu i do sada upisao pet nastupa, ukupno 209 minuta. Brojke su mu još na nuli, njegova pozicija je iza napadača, ali još nema asistencija, kamoli golova u njegovoj statistici. Možda s njim treba biti strpljiv, ugovor ga s Hajdukom veže sve do ljeta 2024. godine. Ono što je do sada pokazao nije vrijedno posebne pozornosti.

Posljednji na listi Hajdukovih napadača je mladi Stipe Biuk, nedvojbeno najveći talent u momčadi Jensa Gustafssona. Međutim, ove sezone još nije pretvorio talent u konkretan učinak, nije postigao gol, nema asistencija. Na terenu je proveo 667 minuta u ukupno 11 nastupa, niti jednu utakmicu nije odigrao svih 90 minuta. U nedjelju je u Šibeniku na početku utakmice podsjetio o kakvom se potencijalu radi, našao se u dvije prilike, ali kako je utakmica odmicala bio je sve neprimjetniji.

Da zaključimo, Marko Livaja je ove sezone postigao sedam golova, jednako toliko postigla su ostala šestorica napadača Hajduka (Mlakar 3, Ljubićić 3, Eduok 1). To su čiste i jasne brojke, želi li Hajduk biti konkurentan za vrh ljestvice morati će se Livaji na ljestvici strijelaca priključiti netko od suigrača. Vidjeli smo u Šibeniku da se i bez najboljeg igrača i strijelca hajdukovci mogu naći u prigodama, ali treba im vještine i znanja koje zasad pokazuje jedino Livaja.

Piše: Vedran Pavičić


Tagovi

Marko LivajaJan MlakarMarin LjubičićDimitrios DiamantakosDimitris DiamantakosSamuel Emem EduokAlexander KačaniklićStipe BiukHajduk

Ostale Vijesti