Reuters
Reuters

Lige 'ispod radara': Feyenoord, Benfica, Celtic i Galatasaray u prednosti pred najvećim rivalima, zanimljivo u Belgiji, dobra situacija za Jovićevića i Đuraseka

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 31.03.23. | 08:27

Nakon što smo analizirali stanje u Ligama petice, bacili smo pogled i na preostalih šest europskih liga koje često prođu 'ispod radara'.

JUPILER PRO LEAGUE (Belgija)

U prvenstvu Belgije ostala su još četiri kola prije nego što će se liga razdvojiti na Ligu za prvaka, koja sadrži četiri momčadi i Ligu za Kongferencijsku ligu, koja također broji četiri kluba. U Ligi za prvaka sigurni su vodeći Genk koji je s dva osvojena boda u posljednja tri kola ispustio 10 bodova prednosti pred Royal Union St. Gilloiseom. Sada ih ima tek tri više. Siguran u toj ligi je i Antwerpeen, a za četvrto mjesto bore se Gent (51 bod), Club Brugge (49), Westerlo (48), St. Liege (46), a teoretske šanse još ima osmi Anderlecht (42).

U borbi za ostanak je nekoliko klubova, najlošije stoji Seraing, a tek nešto bolje Oostende i Waregem.

EREDIVISIE (Nizozemska)

U Nizozemskoj Feyenoord igra u strašnoj formi, ima šest bodova prednosti ispred Ajaxa (kojeg je svladao u posljednjem prvenstvenom kolu u Amsterdamu) te osam više od PSV-a i AZ Alkmaara. Iako sva tri preostala člana velike četvorke još mogu do naslova, realno je za očekivati da će se titula vratiti u Rotterdam, dok preostalm trima klubovima predstoji borba za drugo mjesto u Ligi prvaka.

Na dnu je situacija nepovoljna po Cambuur i Groningen, dok se Emmen nalazi u nešto blažoj situaciji s dva boda manje od Excelsiora i tri od Vitessea.

LIGA PORTUGAL (Portugal)

Benfica, osim što igra sjajno u Ligi prvaka (u četvrtfinalu je čeka dvoboj s Interom) ima velikih 10 bodova prednosti pred Portom, odnosno 12 pred Bragom. Sporting se serijom pobjeda (četiri u nizu) priključio tek borbi za Ligu prvaka koju će probati dohvatiti i putem Europske lige.

Santa Clara, Pacos Ferreira i Maritimo borit će se za 16. poziciju koje vodi u dodatne kvalifikacije za ostanak, dok posljednja dva mjesta vode u niži rang. Status bi mogao biti ugrožen i Estorilu koji se nalazi u velikoj seriji poraza.

SUPER LIG (Turska)

Istanbulski trojac ponovno je na vrhu! Galatasaray ima šest bodova i utakmicu više od Fenerbahcea koji se pred reprezentativnu pauzu nalazio u dosta boljoj formi, a Besiktas je treći s pet bodova manje od Fenera (uz utakmicu više) i 11 od Galate koja je prvi favorit za naslov.

Na dnu će biti pakleno, momčadi od 10. do posljednjeg 19. mjesta nalaze se u samo šest bodova razmaka, s time da je Hatayspor odustao od natjecanja kao i Gaziantep zbog razornog potresa koji je nedavno pogodio Tursku.

PREMIERSHIP (Škotska)

Celtic je jedna od najdominatnijih momčadi ove sezone u svim ligama uopće. Nakon 29 kola Kelti imaju tek jedan remi i jedan poraz. Unatoč tome prednost pred Rangersima je tek devet bodova. Ostale momčadi mogu se boriti za Europu, a u Škotskoj nakon četiri kola kreću dvije lige – Liga za prvaka i Liga za ostanak.

U toj Ligi za ostanak najteže će biti Dunde Unitedu koji se nalazi na posljednjem mjestu s dva boda manje od Ross Countyja i tri od Kilmarnocka.

PREMIER LIGA (Ukrajina)

Šahtar kojeg vodi Igor Jovićević, a u njemu igra Neven Đurasek predvodi ljestvicu s tri boda više od njihovog bivšeg kluba Dnjipra-1. Povijesnom naslovu nada se Zorja iz Luhanska, a Dinamo Kijev je četvrti s devet bodova manje od najvećeg rivala i s utakmicom više.

Lviv je u najtežoj situaciji s tek 13 osvojenih bodova, dok se u razmaku od šest bodova, od pestog do 15. mjesta, nalazi čak 10 klubova



Tagovi

Jupiler ligaEredivisieŠkotska Premier ligaSuper Lig

Ostale Vijesti